Newsroom

Newsroom

Ανταλλάγματα ζητάει το ιρλανδικό DUP για τη στήριξη στη Μέι

Μεγαλύτερη χρηματοδότηση για την Βόρεια Ιρλανδία και παραχωρήσεις για τους βρετανούς πρώην στρατιώτες επιδιώκει το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα (DUP) ως αντάλλαγμα για την υποστήριξή του στην πρωθυπουργό της Βρετανίας Τερέζα Μέι, όπως δήλωσε σήμερα πηγή που πρόσκειται στο κόμμα.

593c28b71dc524595c8b479e

Υπενθυμίζεται ότι οι Συντηρητικοί της Τερέζα Μέι απέτυχαν να εξασφαλίσουν απόλυτη πλειοψηφία στις βουλευτικές εκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη και χρειάζονται τις δέκα έδρες του DUP ώστε να είναι σίγουροι ότι μπορούν να σχηματίσουν κυβέρνηση.

Ειδικότερα, σήμερα βρίσκεται στο Μπέλφαστ βουλευτής που είναι υψηλόβαθμο στέλεχος των Συντηρητικών για συνομιλίες με το DUP, όπως δήλωσε εκπρόσωπος του γραφείου της Μέι. Από τη μεριά του, το DUP αρνήθηκε να δώσει λεπτομέρειες σχετικά με τις παραχωρήσεις που θα επιδιώξει και δεν αποκρίθηκε σε αίτημα για σχολιασμό.

Τα αιτήματα του DUP αναμένεται να είναι παρόμοια με εκείνα που περιλαμβάνονται σε έναν κατάλογο τον οποίο δημοσιοποίησε πριν από τις βουλευτικές εκλογές του 2015, όπου οι Συντηρητικοί εξασφάλισαν τελικά την απόλυτη πλειοψηφία και δεν χρειάστηκαν την υποστήριξη του DUP.

Όπως ανέφερε η πηγή, το DUP είναι πιθανό να επιδιώξει να έχει ρόλο στις διαπραγματεύσεις για το Βrexit, αλλά μάλλον θα αποφύγει κοινωνικά θέματα όπως η άμβλωση και τα δικαιώματα των ομοφυλόφιλων, όπου διαφωνεί με τις θέσεις του Συντηρητικού Κόμματος.

Είναι επίσης πιθανό να επιδιώξει να συμπεριληφθεί η Βόρεια Ιρλανδία στο «Στρατιωτικό Συμβόλαιο» που διασφαλίζει ότι οι βετεράνοι των βρετανικών ενόπλων δυνάμεων λαμβάνουν ιατρική θεραπεία κατά προτεραιότητα στο υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Παράλληλα, ενδέχεται να ζητήσει να υιοθετηθούν μέτρα για την προστασία των βρετανών στρατιωτών οι οποίοι κατηγορούνται για εγκλήματα που συνδέονται με τη σύγκρουση, κατά την οποία 3.600 άνθρωποι σκοτώθηκαν.

Παραχωρήσεις σε τέτοια θέματα θα μπορούσαν να πλήξουν σοβαρά τις προσπάθειες του DUP να εξασφαλίσει μια συμφωνία με το Σιν Φέιν για την αποκατάσταση της τοπικής κυβέρνησης της Βόρειας Ιρλανδίας, που κατέρρευσε τον Ιανουάριο.

Μια αποτυχία των συνομιλιών θα μπορούσε να οδηγήσει στην επιστροφή στην απευθείας διακυβέρνηση από το Λονδίνο για πρώτη φορά τα τελευταία δέκα χρόνια και να πυροδοτήσει εντάσεις που έχουν οδηγήσει τα πρόσφατα χρόνια σε βία στους δρόμους και επιθέσεις από διαφωνούντες εθνικιστές.

Το Σιν Φέιν υποστηρίζει πως οι εθνικιστές πρώην αντάρτες πρέπει να έχουν ίση μεταχείριση με τα μέλη των ενόπλων δυνάμεων και κατηγόρησε το DUP ότι επιχειρεί να δώσει ασυλία σε βρετανούς πρώην στρατιώτες που κατηγορούνται για βασανιστήρια.

Ο κατάλογος εκείνος περιελάμβανε ένα αίτημα για τη μείωση του φόρου των επιχειρήσεων στη Βόρεια Ιρλανδία ως μέσο προσέλκυσης ξένων επενδύσεων. Καλούσε επίσης για «συνταγματική σταθερότητα στη Βόρεια Ιρλανδία», προφανώς μια αναφορά στις προσπάθειες ιρλανδών εθνικιστών να επιδιώξουν τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την απόσχιση από το Ηνωμένο Βασίλειο και την ένωση με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αστυνομικού που επιχείρησε να πάρει αναρρωτική με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις

6070988

Θεσσαλονίκη: Σύλληψη αστυνομικού που επιχείρησε να πάρει αναρρωτική με ψευδείς ιατρικές βεβαιώσεις

Ο συλληφθείς αστυνομικός θα οδηγηθεί ενώπιον του αρμόδιου Εισαγγελέα

Ολυμπιακοί Αγώνες- Το απόλυτο φιάσκο : Ακύρωσαν το γκολ της Αργεντινής δύο ώρες μετά το ματς! (video)

argentina

Ολυμπιακοί Αγώνες- Το απόλυτο φιάσκο : Ακύρωσαν το γκολ της Αργεντινής δύο ώρες μετά το ματς! (video)

Διακοπή, ένταση και ένα γκολ που ακυρώθηκε δύο ώρες αφότου σημειώθηκε είχε το μενού στο…