Ανταλλαγή κρατουμένων θέλει η Τουρκία

Αίτημα έκδοσης δύο Τούρκων υπηκόων που κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού και Χίου απέστειλε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα η Τουρκία. Η…

fylaki 7

Αίτημα έκδοσης δύο Τούρκων υπηκόων που κρατούνται στις φυλακές Κορυδαλλού και Χίου απέστειλε πριν από μερικά εικοσιτετράωρα η Τουρκία. Η εξέλιξη, σύμφωνα με μια εκδοχή, «συνδέεται» με το αίτημα των ελληνικών Αρχών για την έκδοση του πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελου Φιλιππίδη, ο οποίος κρατείται στις φυλακές Μαλτεπέ της Τουρκίας.

Όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Γιάννη Σουλιώτη στη Καθημερινή, το πρώτο από τα δύο αιτήματα αφορά στην έκδοση 54χρονου που συνελήφθη το περασμένο καλοκαίρι στη Χίο για συμμετοχή στην υπόθεση μεταφοράς όπλων και πυρομαχικών στα παράλια της Τουρκίας. Παρότι η σύλληψή του έγινε τον περασμένο Ιούλιο, μόλις την περασμένη Τρίτη η Εισαγγελία Εφετών Πειραιά του κοινοποίησε αίτημα έκδοσής του από την Interpol Τουρκίας, με την κατηγορία της συμμετοχής στην ακροαριστερή τρομοκρατική οργάνωση «Επαναστατικό Λαϊκό Απελευθερωτικό Μέτωπο – DHKP-C».

Σύμφωνα με τη σχετική δικογραφία, ο 54χρονος που φέρει το ψευδώνυμο «Κώστας» είχε μία εβδομάδα μετά το Πάσχα του 2013 διευκολύνει την είσοδο στην Ελλάδα δύο Τούρκων υπηκόων με ταχύπλοο σκάφος. Επίσης, την 30ή Ιουλίου, μία ημέρα, δηλαδή, πριν από την απόπειρα μεταφοράς των όπλων και πυρομαχικών, ο «Κώστας» είχε συναντηθεί με τον 34χρονο Μεχμέτ Γιαϊλά και τον 55χρονο Χασάν Μπιμπέρ, που κατηγορούνται για συμμετοχή στην DHKP-C και την απόπειρα μεταφοράς των όπλων και πυρομαχικών από τη Χίο στα απέναντι τουρκικά παράλια. Τα αιτήματα έκδοσης των Μπιμπέρ (φέρεται ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση με χειροβομβίδες εναντίον του υπουργείου Δικαιοσύνης στην Αγκυρα, τον Μάρτιο του 2013) και Γιαϊλά απορρίφθηκαν με απόφαση του Αρείου Πάγου, την 15η Νοεμβρίου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στις αρχές Δεκεμβρίου, τους Ελληνες συλληφθέντες για την υπόθεση της Χίου επισκέφθηκαν και ανέκριναν Αμερικανοί αξιωματούχοι του FBI. Καλά πληροφορημένη πηγή αποκάλυψε στην «Κ» ότι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι ζήτησαν από τους Ελληνες κρατουμένους (βρίσκονται σε ειδικά κελιά στη ΣΤ΄ πτέρυγα των φυλακών Κορυδαλλού) να αναγνωρίσουν σε φωτογραφίες Τούρκους υπηκόους που θεωρούνται ύποπτοι για συμμετοχή στην οργάνωση DHKP-C, η οποία, σημειωτέον, ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Αγκυρα. Για συμμετοχή στην ίδια οργάνωση κατηγορούνται και δύο ακόμη Τούρκοι υπήκοοι, ο Μεχμέτ Γιαμάν και ο Καντίρ Καγιά, που συνελήφθησαν στις 22 Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη. Τα διεθνή εντάλματα σύλληψής τους, ωστόσο, είχαν εκδοθεί και κοινοποιηθεί στις ελληνικές αρχές τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο του 2013.

Διακίνηση μεταναστών

Το δεύτερο αίτημα έκδοσης που διαβιβάστηκε τα τελευταία εικοσιτετράωρα στις ελληνικές αρχές μέσω της Interpol Τουρκίας αφορά στην έκδοση Τούρκου υπηκόου που φέρεται να εμπλέκεται σε υπόθεση διακίνησης παράνομων μεταναστών. Πρόκειται για τον Σ.Ο. (τα πλήρη στοιχεία του βρίσκονται στη διάθεση της εφημερίδας), ο οποίος κρατείται στις φυλακές Χίου κατηγορούμενος για συμμετοχή σε κύκλωμα δουλεμπόρων. Αξιωματούχοι του υπουργείου Εξωτερικών που μίλησαν για το θέμα στην «Κ» διευκρίνισαν ότι ο πλήρης φάκελος με το αίτημα έκδοσης του Αγγελου Φιλιππίδη (έχει έκταση 130 σελίδων) εστάλη στο τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών στις αρχές της εβδομάδας, ενώ σε συνεννόηση με το ελληνικό υπουργείο Δικαιοσύνης κατατέθηκε επιπλέον αίτημα για παράταση της κράτησής του, ούτως ώστε να αποτραπεί τυχόν απελευθέρωσή του από τις τουρκικές αρχές.

Από την πλευρά του, ο δικηγόρος του πρώην επικεφαλής του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου Αγγελου Φιλιππίδη κ. Θανάσης Βαρλάμης δήλωσε στην «Κ» ότι «γίνονται όλες οι ενέργειες ούτως ώστε να επισπεύσουμε την έκδοση Φιλιππίδη στην Ελλάδα» και προσέθεσε ότι η διαδικασία έκδοσης ενδέχεται να καθυστερεί εξαιτίας και του δεύτερου αιτήματος έκδοσης, που εστάλη στις αρμόδιες τουρκικές αρχές και αφορά συμπληρωματικές κατηγορίες εις βάρος του Φιλιππίδη.

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Καλλιάνος

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε εκφράσει μέσω βίντεο τα παράπονα του για τις συνθήκες νοσηλείας του…

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα