Ανσού Φατί: Κάτι από την παλιά Μπαρτσελόνα

Ο γεννημένος στη Γουινέα 17χρονος επιθετικός μοίρασε ξανά χαμόγελα στο κοινό της Μπαρτσελόνα, ενσαρκώνοντας κάποιες από τις χαμένες αξίες της

ansu

Ήταν Σεπτέμβριος του 2010, όταν η Μπαρτσελόνα υποδεχόταν τον Παναθηναϊκό στο πλαίσιο των ομίλων του Champions League. O γράφων είχε πάρει από νωρίς θέση στα δημοσιογραφικά του Καμπ Νόου, έχοντας προηγουμένως παρακολουθήσει τη νεοφώτιστη Έρκουλες να επικρατεί 2-0 μέσα στην έδρα της ομάδας του Πεπ Γκουαρδιόλα για την πρεμιέρα του ισπανικού πρωταθλήματος. Ο Παναθηναϊκός προηγήθηκε με τον Γκοβού κι έπειτα έλαβε χώρα μπροστά στα μάτια μας μια από τις αρτιότερες ποδοσφαιρικές παραστάσεις με αντίπαλο ελληνική ομάδα. Οι παίκτες του Πεπ Γκουαρδιόλα εφάρμοζαν στην εντέλεια τις χορογραφίες τους, έμοιαζαν να εμφανίζουν επιπλέον χώρους στο γήπεδο και να κάνουν τους αντίπαλους να δείχνουν λιγότεροι. Τελικό σκορ: 5-1. Εκείνη η Μπάρσα είχε στη σύνθεσή της τον Βαλντές, τον Πικέ, τον Πουγιόλ, τον Τσάβι, τον Ινιέστα, τον Πέδρο, τον Μπουσκέτς και φυσικά τον Λιονέλ Μέσι. Ποιο είναι το κοινό τους στοιχείο; Ότι αποτελούσαν όλοι προϊόντα της περίφημης Μασία, της ακαδημίας της Μπαρτσελόνα. Εξελίχθηκαν μαζί, εντρυφώντας στη φιλοσοφία του καταλανικού συλλόγου. H αρμάδα του Γκουαρδιόλα έκλεισε τη χρονιά ως πρωταθλήτρια Ισπανίας και Ευρώπης.

Δέκα χρόνια αργότερα, το DNA του καμαριού της Καταλονίας μοιάζει αλλοιωμένο. Αν και οι λόγοι που αυτό συμβαίνει δεν είναι μόνο αγωνιστικοί, αλλά έχουν να κάνουν με τον γενικότερο προσανατολισμό και τη νοοτροπία της διοίκησης, εντούτοις μέσα στο χορτάρι παρατηρείται πως ο σύλλογος έχει απομακρυνθεί από τα δικά του παιδιά, τα οποία τον οδήγησαν στις επιτυχίες και έχει προχωρήσει σε μια σειρά από πανάκριβες μεταγραφές, χωρίς τον αντίστοιχο αντίκτυπο στον αγωνιστικό χώρο. Ο Ανσού Φατί είναι η εξαίρεση. Και έχει όλο το πακέτο που ταιριάζει στη Μπάρσα. 

Ο δύσκολος δρόμος προς το Καμπ Νόου

Ο Φατί γεννήθηκε στη Γουινέα-Μπισάου και θυμάται ακόμα τον εαυτό του να παίζει μπάλα ξυπόλητος, ή φορώντας μόνο τις κάλτσες του. Όταν ήταν έξι χρονών, η οικογένειά του μετακόμισε στην Ισπανία, σε αναζήτηση μιας καλύτερης ζωής. Είχε προηγηθεί ένα διάστημα στην Πορτογαλία, εκεί όπου ο πατέρας του άκουσε ιστορίες για τη Μαριναλέδα, το χωριό της ουτοπίας, η ιστορία του οποίου έγινε γνωστή στην Ελλάδα κατά τη διάρκεια της κρίσης. Έμαθε πως εκεί η γη ανήκει στην κοινωνία, ότι οι εργάτες έχουν οι ίδιοι τον έλεγχο της παραγωγής και ότι η εργασία είναι ανοιχτή στους μετανάστες. Η οικογένειά του αρχικά βρέθηκε στο χωριό της Ανδαλουσίας κι έπειτα εγκαταστάθηκε στην Ερέρα κοντά στη Σεβίλλη. Ο πατέρας του, ο οποίος είχε παίξει ποδόσφαιρο στην πατρίδα του, έκανε κάθε είδους δουλειά για να καταφέρει να ανταποκριθεί. Από αγροτικές εργασίες σε ελαιώνες, μέχρι σε νυχτερινά κέντρα. Κατάφερε όμως να προσφέρει στον γιο του πρόσφορο έδαφος για να αφιερωθεί στο ποδόσφαιρο. Όταν ήταν 9 ετών, το ταλέντο του είχε ήδη αρχίσει να εντυπωσιάζει τους ανιχνευτές των μεγάλων συλλόγων. Η Ρεάλ Μαδρίτης προσφέρθηκε να τον εντάξει στις ακαδημίες της, όμως η Μπαρτσελόνα είχε ένα συγκριτικό πλεονέκτημα. Τις εγκαταστάσεις της Μασία, στις οποίες μπορούσε να εγκατασταθεί και να ζει, ουσιαστικά, μέσα στον σύλλογο. Η οικογένεια του Φατί επέλεξε τον μακρινό προορισμό και το σπίτι της Μπάρσα. 

Τα πράγματα στην Καταλονία ήταν στην αρχή δύσκολα, όμως ο Ανσού ήταν αποφασισμένος να πετύχει. O Βίκτορ Βαλντές, πρώην τερματοφύλακας του συλλόγου, είχε περιγράψει με δηλώσεις του στην El Mundo Deportivo την πρώτη επαφή με τον Ανσού. «Την πρώτη φορά που τον συνάντησα, ήταν σε ένα τουρνουά στη Ρωσία. Πονούσε πολύ και του είπα να μου δείξει τα παπούτσια του. Ήταν σε πολύ κακή κατάσταση. Οπότε έπρεπε να του αγοράσω ένα νέο ζευγάρι». Υπάρχουν δύο ιστορίες από τον καιρό του στις ακαδημίες της Μπαρτσελόνα που λένε πολλά για το μέταλλο από το οποίο είναι φτιαγμένος. Το 2015, όταν ήταν 13 ετών, υπέστη συντριπτικό κάταγμα κνήμης-περόνης, το οποίο τον άφησε εκτός γηπέδων για έναν χρόνο. Άλλοι στη θέση του, θα τα είχαν παρατήσει. Το παιδί με την ατσάλινη θέληση, όμως, παθιάστηκε ακόμα περισσότερο με την προπόνηση. Η επιστροφή του έγινε εμμονή και κατάφερε να γυρίσει ακόμα πιο δυνατός και να αφήσει πίσω του για τα καλά τον τραυματισμό. Στο πρώτο ματς μετά την αποχή, σημείωσε εννιά γκολ! Η άλλη ιστορία έχει να κάνει με την επιμονή του να ξεπερνά τις δυσκολίες. Υπήρχε μια περίοδος όπου είχε χάσει τέσσερα πέναλτι στη σειρά, αλλά αρνούνταν πεισματικά να σταματήσει να εκτελεί. Το έκανε μέχρι να αφήσει πίσω του το αρνητικό σερί.

Μια ευκαιρία ήταν αρκετή

Αυτή η τελευταία ιστορία λήφθηκε στο κινητό του Ερνέστο Βαλβέρδε ένα απόγευμα της περσινής χρονιάς. Ήταν ένα SMS από τον προπονητή της ομάδας νέων, που ήθελε να δώσει στον «Τσινγκούρι» να καταλάβει περί τίνος πρόκειται. Ο πρώην, πλέον, τεχνικός της Μπάρσα άκουγε τους επικριτές του να ωρύονται ότι δεν δίνει ευκαιρίες σε νέους παίκτες. Είχε ήδη ακούσει πολλά για τον Φατί, γνωρίζοντας πως οι διοικούντες τον είχαν «δέσει» με πολύ υψηλή ρήτρα, καθώς η λάμψη του είχε αρχίσει να εντυπωσιάζει αρκετές μεγάλες ομάδες. Τον είδε στην προπόνηση και εντυπωσιάστηκε. Κατάλαβε πως τα όσα λέγονταν, δεν ήταν υπερβολές. Στο 5-2 με την Μπέτις, τον έκανε τον νεότερο παίκτη που φοράει τη θρυλική φανέλα της Μπαρσελόνα σε επίσημο παιχνίδι από το μακρινό 1941, παρότι δεν είχε παίξει ούτε καν στη δεύτερη ομάδα των «μπλαουγράνα». Σημείωσε το πρώτο του γκολ με αντίπαλο την Οσασούνα και έγινε ο νεότερος σκόρερ των Καταλανών και τρίτος νεότερος ολόκληρου του πρωταθλήματος. Τα ρεκόρ δεν σταμάτησαν εκεί. Ο Φατί έγινε ο νεότερος παίκτης στη La Liga που πετυχαίνει γκολ και ασίστ στο ίδιο ματς, ενώ έκανε ντεμπούτο στο Champions League όντας 16 ετών και 321 ημερών. Κανείς άλλος ποδοσφαιριστής της Μπαρτσελόνα δεν είχε καταφέρει κάτι αντίστοιχο. Σε ηλικία 17 ετών και 40 ημερών, έγινε ο νεότερος σκόρερ στην ιστορία της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, συνεχίζοντας να τρελαίνει τους πάντες και να δίνει το έναυσμα για συγκρίσεις με τους μεγάλους αστέρες του παρελθόντος. Μολονότι δεν έχει γεννηθεί στην Ισπανία, ο Ανσού νιώθει Σεβιγιάνος. Αυτός ήταν και ο λόγος που επέλεξε την Εθνική Ισπανίας. Πριν από περίπου έναν μήνα, έκανε το ντεμπούτο του με την ομάδα των ανδρών και κατέρριψε ένα ακόμα ρεκόρ. Έγινε ο νεαρότερος σκόρερ στην ιστορία της Ρόχα.

Στο πρώτο παιχνίδι των μπλαουγράνα για τη σεζόν, ο Φατί σημείωσε τα δύο από τα τέσσερα γκολ της ομάδας του απέναντι στη Βιγιαρεάλ, κάνοντας τον κόσμο να ζεσταθεί ξανά, έπειτα από ένα παγωμένο καλοκαίρι, το οποίο είχε ως απολογισμό ένα χαμένο πρωτάθλημα, τον Μέσι ένα βήμα πριν την έξοδο και τον κόσμο να διαμαρτύρεται απογοητευμένος για την πορεία που έχει πάρει ο σύλλογος. Ο Ανσού Φατί τους έκανε ξανά να χαμογελάσουν. Όχι μόνο για τα γκολ του, αλλά γιατί βλέπουν ένα παιδί που δεν φοράει απλά τη φανέλα της Μπαρσελόνα. Αντίθετα, αισθάνεται όσα εκείνη πρεσβεύει. Ένα παιδί μεταναστών, που αψήφησε όλες τις δυσκολίες και έδωσε τα πάντα για μια παράσταση στο Καμπ Νόου. Για να γίνει το επόμενο μεγάλο αστέρι που προέρχεται από τα σπλάχνα του συλλόγου.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…