Ξανθός για #Novartis_gate: "Πραγματικό σκάνδαλο μεγάλης χρονικής διάρκειας".

«Πραγματικό σκάνδαλο μεγάλης χρονικής διάρκειας» χαρακτήρισε ο υπουργός υγείας, Ανδρέας Ξανθός το #Novartis_gate.

Μιλώντας περιθώριο της συνέντευξης Τύπου για την παραγωγή και χρήσης της φαρμακευτικής κάνναβης (σ.σ κατατέθηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου) ο κ. Ξανθός είπε ότι η διερεύνηση του σκανδάλου της Novartis ξεκίνησε με πρωτοβουλία των αμερικανικών δικαστικών αρχών, «διότι είχαμε μια εταιρεία με προφανώς επιθετική πρακτική που παρέβαινε τους καλώς εννοούμενους κανόνες του ανταγωνισμού. Αυτό το σκάνδαλο φαίνεται ότι είχε ‘ουρές’ στην Ελλάδα, οι αμερικανικές αρχές, λοιπόν, συνέδραμαν στην διαδικασία διερεύνησης του, αλλά το σημαντικό ήταν ότι υπήρξαν τα πολιτικά αντανακλαστικά στην Ελλάδα και ο υπουργός Δικαιοσύνης όταν άρχισε να υπάρχει αυτή η περιρρέουσα ατμόσφαιρα ζήτησε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου να προχωρήσει στη διερεύνηση αυτής της υπόθεσης και των ενδεχομένων εμπλοκών παραγόντων και στελεχών, άλλων κρατικών λειτουργών, δημοσίων προσώπων κλπ στη χώρα μας».

Συμπλήρωσε επίσης: «Άρα, λοιπόν, έχουμε σκάνδαλο, πάρτι στον τομέα της Υγείας και του Φαρμάκου. Ήταν σε όλους γνωστό ότι υπήρχε την προηγούμενη 15ετία – 20ετία και αυτό διερευνάται αυτή την περίοδο με θεσμικό τρόπο στην Βουλή» και υπογράμμισε ότι «και αυτό σημαίνει ότι υπάρχει μια ισχυρή πολιτική βούληση για πρώτη φορά στη χώρα να υπάρξει μια εξυγιαντική παρέμβαση στο χώρο, ο οποίος ξέρουμε πολύ καλά ότι ήταν για πολλά χρόνια ένας χώρος όπου υπήρχαν εστίες ανομίας, σπατάλης, διαφθοράς, υπερτιμολόγησης και επιρροής επιχειρηματικών συμφερόντων».

Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, αυτό δίνει το μήνυμα ότι ανοίγεται μέτωπο με τη διαφθορά στο χώρο της Υγείας και ότι δεν υπάρχει ομερτά στο πολιτικό σύστημα και ότι βεβαίως όταν υπάρχει ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο σε εμβέλεια και έκταση, «και κατά τη άποψή μου υπάρχουν αυταπόδεικτες πολιτικές ευθύνες» είπε και κατέληξε ότι αυτό που διερευνάται τώρα είναι οι ενδεχόμενες ποινικές ευθύνες, είτε πολιτικών προσώπων, είτε κρατικών λειτουργών, είτε άλλων υπηρεσιακών παραγόντων του κράτους.

«Το ζητούμενο της συγκυρίας είναι να προχωρήσει η διερεύνηση με έναν τρόπο ώστε πραγματικά να αποδοθούν ευθύνες όπου και αν υπάρχουν, και να δοθεί ένα μήνυμα ότι κλείνουμε με ένα θεσμικό τρόπο τις εκκρεμότητες του παρελθόντος. Για μένα το μεγάλο ζήτημα είναι, πως θωρακίζουμε το σύστημα και για μας αυτό είναι η σημαντικότερη πτυχή της όλης διαδικασίας και να μπορούμε να εντοπίσουμε τα θεσμικά ελλείμματα και τα κενά του συστήματος για να μπορέσουμε να το θωρακίσουμε και να αποτρέψουμε την επανεμφάνιση ή τη διαιώνιση τέτοιων φαινομένων στο μέλλον», κατέληξε ο Ανδρέας Ξανθός. 

Αράχωβα: Στο «κάδρο» των αρχών, πρώην παίκτης ριάλιτι για την κτηνωδία με τον Όλιβερ

Αράχωβα: Στο «κάδρο» των αρχών, πρώην παίκτης ριάλιτι για την κτηνωδία με τον Όλιβερ

Ραγδαίες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με την κτηνωδία του χάσκι στην Αράχωβα, καθώς σύμφωνα με…