Ανοιχτή Πόλη: «Ο κ. Μπακογιάννης πρέπει να κατανοήσει ότι τα ζητήματα δημοκρατίας δεν είναι δευτερεύοντα»

«Αποκλείοντας από την προσέλευση όσους διαθέτουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, μεταφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση τη διχαστική λογική με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση, παράγει αχρείαστους αποκλεισμούς και θέτει προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία μιας κορυφαίας, για την πόλη, δημοκρατικής διαδικασίας».

4747495

Η παράταξη Ανοιχτή Πόλη, κατηγορεί το δήμαρχο Αθηναίων Κ. Μπακογιάννη για αντιδημοκρατική συμπεριφορά στη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και ιδιαίτερα σε θέματα εμβολιασμένων ή μη συμβούλων.

Ολόκληρη η ανακοίνωση της «Ανοιχτής Πόλης» έχει ως εξής:

Η Ανοιχτή Πόλη έχει επανειλημμένα τονίσει τη σημασία της λήψης όλων των απαραίτητων μέτρων για τη θωράκιση της πόλης απέναντι στην πανδημία. Δεν θα μπορούσαμε παρά να είμαστε υπέρ του μαζικού εμβολιασμού, μιας διαδικασίας που προϋποθέτει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών σε κλίμα εμπιστοσύνης.

Η κυβερνητική ρύθμιση που περιορίζει τη δυνατότητα προσέλευσης στις συνεδριάσεις των δημοτικών συμβουλίων αποκλειστικά σε όσους είτε είναι εμβολιασμένοι/-ες είτε έχουν νοσήσει με covid-19, λειτουργεί σε αντίθετη κατεύθυνση. Αποκλείοντας από την προσέλευση όσους διαθέτουν αρνητικό εργαστηριακό τεστ, μεταφέρει στην τοπική αυτοδιοίκηση τη διχαστική λογική με την οποία η κυβέρνηση αντιμετωπίζει την υγειονομική κρίση, παράγει αχρείαστους αποκλεισμούς και θέτει προσκόμματα στην εύρυθμη λειτουργία μιας κορυφαίας, για την πόλη, δημοκρατικής διαδικασίας.

Στη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου καταθέσαμε ψήφισμα με το οποίο το δημοτικό συμβούλιο επιβεβαιώνει τη συμμετοχή του στη μάχη του μαζικού εμβολιασμού, επισημαίνει ωστόσο στην κυβέρνηση ότι η παραπάνω ρύθμιση είναι άστοχη και ζητά την επέκταση του δικαιώματος προσέλευσης στις συνεδριάσεις και σε όσους/-ες διαθέτουν πιστοποιητικό αρνητικού εργαστηριακού ελέγχου (ράπιντ ή μοριακού) – όπως άλλωστε ισχύει και για τις συνεδριάσεις της Βουλής.

Ο κ. Μπακογιάννης για μια ακόμα φορά απέφυγε το διάλογο για την ουσία του ζητήματος, παρά το ότι αναγνώρισε τον προβληματικό χαρακτήρα της σχετικής ΚΥΑ. Προτίμησε όμως να σταθεί σε υποτιθέμενες «πολιτικές σκοπιμότητες», μας αποκάλεσε οπισθοδρομικούς και υποδύθηκε τον πιστό και απαρέγκλιτο τηρητή των μέτρων υγειονομικής προστασίας – ρόλο που ξεχνάει όταν έχει εγκαίνια στην Ομόνοια. Ο κ. Μπακογιάννης πρέπει όμως να κατανοήσει κάποτε ότι τα ζητήματα δημοκρατίας δεν είναι δευτερεύοντα. Ο κ. Μπακογιάννης, κάθε μέρα και περισσότερο, δείχνει να δυσφορεί όταν αναγκάζεται να συζητήσει. Είναι τελείως άγονο ο Δήμαρχος να απαξιώνει κάθε άποψη που διαφωνεί με τη δική του, αντιμετωπίζοντας το συνομιλητή του ως «υποκινούμενο». Δεν είναι αυτό νέο πολιτικό ήθος, δεν είναι βάση δημοκρατικού διαλόγου.

Η διευκόλυνση της συμμετοχής στα δημοτικά συμβούλια είναι κρίσιμη για έναν θεσμό δημόσιο και ανοιχτό στους δημότες. Η υποβάθμιση του ζωντανού και δημόσιου χαρακτήρα των συνεδριάσεων, με όχημα μια υγειονομική αυστηρότητα που εξαντλείται σε έναν δημοκρατικό θεσμό, μας βρίσκει αντίθετους. Η επιλογή του Δημάρχου σήμερα να μην συζητηθεί το ψήφισμα που καταθέσαμε επιβεβαιώνει την ανησυχία μας ότι αντιλαμβάνεται τις δημοκρατικές ανάγκες σαν ένα βάρος, μάλλον περιττό.

Η Ανοιχτή Πόλη κατήγγειλε τη δυσανεξία του Δημάρχου στο δημοκρατικό διάλογο και αποχώρησε από τη σημερινή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, παρά το ότι είχαμε την πρόθεση να ψηφίσουμε τόσο το ψήφισμα απόδοσης τιμής στον μεγάλο Μίκη Θεοδωράκη, όσο και τον νέο πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου κ. Σκιαδά, στον οποίο ευχόμαστε επιτυχία στα νέα του καθήκοντα. Η κυβέρνηση θα πρέπει να διορθώσει το λάθος της και να διευκολύνει την ασφαλή και δημοκρατική λειτουργία των οργάνων της αυτοδιοίκησης.

 

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

issue 2465910 1920 1

Το Κουτί της Πανδώρας συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλε η ΕΣΗΕΑ

Η δημοσιογραφική ομάδα του koutipandoras.gr, συμμετέχει στην 24ωρη απεργία που εξήγγειλαν τα Διοικητικά Συμβούλια της Ομοσπονδίας…