Ανοιχτή επιστολή του διευθυντή του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης

Καταγγελία για αναστολή της λειτουργίας του παιδοψυχιατρικού τμήματος λόγω έλλειψης ανθρώπινων πόρων. 

NewsRoom 29/01/2020 | 11:18

Αγαπητοί Συνάδελφοι

Με την παρούσα επιστολή  σας  ενημερώνουμε ότι  το Παιδοψυχιατρικό Τμήμα  του Γενικού Νοσοκομείου Παίδων Πεντέλης , λόγω ανεπάρκειας ανθρώπινων πόρων , αδυνατεί να ανταποκριθεί  στο σύνολο των λειτουργιών του.

Δυστυχώς μέχρι σήμερα παραμένουν κενές 4 οργανικές  θέσεις ιατρών ,  η μοναδική οργανική  θέση Ψυχολόγου και  η μοναδική οργανική  θέση  Κοινωνικού Λειτουργού.           Επίσης  ο αριθμός των Νοσηλευτών  της Μονάδας Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας μειώνεται διαρκώς και πλέον  είναι  κάτω από το κρίσιμο σημείο ώστε να  μπορεί να εκπληρωθεί  το πρόγραμμα εναλλασσόμενης  υπηρεσίας-βάρδιας  των  Νοσηλευτών (Ενδεικτικά ενώ  το θεμιτό όριο  αριθμού Νοσηλευτών είναι 14 άτομα, το ακραία κατώτερο  ασφαλές  όριο  είναι  12 άτομα , στην παρούσα φάση  υπηρετούν 8 νοσηλευτές + 1 σε αναρρωτική άδεια + 1 προϊσταμένη )

Επισημαίνεται ότι  δεν πραγματοποιήθηκαν ποτέ και έμειναν  κενό  γράμμα  τα παρακάτω :

Η υπ. αρ. Πρωτ.Γ4α/Γ.Π.36305 από 17 /5 /2019 Προκήρυξη 2 θέσεων Παιδοψυχιάτρων   
Το  αίτημα του Νοσοκομείου για πρόσληψη επικουρικού Παιδοψυχιάτρου  πριν το τέλος του 2019
Το  αίτημα της Διευθύνουσας Νοσηλευτικής Υπηρεσίας  για πρόσληψη 3 ψυχιατρικών Νοσηλευτών .
Τo διαρκές ( από το 2018) αίτημα του Τμήματος για απαλλαγή από τις  καθημερινές πρωινές  εφημερίες και την κάλυψη μόνο των ανοικτών εφημεριών του Νοσοκομείου, αίτημα που εγκρίθηκε από το Επιστημονικό Συμβούλιο του Νοσοκομείου
Κανένα από τα αιτήματα , που αναφέρονται  στο  έγγραφο του Τμήματος  προς την ΥΠΕ (με αρ.πρωτ. 4003 από 2-4-2019), που αφορά το ιστορικό και τις ανάγκες του Παιδοψυχιατρικού Τμήματος

Πλέον είμαστε στην δυσάρεστη θέση να σας δηλώσουμε ότι η  Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας   δεν μπορεί να συνεχίσει την λειτουργία της   μετά την 1/2/2020  Αρχικά  είναι απαραίτητο ( από την ημερομηνία αυτή)   να γίνει  αναστολή εισαγωγών μέχρι να  ολοκληρωθεί  η Νοσηλεία των υπαρχόντων νοσηλευόμενων παιδιών . Η Μονάδα  θα μπορεί να επαναλειτουργήσει  μόλις υπάρξει επαρκής στελέχωσή της  ώστε να  μπορεί να  εκπληρώνεται ένα ασφαλές πρόγραμμα εναλλασσόμενης υπηρεσίας Νοσηλευτών.

Εξ’ άλλου η  παρουσία μόνο 3 ειδικών ιατρών , η απουσία ψυχολόγου και κοινωνικού Λειτουργού  καθιστούν  ανέφικτη  την σωστή ανταπόκριση μας  στις επιμέρους λειτουργίες του Τμήματος  (Εξωτερικά ιατρεία , Διασυνδετική  Υπηρεσία ,  Μονάδα Ενδονοσοκομειακής Νοσηλείας) και ο περιορισμός των δραστηριοτήτων καθίσταται αναγκαίος.  Το αίτημα απαλλαγής από τις πρωινές εφημερίες ενώ είναι  χρόνιο και διαρκές    δεν έχει απαντηθεί από την αρμόδια ΥΠΕ και δεν έχει προωθηθεί στο ΕΚΕΠΥ παρ’ ότι έχει αιτιολογηθεί εμπεριστατωμένα, αποτελεί  απόφαση του επιστημονικού Συμβουλίου του Νοσοκομείου , δημιουργεί ασφυκτική πίεση προς τους Ιατρούς του τμήματος και αυξάνει την επικινδυνότητα στην διαχείριση των επειγόντων περιστατικών .  Τέλος στα Εξωτερικά Ιατρεία του Τμήματος  δεν μπορούμε να υποδεχθούμε αιτήματα που απαιτούν αξιολόγηση από Ψυχολόγο.

Συνοπτικά θεωρούμε ότι  τα παρακάτω αιτήματα έχουν επείγοντα χαρακτήρα και χωρίς την ικανοποίησή τους δεν μπορεί  να προχωρήσει  η απρόσκοπτη  λειτουργία του Τμήματος :

Άμεση πρόσληψη 1 επικουρικού  παιδοψυχίατρου
Κάλυψη 3 θέσεων νοσηλευτών
Απαλλαγή από τις πρωινές  εφημερίες  του Νοσοκομείου (Τρίτη, Τετάρτη και Παρασκευή )
Προκήρυξη  των 2  θέσεων  Επιμελητών Παιδοψυχιατρικής , 1 θέσης  ψυχολόγου  και  1 θέσης  Κοινωνικού Λειτουργού.
               

Ζητούμε την συμπαράσταση και την  θεσμική υποστήριξη  σας  στα αιτήματά μας ώστε να μην χαθούν δομές και Υπηρεσίες από το ΕΣΥ,  να εξασφαλισθούν  ανθρώπινοι  πόροι και να μπορέσει το Παιδοψυχιατρικό  Τμήμα  του ΓΝ Παίδων Πεντέλης  να αναπτύξει τις λειτουργίες  για τις οποίες  έχει ταχθεί.

Σημειώνουμε το αυτονόητο  ότι η επάρκεια ανθρώπινων πόρων για την φροντίδα της ψυχικής υγείας  είναι ισοδύναμη των επενδύσεων σε  υψηλή  τεχνολογία για τα Τμήματα σωματικής Ιατρικής.                               

Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΠΑΙΔΟΨΥΧΙΑΤΡΙΚΟΥ ΤΜΉΜΑΤΟΣ

Γ. ΓΚΡΙΤΖΕΛΑΣ

ΨΥΧΙΑΤΡΟΣ ΠΑΙΔΙΩΝ ΚΑΙ ΕΦΗΒΩΝ

* Η επιστολή απευθύνεται προς: Την  Ελληνική  Παιδοψυχιατρική  Εταιρεία, Την ΕΙΝΑΠ, Την ΠΟΕΔΗΝ, Τον ΠΙΣ, Τον ΙΣΑ

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.