Ανοίγουμε το νέο... Κουτί της Πανδώρας

«Αν δεν είστε προσεκτικοί, οι εφημερίδες θα σας κάνουν να μισήσετε τους καταπιεσμένους και να αγαπήσετε τους καταπιεστές». Aυτά τα λόγια του μαύρου ακτιβιστή Malcolm X, από τη μακρινή δεκαετία του 60 στις ΗΠΑ, φαντάζουν πιο επίκαιρα από ποτέ. Απλά, δίπλα στις εφημερίδες, προσθέστε κανάλια και ιστοσελίδες.

Κωνσταντίνος Ταχτσίδης 09/10/2018 | 13:04

Στα χρόνια της κρίσης, τα ΜΜΕ στην Ελλάδα (αλλά και παγκοσμίως) δέχθηκαν ένα ισχυρό χτύπημα. Όχι μόνο οικονομικό. Κυρίως αξιοπιστίας, η οποία μάλιστα είχε προηγηθεί.

Τα Μέσα είχαν ήδη προλάβει να υπονομεύσουν το ίδιο τους το προϊόν. Έκαναν την είδηση και την ανάλυση, "περιτύλιγμα" προσφορών. Αντιμετώπισαν τους αναγνώστες, τους ακροατές και τους τηλεθεατές τους, ως άβουλους καταναλωτές. Ως μια μάζα ηλιθίων που μπορούν να τους χειραγωγήσουν με κοινωνικό αυτοματισμό, χυδαία προπαγάνδα και διαστρεβλωμένες ειδήσεις.

Ζούμε στην εποχή που δεν υπάρχει τίποτα πιο εύκολο από το να «στήσεις» μια ιστοσελίδα – «κάτεργο», μηχανή click-bate και αναπαραγωγής προκατασκευασμένων και αλλοιωμένων -στην καλύτερη περίπτωση- ειδήσεων.

Στην εποχή της συντηρητικοποίησης και των “Fake News” που συμπιέζουν και σαμποτάρουν την ίδια την πραγματικότητα.

Στην εποχή που τα συστημικά ΜΜΕ και οι ιστοσελίδες τους, συνεχίζουν να σηκώνουν το δάχτυλο και να “ανα-συσκευάζουν” πρότυπα από το πολιτικό και lifestyle σύστημα που χρεοκόπησε τη χώρα…

Στην εποχή που η νεοφιλελεύθερη (ακρο)Δεξιά, με πρόσχημα το προσφυγικό και τον φόβο των λαών για το μέλλον, απλώνει τα γαμψά της νύχια στην Ευρώπη και τον κόσμο.

Στην εποχή που η εξαθλίωση τρέφει το συντηρητισμό, που επελαύνει στις ζωές μας και οι ίδιοι οι καταπιεστές σου υποδεικνύουν πως πρέπει να φοβάσαι τους αδύνατους, τους φτωχούς, τους κατατρεγμένους, τους περιθωριακούς και τους πρόσφυγες.

Αυτή την εποχή, οι προοδευτικές δυνάμεις σε όλο τον κόσμο πρέπει να δυναμώσουν τη φωνή τους.

Στο νέο koutipandoras.gr επιλέγουμε αυτό το δρόμο.  Αλλάζουμε και Δημιουργούμε έναν κόμβο ιδεών, που τον πρώτο λόγο θα έχει η άποψη, η πολιτισμός και η ανάλυση της είδησης. Η πρόοδος ενάντια στο σκοτάδι της μισαλλοδοξίας, του θρησκευτικού φανατισμού και του νεοφιλελευθερισμού.

Επιλέγουμε το δρόμο της φωνής, ενάντια στη σιωπή.

 

ΥΓ. Το πέρασμα στη νέα εποχή του Κουτιού της Πανδώρας, δε σημαίνει πως δε θα ενημερώνεστε σε πραγματικό χρόνο για ότι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο. Το koutipandoras.gr, σε συνεργασία με την ιστοσελίδα της εφημερίδας των μεγάλων αποκαλύψεων, το documentonews.gr, θα σας ενημερώνει με ένα ειδικά διαμορφωμένο news room, ροής ειδήσεων για όλες τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα και τον κόσμο.

 

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr