Newsroom

Newsroom

Ανοίγει ο δρόμος για την αγιοποίηση του επαναστάτη αρχιεπισκόπου που δολοφόνησαν ακροδεξιοί

Ο πάπας Φραγκίσκος ήρε την απαγόρευση οσιοποίησης του πρώην αρχιεπισκόπου του Σαν Σαλβαδόρ, του περίφημου Όσκαρ Ρομέρο, ο οποίος δολοφονήθηκε από ακροδεξιούς το…

romero 1

Ο πάπας Φραγκίσκος ήρε την απαγόρευση οσιοποίησης του πρώην αρχιεπισκόπου του Σαν Σαλβαδόρ, του περίφημου Όσκαρ Ρομέρο, ο οποίος δολοφονήθηκε από ακροδεξιούς το 1980. Η οσιοποίηση του Ρομέρο έβρισκε εδώ και πολλά χρόνια εμπόδια από κύκλους της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας που θεωρούν τον αρχιεπίσκοπο «φορέα μαρξιστικών απόψεων» επειδή ήταν ένθερμος οπαδός της λεγόμενης «Θεολογίας της Απελευθέρωσης».

Ο Ποντίφικας, μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια του αεροπορικού ταξιδιού της επιστροφής του από την Νότια Κορέα, υποστήριξε πως «για μένα, ο Ρομέρο είναι ένας άνθρωπος του Θεού. Πλέον δεν υπάρχουν προβλήματα για την οσιοποίηση του και είναι πολύ σημαντικό αυτή η διαδικασία να ολοκληρωθεί σύντομα». 

Ο Ρομέρο, γνωστός κι ως «η φωνή όσων δεν έχουν φωνή», ήταν αρχικά ένας συντηρητικός ιερωμένος τον οποίο είχε τοποθετήσει το Βατικανό στην Εκκλησία του Σαλβαδόρ. Ωστόσο, στην πορεία ο Ρομέρο ταυτίστηκε με τους εξεγερμένους εναντίον του δικτατορικού καθεστώτος που είχε εγκαθιδρυθεί απο τις ΗΠΑ, διδάσκοντας ότι «η επανάσταση είναι δίκαιη απέναντι σε ένα διαβολικό καθεστώς». 

Είχε επίσης καταγγείλει το γεγονός ότι οι χωρικοί του Σαλβαδόρ, οι οποίοι είχαν δικαίωμα να πάρουν στην κατοχή τους εδάφη στο πλαίσιο της αγροτικής μεταρρύθμισης, βρέθηκαν αντιμέτωποι με ενόπλους που αμφισβητούσαν αυτό το δικαίωμά τους. Μάλιστα, ο Ρομέρο βοήθησε πολλούς χωρικούς να σχηματίσουν αυτοσχέδιες κολλεκτίβες με στόχο να πάρουν πίσω τα εδάφη αυτά. Ως αποτέλεσμα, ο τότε υπερσυντηρητικός και αντικομμουνιστής Πάπας Ιωάννης Παύλος Β’ είχε άρει την υποστήριξη του προς το πρόσωπο του.

Ο Ρομέρο δολοφονήθηκε στις 24 Μαρτίου 1980 μέσα στον καθεδρικό ναό της πρωτεύουσας της χώρας του από έναν ένοπλο ακροδεξιό στρατιωτικό. Η κηδεία του συνοδεύτηκε από μια λαϊκή διαδήλωση 100.000 ατόμων, όπου οι δυνάμεις ασφαλείας επιτέθηκαν στο πλήθος σκοτώνοντας 20 άτομα και τραυματίζοντας άλλα 200.

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Καταγραφή 4

Τρόμος στη Νέα Υόρκη: Αεροσκάφος έπεσε σε παραλία ενώ προσπαθούσε να κάνει αναγκαστική προσγείωση- Καρφώθηκε με τη μύτη (video)

Ευτυχώς οι δυο επιβαίνοντες είναι καλά στην υγεία τους

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Καταγραφή 2

Άστον Βίλα: Φίλαθλος έπαθε ανακοπή στο παιχνίδι με τον Ολυμπιακό – Η γυναίκα διασώστης που του έσωσε τη ζωή

Δραματικές στιγμές στο Villa Park πριν το παιχνίδι της Άστον Βίλα με τον Ολυμπιακό