Newsroom

Newsroom

Ανοιχτή επιστολή για την απεργία της 9ης Νοέμβρη: «Απεργούμε δείχνοντας την δύναμή μας!»

«Όταν ο εργάτης δεν είναι στη θέση εργασίας του, οι μέτοχοι δεν παράγουν τίποτε άλλο παρά μόνο απειλές. Είναι άχρηστοι!».

5324934

Λάβαμε και δημοσιεύουμε την ανοιχτή επιστολή του Μιλτιάδη Κρητικού, Μέλους της ΕΕ της ΟΙΥΕ και αντιπροέδρου του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ενόψει της πανεργατικής απεργίας που έχει εξαγγελθεί για τις 9 Νοεμβρίου.

Η επιστολή του Μιλτιάδη Κρητικού έχει ως εξής:

Οι εργαζόμενοι στα καταστήματα και τις αποθήκες του ομίλου ΣΚΛΑΒΕΝΙΤΗΣ στις 9 Νοέμβρη δίνουμε αγωνιστικό παρών και συμμετέχουμε στην πανελλαδική – πανεργατική απεργία των συνδικάτων. Ενώνουμε την φωνή μας με τους χιλιάδες εργαζόμενους στον κλάδο του εμπορίου και βροντοφωνάζουμε

Απεργούμε και διεκδικούμε αυξήσεις μισθών στο ύψος του πληθωρισμού. Καλούμε το ΔΣ του επιχειρησιακού εδώ και τώρα να ζητήσει επαναδιαπραγμάτευση της επιχειρησιακής σύμβασης που έχει υπογράψει. Να καλέσει άμεσα σε Γενική Συνέλευση, να πουν οι εργαζόμενοι τη γνώμη τους, να οργανώσουμε την επιτυχία της απεργίας.
Με την δουλειά μας ο όμιλος έφτασε το φράγμα των 4 δις ευρώ τζίρο. Με τον ιδρώτα μας μετράει 292 εκ. ευρώ κέρδη τη στιγμή που εμείς σφίγγουμε όλο και πιο πολύ το ζωνάρι όταν παίρνουμε στα χέρια μας το “πακέτο” με τις αλλαγές τιμών οι οποίες κάνουν αδύνατη για μας την αγορά βασικών ειδών διατροφής.

Οι εργαζόμενοι στο εμπόριο μέσα από τα κλαδικά μας σωματεία, απεργούμε και απαιτούμε πλήρη απασχόληση για όλους. Ωρομίσθιοι, 3ήμεροι, διαλείπουσας εργασίας, 6ωροι – 6ήμεροι και δεκάδες άλλες μορφές ελαστικής εργασίας με τις οποίες εργαζόμαστε, είμαστε εγκλωβισμένοι σε εργασιακή ομηρία, σε κατάργηση του 8ωρου – 5νθήμερου και εργαζόμαστε όποτε και όσο θέλει η εργοδοσία τρέχοντας από πόστο σε πόστο, με τα εργατικά ατυχήματα να θερίζουν στους χώρους εργασίας. Διεκδικούμε τη μετατροπή όλων των ελαστικών σχέσεων εργασίας σε πλήρη απασχόληση με κατοχυρωμένα μισθολογικά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Αγωνιζόμαστε για υπογραφή νέας επιχειρησιακής σύμβασης που να δίνει αυξήσεις στους μισθούς μας, να καλύπτει τις βασικές μας ανάγκες επαναφέροντας τις κυλιόμενες βάρδιες και ρεπό, την τήρηση ειδικοτήτων και πόστων.

Απεργούμε δείχνοντας την αλληλεγγύη μας στους εκατοντάδες συναδέλφους μας που εργάζονται στα κέντρα διανομής και στα dark stores κυνηγώντας κάθε μήνα όλο και πιο ανέφικτους κιβωτιακούς στόχους προκειμένου να επιτύχουν έτσι ακόμη μια ανανέωση της σύμβασής τους. Η εργοδοσία σε αυτούς τους νευραλγικούς χώρους εργασίας προβάλει μόνιμα το δίλημμα ανεργία ή μεροκάματο οδηγώντας τους εργαζόμενους σε σωματική και ψυχολογική καταπόνηση και ακόμη χειρότερα στην περίπτωση της μη επίτευξης του στόχου στην καταρράκωση της προσωπικότητας των εργαζομένων που παίρνουν ως ατομική τους ευθύνη την αποτυχία για την αδυναμία να προσφέρουν ένα μεροκάματο στην οικογένειά τους.

Απεργούμε δείχνοντας την δύναμή μας! Μπορεί να μην μας καλέσανε στα συμπόσια που οργάνωσε η εργοδοσία για το μέλλον της εταιρείας αλλά είναι στο δικό μας χέρι να αποδείξουμε ότι κανένα σχέδιο και κανένα επιχειρηματικό πλάνο δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν δουλέψουμε εμείς τα μαγαζιά. Ας αφήσουν λοιπόν κατά μέρος τις ευαισθησίες και τα κροκοδείλια δάκρυα ότι τάχα θέλουν αλλά δεν μπορούν λόγω ρευστότητας των συνθηκών και να προχωρήσουν τώρα στην επαναφορά των τριετιών μας και την καταβολή επιδόματος θέρμανσης σε όλους τους εργαζόμενους.

Η οργή και η αγανάκτηση που υπάρχουν μέσα στους χώρους δουλειάς να γίνει τώρα οργανωμένος και συλλογικός αγώνας. Πολλά παραδείγματα όπως της ΛΑΡΚΟ, της e-food, την COSCO, τα Λιπάσματα Καβάλας κ.α. μας δείχνουν ότι όπου υπάρχει μια σπίθα αγώνα μπορούν να φέρουν θετικά αποτελέσματα στους εργαζόμενους. Η εναλλαγή τόσων και τόσων κυβερνήσεων τα τελευταία 10 χρόνια μας δίδαξε ότι κανένας Μεσσίας δεν θα δώσει λύσεις στα προβλήματά μας χωρίς την δική μας συμμετοχή. Όλοι οι αντεργατικοί νόμοι που ψηφίστηκαν από τις προηγούμενες κυβερνήσεις με τελευταίο τον νόμο Χατζηδάκη δείχνουν με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι κυβερνήσεις και εργοδοσία λειτουργούν ενιαία και από κοινού.

Ακούμε το μήνυμα που στέλνουν χιλιάδες απεργοί από την Γαλλία, την Αγγλία, την Ολλανδία και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και δίνουμε ραντεβού στις 9 Νοέμβρη στις απεργιακές συγκεντρώσεις των συνδικάτων. Κάνουμε την απεργία δική μας υπόθεση στον χώρο εργασίας μας, στις αποθήκες και τα καταστήματα! Γιατί όπως είπε και ο Γάλλος συνάδελφός μας από το Εργατικό Κέντρο Μασσαλίας «όταν ο εργάτης δεν είναι στη θέση εργασίας του, οι μέτοχοι δεν παράγουν τίποτε άλλο παρά μόνο απειλές. Είναι άχρηστοι!».

Μιλτιάδης Κρητικός
Μέλος της ΕΕ της ΟΙΥΕ και αντιπρόεδρος του Συλλόγους Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, εργαζόμενος στον Σκλαβενίτη

 

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η είσοδος της αποστολής της Παλαιστίνης στην τελετή έναρξης (video)

palaistini 1

Ολυμπιακοί Αγώνες 2024: Η είσοδος της αποστολής της Παλαιστίνης στην τελετή έναρξης (video)

Η Παλαιστίνη έκανε την είσοδό της στην τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, με τους αθλητές…