ΓΜ

Γιάννης Μυλόπουλος

Ανοχύρωτα πανεπιστήμια και αστυνομία δια πάσαν νόσον

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η εφαρμογή του δόγματος «Νόμος και Τάξη» είναι η τελευταία σανίδα σωτηρίας της δημόσιας εικόνας της, όταν τίποτε δεν πάει καλά

5480329

Για όσους έπεσαν από τα σύννεφα με τα τηλεοπτικά σόου των αστυνομικών επεμβάσεων σε μεγάλα πανεπιστήμια εν μέσω Χριστουγεννιάτικων διακοπών, η απάντηση είναι απλή.

Για την κυβέρνηση Μητσοτάκη η εφαρμογή του δόγματος «Νόμος και Τάξη» είναι το τελευταίο καταφύγιο για να αποφύγει την ανυποληψία και η τελευταία σανίδα σωτηρίας της δημόσιας εικόνας της, όταν τίποτε δεν πάει καλά.

Όταν, για παράδειγμα, η πανδημία έχει ξεφύγει και η κυβέρνηση σε ρόλο Νέρωνα παρακολουθεί άπραγη τη Ρώμη να καίγεται, με αποτέλεσμα η δημόσια εικόνα της να καταρρέει, τότε επιστρατεύεται μια αστυνομική επιχείρηση. Η οποία λύνει κάποιο ήσσονος σημασίας πρόβλημα που συντηρούνταν μέχρι σήμερα, ακριβώς για να αξιοποιηθεί κατάλληλα σε δύσκολους καιρούς.

Πολλοί διερωτήθηκαν, για παράδειγμα, για το λεγόμενο «στέκι του Βιολογικού» στο ΑΠΘ, το οποίο ξαφνικά και για τις ανάγκες του θεάματος μετονομάστηκε σε «κατάληψη του Βιολογικού».

Μα καλά, 2,5 χρόνια τώρα, χωρίς τη νομοθεσία του ασύλου, γιατί οι φίλα προσκείμενες στην κυβέρνηση πρυτανικές αρχές του ΑΠΘ δεν επενέβαιναν στο περίφημο στέκι και το έκαναν τώρα; Εν μέσω πανδημίας και Χριστουγεννιάτικων διακοπών;

Η απάντηση βρίσκεται στην καθόλου άσχετη με το ζήτημα παρατήρηση ότι τα πανεπιστήμια άνοιξαν χωρίς κανένα μέτρο υγειονομικής ασφάλειας.

Ενώ δηλαδή στα σχολεία επιβλήθηκε το μέτρο των έστω και 3 υποχρεωτικών τεστ, προκειμένου να υπάρχει μια στοιχειώδης επιδημιολογική επιτήρηση, τα πανεπιστήμια άνοιξαν χωρίς ούτε καν αυτό το μέτρο.

Που σημαίνει ότι τα μαθήματα γίνονται σε μικρές αίθουσες και ακατάλληλα αμφιθέατρα όπου συνωστίζονται δεκάδες και συχνά και εκατοντάδες φοιτητές και φοιτήτριες, που μπορεί από το να νοσούν και να έχουν πυρετό, μέχρι να είναι ασυμπτωματικοί φορείς του ιού. Ουδείς τους έλεγξε και ουδείς γνωρίζει τι συμβαίνει.

Εκεί που ο ιός κάνει πάρτι, υπάρχει πάντα μια αστυνομική επιχείρηση για αντιπερισπασμό.

Κι όταν κάποιοι από τους πρυτάνεις, σύμφωνα με πληροφορίες, διαμαρτυρήθηκαν στην υπουργό για την απουσία επιδημιολογικής επιτήρησης στα πανεπιστήμια, εκείνη απάντησε ότι οι φοιτητές είναι εμβολιασμένοι σε μεγάλο ποσοστό και συνεπώς δεν χρειάζονται τεστ.

Μια απάντηση απολύτως αντιεπιστημονική, αφού είναι πλέον γνωστό ότι η πανδημία και μεταδίδεται, αλλά και προσβάλλει εξ ίσου και τους εμβολιασμένους.

Η προσχηματική επίκληση οικονομικών προβλημάτων δεν είναι ικανή να δώσει εξήγηση σε μια κυβερνητική συμπεριφορά που ανταγωνίζεται σε αντιεπιστημονικότητα και σε επικινδυνότητα τα αντιεμβολιαστικά κηρύγματα παπάδων στις εκκλησίες.

Γιατί να μπουν στον κόπο, άλλωστε, να πάρουν υγειονομικά μέτρα στα πανεπιστήμια όταν μπορούν, με μια αστυνομική έφοδο, να κερδίσουν τις εντυπώσεις του τηλεοπτικού κοινού;

Κι αν η αστυνομική έφοδος δεν είναι αρκετή να καλύψει τα κενά της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της υγειονομικής διαχείρισης, υπάρχει πάντα η δημοφιλής στο συντηρητικό κοινό επαναφορά της υπόθεσης της πανεπιστημιακής αστυνομίας.

Επιστρατεύεται ο πρόθυμος πρύτανης του ΑΠΘ, που ακόμη και όταν δεν έχει τη συγκατάθεση του πανεπιστημίου του θα δεχθεί να παίξει τον ρόλο του πρύτανη που θέλει αστυνομία μέσα στο πανεπιστήμιό του και σε μια τρομολαγνική παράσταση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, θα προβεί από κοινού με τον υπουργό σε ανακοινώσεις που θα προκαλέσουν ρίγη συγκίνησης στο φιλοθεάμον κοινό.

Αφού υπόσχεται βία, αίμα και συλλήψεις.

Αντί δηλαδή ο πρύτανης του ΑΠΘ να αγωνίζεται να επιλύσει τα φλέγοντα ζητήματα της απουσίας επιδημιολογικής επιτήρησης στο πανεπιστήμιό του, που θέτει σε κίνδυνο την υγεία και τη ζωή χιλιάδων φοιτητών και καθηγητών και αντί να εργάζεται για να επιλύσει τα μεγάλα προβλήματα της έλλειψης διδακτικού και ερευνητικού προσωπικού που αφυπηρετεί και δεν αντικαθίσταται, όσο και της κατάρρευσης των υποχρηματοδοτημένων, σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, πανεπιστημιακών υποδομών και εξοπλισμών, εκείνος ανακοινώνει μια είδηση άχρηστη, όσο και επικίνδυνη.

Άχρηστη γιατί το μόνο που πλεονάζει σήμερα σε μια χώρα που το καλοκαίρι δεν έχει πυροσβέστες για να σβήσουν τι φωτιές και τον χειμώνα δεν έχει γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό για να στελεχώσουν τα νοσοκομεία που δίνουν τη μάχη με την πανδημία, είναι οι αστυνομικοί.

Αφού η Ελλάδα βρίσκεται στην ιδιαίτερη θέση να είναι η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους αστυνομικούς ανά πληθυσμό στην Ευρώπη.

Και επικίνδυνη γιατί, σε ένα πανεπιστήμιο με νέα παιδιά που βράζει το αίμα τους και μόνο η σκέψη της παγκοσμίως πρωτότυπης επιλογής της εγκατάστασης πανεπιστημιακής αστυνομίας, μπορεί να προκαλέσει περιστατικά ανάλογα εκείνων της ζαρντινιέρας και του Αλέξη Γρηγορόπουλου. Άλλωστε η κατάργηση του ακαδημαϊκού ασύλου φέρνει την αστυνομία όποτε χρειάζεται κι ακόμη και όποτε δεν χρειάζεται, πλέον, στα πανεπιστήμια.

Τι χρειάζεται, λοιπόν, ειδικό σώμα αστυνομικών εγκατεστημένο εντός των πανεπιστημίων, λες και δεν πρόκειται για εκπαιδευτικά ιδρύματα, αλλά για σωφρονιστικά καταστήματα;

Δυστυχώς η κυβέρνηση Μητσοτάκη εξαντλεί τον φιλελευθερισμό της μόνον όταν πρόκειται να δώσει πολλά σε λίγους. Για τους πολλούς που παλεύουν με την ακρίβεια και την ανεργία, παρέχει δωρεάν Ρωμαϊκούς θριάμβους. Με «άρτον και θεάματα» και με τη νέα γενιά και τους φοιτητές στο ρόλο των Χριστιανών που τους έριχναν στα λιοντάρια. Για να ξεχνούν οι πολλοί τους πόνους, τα βάσανα, την αρρώστια και τον θάνατο που η αντικοινωνική κυβερνητική πολιτική προκαλεί.

Ακόμη και εκεί που θα μπορούσε να ήταν χρήσιμη η πανεπιστημιακή αστυνομία, όπως στην ΑΣΟΕΕ, προκειμένου να προστατεύσει τους φοιτητές από καθηγητές που διώκονται για τοκογλυφία, απάτη, αλλά και παιδεραστία, υπάρχει η προστασία που παρέχει η κυβέρνηση και ο πρύτανης στους υπόδικους. Οι οποίοι, απολαμβάνοντας τις γερές κυβερνητικές πλάτες για τις οποίες επαίρονται, σύμφωνα με μαρτυρίες, εξακολουθούν να διδάσκουν ακόμη σαν να μη συμβαίνει τίποτε, αλλά και να συμμετέχουν σε κρατικές θέσεις στις οποίες διορίστηκαν παρά την παραβατική τους συμπεριφορά και παρά τη συμμετοχή τους σε σκάνδαλα διαφθοράς.

Πηγή: TVXS

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

σεισμός

Διπλός ισχυρός σεισμός ταρακούνησε τη μισή Ελλάδα: Τι είναι γνωστό μέχρι τώρα – Οι πρώτες εκτιμήσεις

Δύο ισχυροί σεισμοί σημειώθηκαν στην Ηλεία - Οι πρώτες εκτιμήσεις από τους σεισμολόγους

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

ΝΙΚΟΛΑΣ ΦΑΡΑΝΤΟΥΡΗΣ

Απάντηση Φαραντούρη σε Μητσοτάκη: «Έτσι λειτουργεί η δικαιοσύνη στα δημοκρατικά ευρωπαϊκά κράτη»

Η απάντηση του συμβούλου Ευρωπαϊκής Πολιτικής του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον πρωθυπουργό