Άννυ Παπαρρούσου: Οι δολοφόνοι του Ζακ είναι οι πιο ευνοημένοι κατηγορούμενοι που γνωρίζω

Ο εισαγγελέας μίλησε για την τιμωρητική διάθεση των δύο κατηγορουμένων αλλά κρύφτηκε πίσω από το παραπεμπτικό βούλευμα.

NewsRoom 13/04/2022 | 22:55

«Είναι ζήτημα αρχών αυτό, δεν είναι θέμα διαχείρισης της συγκεκριμένης δίκης, είναι ζήτημα αρχών να επιμείνεις στο ορθό και στο δίκαιο» επισήμανε μιλώντας Στο Κόκκινο η Άννυ Παπαρρούσου, συνήγορος της οικογένειας του Ζαχαρία Κωστόπουλου αναφορικά με το αίτημα τους να αλλάξει η κατηγορία και να μετατραπεί σε ανθρωποκτονία με ενδεχόμενο δόλο. 

Η κα Παπαρρούσου  εξήγησε πως η πρόταση του εισαγγελέα δεν προδικάζει τίποτα προφανώς και η απόφαση θα ληφθεί από το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο, αλλά έχουν τεθεί ορισμένα νομικά ζητήματα σχετικά με την παθογένεια αυτής της δικογραφίας. 

Η συνήγορος της οικογένειας του Ζακ, ο οποίος δέχτηκε δολοφονική επίθεση στην οδό Γλάδστωνος στις 21 Σεπτεμβρίου του 2018, σημείωσε πως ο εισαγγελέας περιέγραψε όλα τα περιστατικά τα οποία συνιστούν στην απόδοση της κατηγορίας της ανθρωποκτονίας αλλά τελικά κατέληξε ότι οι αστυνομικοί είναι αθώοι και πως οι δύο δράστες, ο μεσίτης και ο κοσμηματοπώλης «έδρασαν απερίσκεπτα», και «αυτό τους αφήνει με το ίδιο αδίκημα της θανατηφόρου σωματικής βλάβης και δεν τους εντάσσει στον κύκλο της ποινικής δίωξης που περιλαμβάνει η ανθρωποκτονία με τα δεδομένα αυτά» εξήγησε.

Ο εισαγγελέας μίλησε για την τιμωρητική διάθεση των δολοφονών του Ζακ – καθώς γνώριζαν ότι δεν έκλεψε, δεν αποτελούσε κίνδυνο γι’ αυτούς και δεν ήταν επικίνδυνος, «εμείς γνωρίζουμε ποια είναι αυτή η τιμωρητική διάθεση και σε τι έγκειται. Τυποποιείται ως το ρατσιστικό κίνητρο» σημείωσε η κα Παπαρρούσου.

Για την πρόταση του εισαγγελέα για αθώωση των δύο αστυνομικών (που συνέλαβαν τον ημιθανή Ζακ, αφού τον χτύπησαν, αν και ήταν εμφανώς τραυματισμένος μέσα στα αίματα και του φόρεσαν χειροπέδες) η κα συνήγορος της οικογένειας του θύματος εξήγησε ότι ήταν πολύ «παραδοσιακή» η πρόταση αυτή. Και πως αν τελικά απαλλαγούν οι αστυνομικοί τότε θα πάμε σε ένα άλλο επίπεδο βιαιότητας κατά τη σύλληψη όπου θα μπορούν – αφού θα έχουμε πλέον δεδικασμένο ότι ορθά ενέργησαν και δεν παρέβησαν κάποιον κανόνα και μέσα στη δεοντολογία τους – τότε δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να μπορούν αυτές οι συλλήψεις έτσι με αυτόν τον τρόπο να νομιμοποιηθούν.   

Για τη συνολική στάση της Δικαιοσύνης απέναντι και στους τέσσερις που διώκονται η κα Παπαρρούσου δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι οι πιο ευνοημένοι κατηγορούμενοι που γνωρίζω».