«Άννα του τάφου σιωπή»: «Φιρμάνι» του υπ. Πολιτισμού επιβάλλει σιωπητήριο για χάρη της Παναγιωταρέα

«Τσιμουδιά» μέχρι να δώσει έγκριση η Άννα -Του Τάφου- Παναγιωταρέα

NewsRoom 09/08/2019 | 13:36

Σε καθεστώς λογοκρισίας, και κατ'επέκταση «σιγής», μπαίνουν οι εργαζόμενοι στο υπουργείο Πολιτισμού, λίγες ημέρες μετά την επιστροφή των Μενδώνη - Παναγιωταρέα στην οδό Μπουμπουλίνας.

Πλέον, με εγκύκλιο που γνωστοποιήθηκε στους εργαζομένους του ΥΠΠΟΑ, δεν θα μπορούν να δημοσιεύουν ή να ανακοινώσουν τίποτα σχετικά με τις δραστηριότητες του υπουργείου εάν πρώτα δεν πάρει το «πράσινο φως» από το Γραφείο Τύπου. Όχι, δεν πρόκειται για τρολάρισμα αλλά για την πραγματικότητα που σίγουρα παραπέμπει σε άλλες εποχές...

Πρακτικά αυτό σημαίνει πως κανένας (αρχαιολόγος, μηχανικός, συντηρητής, αρχιτέκτονας) δεν θα μπορεί να αναρτήσει στα Social Media κατά την κρίση του «για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων» του ΥΠΠΟΑ. Ωστόσο, αν όντως κάποιος το επιθυμεί θα πρέπει να απευθυνθεί στο Γραφείο Τύπου, δηλαδή από την Ειδική Σύμβουλο Επικοινωνίας της υπουργού Άννα Παναγιωταρέα, γνωστή και ως «εκπρόσωπος τάφου» την εποχή των ανασκαφών στην Αμφίπολη.

Ο λόγος; Όπως υποστηρίζεται στη σχετική εγκύκλιο: «για να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία και προβολή του έργου» όπως επίσης «να αποτρέπεται οποιαδήποτε σύγχυση».

Αναλυτικότερα στο έγγραφο με τίτλο: «Ανακοινώσεις-δημόσιες αναρτήσεις για τα θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ», τονίζεται το εξής: 

«Στο πλαίσιο του στρατηγικού συντονισμού και της ενιαίας οργάνωσης και λειτουργίας, του ΥΠ.ΠΟ.Α. και προκειμένου να διασφαλίζεται η βέλτιστη προστασία και προβολή του έργου του, καθώς και να αποτρέπεται οποιαδήποτε σύγχυση από την αποσπασματική διάδοση πληροφοριών και ειδήσεων που αφορούν στις δράσεις του, παρακαλούμε για τα εξής: πριν από οποιαδήποτε δημοσιοποίηση ή ανακοίνωση ή δημόσια ανάρτηση για θέματα που άπτονται των αρμοδιοτήτων του (για τις οποίες δεν απαιτείται από την κείμενη νομοθεσία προηγούμενη έγκριση), να ενημερώνεται εκ των προτέρων η αρμόδια Γενική Διεύθυνση του ΥΠ.ΠΟ.Α., ώστε σε συνεργασία με το Γραφείο Τύπου να γίνονται οι όποιες επίσημες ανακοινώσεις και ενημερώσεις».

Στην πραγματικότητα, αυτό σημαίνει πως ένας ανασκαφέας δεν θα μπορεί να ανεβάσει σχετικό υλικό ή να μιλήσει για την ανασκαφή του όπως ακριβώς θα ήθελε ο ίδιος. Θα πρέπει πρώτα να ακολουθηθεί μία συγκεκριμένη διαδικασία και εφόσον πληρούνται οι όποιες... προϋποθέσεις τότε θα μπορεί να δει το φως της δημοσιότητας. Προφανέστατα το ίδιο ισχύει και για όλες τις δημόσιες ανακοινώσεις-τοποθετήσεις των εργαζομένων στο ΥΠΠΟΑ, κάτι που προφανώς «ψαλιδίζει» σημαντικά τις πιθανότητες να υπάρξει διαφορετική «γραμμή», πέρα από αυτή που κρίνει η ηγεσία του υπουργείου. 

Πηγή: documentonews.gr

To koutipandoras.gr θεωρεί δικαίωμα του κάθε αναγνώστη να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, τονίζουμε ρητά ότι δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν τον εκάστοτε χρήστη και μόνο αυτόν. Παρακαλούμε πολύ να είστε ευπρεπείς στις εκφράσεις σας. Τα σχόλια με ύβρεις θα διαγράφονται, ενώ οι χρήστες που προκαλούν ή υβρίζουν θα αποκλείονται.