Newsroom

Newsroom

Ανησυχητική εξέλιξη: Πλαφόν σε αλεύρι και ηλιέλαιο από τα σούπερ μάρκετ και προμηθευτές – Τι φοβούνται – Πως λειτουργεί

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 6% κατά μέσο όρο. Το σιτάρι, ωστόσο, εκτοξεύθηκε κατά 90%

5540638

Μια ακόμα ανησυχητικέ εξέλιξη στην εφοδιαστική αλυσίδα έρχεται στη σκιά της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, με τους προμηθευτές και τα σουπερμάρκετ να βάζουν πλαφόν στην αγορά ηλιελαίου και αλευριού.

Το πρώτο πλαφόν μπήκε στο ηλιέλαιο και το αλεύρι αρχής γενομένης από τους προμηθευτές που μείωσαν κατά 1/3 τις ποσότητες που προμηθεύουν στους εμπόρους.

Πλαφόν στο αλεύρι και το ηλιέλαιο – Πώς λειτουργεί

Όσοι καταναλωτές μπουν σήμερα σε κάποιο ηλεκτρονικό κατάστημα σούπερ μάρκετ θα δουν ότι έχει μπει πλαφόν, δηλαδή ένα ανώτατο όριο, σε συγκεκριμένες κατηγορίες προϊόντων.

Μάλιστα, ακόμα και σε μια από τις μεγαλύτερες αλυσίδες σούπερ μάρκετ που υπάρχουν στην Ελλάδα, ο καταναλωτής μπορεί να αγοράσει έως 4 συσκευασίες ηλιέλαιο και μέχρι 4 τεμάχια αλεύρι.

Σύμφωνα μάλιστα με ασφαλής πληροφορίες, τα σούπερ μάρκετ ετοιμάζονται να επιβάλουν πλαφόν στην αγορά ηλιελαίου και αλευριού και από τα φυσικά καταστήματά τους

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, από την αρχή του πολέμου στην Ουκρανία μέχρι σήμερα οι τιμές των τροφίμων αυξήθηκαν 6% κατά μέσο όρο. Το σιτάρι, ωστόσο, εκτοξεύθηκε κατά 90% -θέτοντας σε άμεσο κίνδυνο τους μικρούς φούρνους που δεν θα μπορέσουν να απορροφήσουν τις αυξήσεις- και το καλαμπόκι ανέβηκε κατά 40%.

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

gaza 7

Επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε κατάσταση απόλυτης πείνας

Το Ισραήλ έχει περιορίσει αυστηρά την είσοδο κρίσιμων ανθρωπιστικών προμηθειών στη Γάζα παρά τις προειδοποιήσεις…