Ανησυχητική άνοδος της βίας κατά προσφυγόπουλων σε ευρωπαϊκές χώρες

Τι αναφέρει η διεθνής MKO Save the Children

προσφυγάκι4 1

Η διεθνής MKO Save the Children προειδοποιεί για αύξηση των φαινομένων βίας σε βάρος προσφυγόπουλων σε πολλές χώρες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ. Ανάμεσά τους η Ιταλία και η Κροατία.

Μιλώντας στη Deutsche Welle η Μάικε Ρίμπαου, υπεύθυνη της ανθρωπιστικής οργάνωσης για ζητήματα μετανάστευσης, αναφέρει ότι στο Βελιγράδι η Save the Children πραγματοποίησε σειρά συνεντεύξεων με περισσότερα από 6.300 παιδιά και εφήβους στη λεγόμενη «Βαλκανική οδό» και τα αποτελέσματα είναι παραπάνω από ανησυχητικά. Σχεδόν 1.380 παιδιά κάνουν λόγω για βίαιες επαναπροωθήσεις στα σύνορα της ΕΕ. Σε αυτή την παράνομη πρακτική έρχονται να προστεθούν φαινόμενα ακραίας βίας. Ας σημειωθεί ότι από μεταξύ των 1.380 παιδιών τα 934 ταξίδευαν είτε χωριστά από τους γονείς τους, είτε ήταν ασυνόδευτα.

Αναφερόμενη στις μορφές της βίας η Μάικε Ρίμπαου από τη διεθνή ΜΚΟ τονίζει ότι «οι ανήλικοι κάνουν λόγο για επιθέσεις με σπρέι πιπεριού ή κλοπές. Υπήρξαν πολλές περιπτώσεις στις οποίες αστυνομικοί, συνοριοφύλακες ή στρατιώτες αφαίρεσαν από τα παιδιά τα κινητά τους ή τα χρήματα που είχαν για να προμηθευτούν τα απαραίτητα. Οι ανήλικοι κάνουν επίσης λόγο για επιθέσεις με αστυνομικά σκυλιά, καθώς και χρήση βίας από συνοριοφύλακες. Μια περίπτωση που μας συγκλόνισε ήταν εκείνη ενός νεαρού Αφγανού, ο οποίος ξυλοκοπήθηκε βάναυσα από την κροατική αστυνομία. Ακόμα και σήμερα δεν γνωρίζει αν έχει σπάσει το χέρι του, μιας και οι αρχές τού αρνήθηκαν κάθε υγειονομική περίθαλψη».

Σύμφωνα με την οργάνωση Save the Children οι χώρες διέλευσης προσφύγων έχουν φυσικά δικαίωμα να πραγματοποιούν ελέγχους στα σύνορα. Θα πρέπει ωστόσο να γίνονται σεβαστά τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα, ιδίως όταν πρόκειται για παιδιά.

Περιοριστική πολιτική έναντι των μεταναστών

Η υπεύθυνη για ζητήματα μετανάστευσης της οργάνωσης αναφέρεται και στους λόγους για τους οποίους στις χώρες-μέλη της ΕΕ το ζήτημα του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων βρίσκεται σε υποχώρηση:

«Η τάση στην ΕΕ είναι προς μια περιοριστική πολιτική έναντι των μεταναστών. Ζητούμενο είναι πλέον όσο το δυνατόν λιγότερες αφίξεις μεταναστών, όλο και περισσότερες απελάσεις και επαναπροωθήσεις προσφύγων. Μια πολιτική αποτελεσματική, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία της τελευταίας πενταετίας.

Η Save the Children ωστόσο φοβάται ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν βρίσκονται πια στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος, γεγονός που σχετίζεται με την ενίσχυση των εθνολαϊκιστικών δυνάμεων στην Ευρώπη. Το γενικότερο κλίμα έναντι των μεταναστών στις ευρωπαϊκές κοινωνίες είναι αρνητικό. Με αποτέλεσμα να γίνεται ολοένα και δυσκολότερη η εκπροσώπηση και υπεράσπιση των μεταναστών αλλά και ο σεβασμός των θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Η Μάικε Ρίμπαου εκφράζει την ελπίδα ότι στις ευρωεκλογές τον Μάιο του 2019 δεν θα ενισχυθούν περαιτέρω λαϊκιστικές πολιτικές δυνάμεις. Παράλληλα ζητά από την κοινωνία των πολιτών να εντείνει τις προσπάθειές της επαναδιατυπώνοντας με σθένος το αίτημα για τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Πηγή: Deutsche Welle

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

μονα

Απίθανο βίντεο – Η Microsoft «ζωντάνεψε» την Μόνα Λίζα και την έκανε να «τραγουδήσει» ραπ

Η Microsoft επέλεξε αυτόν τον ευφάνταστο τρόπο για να παρουσιάσει τις δυνατότητες του νέου εργαλείου…

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

κασσε παπανωτας

Σ.Κασσελάκης: «Καλά έκανα και διέγραψα τον Παπανώτα – Η ηγεσία φαίνεται στις πράξεις και όχι στα λόγια»

«Να δούμε αν ο κ. Μητσοτάκης θα κάνει το ίδιο για τον βουλευτή του από…