Ανησυχία για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού που δεν την «πιάνουν» τα τεστ

Η νέα μετάλλαξη ξεκίνησε από τη Νορβηγία και φαίνεται να είναι πιο επιθετική από την Όμικρον

NewsRoom 21/01/2022 | 08:09

Προβληματισμό προκαλεί στους ειδικούς μία νέα υπόμετάλλαξη της 'Ομικρον που ξεκίνησε από τη Νορβηγία και φαίνεται να είναι πιο επιθετική από την Όμικρον.

Η καθηγήτρια επιδημιολογίας Αθηνά Λινού, μιλώντας στο Open, ανέφερε σχετικά: "Φαίνεται ανησυχητικό και υπήρξε και μία πληροφόρηση ότι δεν την πιάνουν και τα τεστ. Μία πληροφορία που είχα, αλλά δεν ξέρω πόσο ακριβής είναι, είναι ότι κανένα από τα  γνωστά τεστ δεν μπορεί να την ανιχνεύσει. Αν αυτό είναι αλήθεια, είμαστε σε πολύ βαθιά νερά, αλλά να το δούμε".

Η ίδια πάντως τόνισε πως θα πρέπει να περιμένουμε να δούμε αν η μετάλλαξη αυτή θα επικρατήσει, αν είναι πιο επικίνδυνη και αν είναι πιο εύκολο να μεταδοθεί. "Μπορεί και να εξαφανιστεί, έχουν υπάρξει πάρα πολλές παραλλαγές που εξαφανίστηκαν πολύ γρήγορα, γι' αυτήν δεν το ξέρουμε ακομα", δήλωσε.

 

 

Σύμφωνα με την πρόεδρο της ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, η μετάλλαξη εντοπίστηκε αρχικά στη Νορβηγία και κατόπιν σε Σουηδία και Δανία. "Είναι περίπου σαν την Όμικρον, βέβαια λίγο πιο επιθετική. Θα τη δούμε, θα τη μελετήσει το ινστιτούτο εκεί, θα δούμε τι γίνεται. Δε μας ανησυχεί ιδιαίτερα, σαν την Όμικρον περίπου είναι. Μεταδίδεται εύκολα, είναι λίγο πιο βαριά τα συμπτώματα, θα το δούμε", ανέφερε μιλώντας στην πρωινή εκπομπή του Mega.