Newsroom

Newsroom

Ανησυχία από την HRW για την «Επιχείρηση Δίχτυ» και τους «Μαύρους Πάνθηρες»

Φόβοι για ένα πιθανό νέο κύμα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία

ek asst

«Το νέο σχέδιο της ελληνικής κυβέρνησης για την αστυνόμευση στο κέντρο της Αθήνας ακούγεται σαν επιστροφή στον παλιό κακό καιρό». Αυτό σχολιάζει η ανθρωπιστική οργάνωση Human Rights Watch σε ανακοίνωσή της, εκφράζοντας τις ανησυχίες της για τη σχεδιαζόμενη «Επιχείρηση Δίχτυ» και τους 130 ένοπλους «Μαύρους Πάνθηρες».

«Δεδομένου του ιστορικού καταχρηστικών αστυνομικών επιχειρήσεων στην Ελλάδα, η Επιχείρηση Δίχτυ χτυπά καμπανάκια για ένα πιθανό νέο κύμα παραβιάσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων από την αστυνομία στην πρωτεύουσα», αναφέρει η ανακοίνωση, υπενθυμίζοντας την επιχείρηση «Ξένιος Ζευς» το 2012, όταν η αστυνομία είχε προχωρήσει σε δεκάδες χιλιάδες προσαγωγές ατόμων με μόνο κριτήριο το ότι έμοιαζαν με παράτυπους μετανάστες.

«Η Ελλάδα έχει καθήκον να βελτιώσει την ασφάλεια στους δρόμους για όλους. Αλλά οι ελληνικές αρχές έχουν επίσης υποχρέωση να διασφαλίσουν ότι δεν θα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα στην πορεία. Αυτό απαιτεί καταλλήλως περιορισμένες αστυνομικές εξουσίες για επιτόπιους ελέγχους με σαφείς και δεσμευτικούς κανόνες για τα στελέχη της αστυνομίας ώστε να μπορούν να λογοδοτήσουν για τη χρήση τους. Οι οδηγίες θα πρέπει να περιλαμβάνουν τους αποδεκτούς λόγους για τη διεξαγωγή ελέγχων και για την προσαγωγή ενός ατόμου σε αστυνομικό τμήμα για περαιτέρω εξακρίβωση των στοιχείων τους», αναφέρει η Human Rights Watch, καταλήγοντας:

«Οι αστυνομικοί που διεξάγουν αυτούς τους ελέγχους χρειάζονται επίσης κατάλληλη εκπαίδευση και εξοπλισμό. Και η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να διασφαλίσει διαφανείς έρευνες για ισχυρισμούς περί κατάχρησης εξουσίας από την αστυνομία και να αποδώσει τις ευθύνες σε όποιον αναλογούν. Για να κάνει μία πραγματική διαφορά και να αυξήσει το αίσθημα ασφάλειας για όλους στο κέντρο της Αθήνας, χωρίς διακρίσεις, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να αποφύγει την επίκληση προβληματικών νόμων και πρακτικών για τους επιτόπιους ελέγχους που πιθανόν να κάνουν τις ήδη δύσκολες ζωές για ευάλωτες ομάδες στους δρόμους της Αθήνας πολύ δυσκολότερες».

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…