Newsroom

Newsroom

Ανησυχεί για την ελευθερία του Τύπου στην Ελλάδα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων

Οι αναφορές της Μάια Σεβέρ στο σκάνδαλο των υποκλοπών, στη δολοφονία Καραϊβάζ και στη... Βούλτεψη

background 3182873 1920

“Ανησυχητικό” και “προκλητικό” χαρακτηρίζει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, Μάια Σεβέρ, το περιβάλλον του Τύπου στην Ελλάδα, λόγω της έλλειψης εμπιστοσύνης, της οικονομικής αστάθειας και ενός περιβάλλοντος όπου κυριαρχούν η κατασκοπεία και οι κατηγορίες κατά των δημοσιογράφων.

Μιλώντας στην EURACTIV Eλλάδας μετά το συνέδριο της Σαμοθράκης που διοργάνωσε η ΕΣΗΕΑ, η Σεβέρ μίλησε για επιθέσεις από κυβερνητικούς εκπροσώπους στους δημοσιογράφους λόγω των ευρημάτων της ταχείας αντίδρασης για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης, όμως υπογράμμισε: “Τα γεγονότα παραμένουν ξεκάθαρα, όπως εκείνο της δολοφονίας του δημοσιογράφου αστυνομικού ρεπορτάζ Γιώργου Καραϊβάζ που τράβηξε τη διεθνή προσοχή σε σημαντικά προβλήματα με την ασφάλεια των δημοσιογράφων. Οι οργανώσεις των μέσων ενημέρωσης έχουν επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι η πρόοδος της έρευνας είναι αργή και στερείται ουσιαστικής διαφάνειας, γεγονός που έχει ανατριχιαστικό αποτέλεσμα”.

Η ίδια επεσήμανε πως οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και στην ενημέρωση για τη μεταναστευτική πολιτική και τις σχετικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών. “Έχει γίνει όλο και πιο δύσκολο για τους δημοσιογράφους να κάνουν ρεπορτάζ, καθώς αντιμετωπίζουν εμπόδια, συμπεριλαμβανομένης της κράτησης, του περιορισμού της πρόσβασης στα hotspots της μετανάστευσης, της παρακολούθησης και της παρενόχλησης”, δήλωσε η Σεβέρ, υπενθυμίζοντας ακόμα ότι “οι δημοσιογράφοι αντιμετωπίζουν επιθετικότητα και παρενόχληση από την αστυνομία και τους διαδηλωτές χωρίς την πολιτική βούληση να διασφαλιστεί η ασφάλειά τους όταν κάνουν ρεπορτάζ σε διαδηλώσεις”.

Αναφέρθηκε μάλιστα συγκεκριμένα στην εκπροσώπηση της ελληνικής κυβέργησης στο πάνελ του Συνεδρίου της Σαμοθράκης από την υφυπουργό Μετανάστευσης Σοφία Βούλτεψη, σχολιάζοντας: “Τα επιχειρήματα και οι εξηγήσεις των εκπροσώπων της κυβέρνησης ήταν επιθέσεις και κατηγορίες κατά των δημοσιογράφων. Τα δεδομένα μιλούν από μόνα τους”.

Χαρακτήρισε εξάλλου “απίστευτα” τα όσα αποκαλύπτονται για τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Ελλάδα.

“Είναι πραγματικά πρόκληση για τους δημοσιογράφους να εργάζονται σε μια τόσο δύσκολη ατμόσφαιρα, ενώ την ίδια στιγμή, η συνολική κατάσταση στη δημοσιογραφία και τα μέσα ενημέρωσης γίνεται όλο και πιο δύσκολη”, είπε, σημειώνοντας τη “βαθιά δυσπιστία” των δημοσιογράφων στη χώρα και σημειώνοντας πως , κατά την εκτίμησή της, η κατάσταση δε βελτιώνεται.

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

βερτζοπουλος

Πρωτοφανείς δηλώσεις από τον υφυπουργό Υγείας: «Το θηλυκό είναι για άλλες δουλειές, για να τίκτει»(video)

Απόψεις που προκάλεσαν έντονες αντιδράσεις, εξέφρασε ο υφυπουργός Υγείας, Δημήτρης Βαρτζόπουλος, σε συνέντευξη που παραχώρησε.

«Λευκός καπνός» για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος: Oριστικά το Σάββατο 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

5732019

«Λευκός καπνός» για τον τελικό κυπέλλου Ελλάδος: Oριστικά το Σάββατο 25 Μαΐου στο Πανθεσσαλικό

Η ΕΠΟ ανακοίνωσε ότι ο τελικός του Κυπέλλου Ελλάδας Betsson ανάμεσα στον Παναθηναϊκό και τον…