Ανήμπορη αποδεικνύεται η κυβέρνηση να ανακόψει το δεύτερο κύμα πανδημίας

Ανήμπορη αποδεικνύεται η κυβέρνηση να ανακόψει την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων  και την περαιτέρω εξάπλωσή του κορονοϊου στη χώρα, καθώς το ένα αρνητικό ρεκόρ διαδέχεται το άλλο.

NewsRoom 17/10/2020 | 09:59

Με τη χθεσινή  ανακοίνωση του ΕΟΔΥ έσπασε το φράγμα των 500 ημερήσιων κρουσμάτων, δημιουργώντας έντονο προβληματισμό για το τι πρόκειται να συμβεί στο προσεχές χρονικό διάστημα. Σε κάθε περίπτωση, ο αριθμός των 508 νέων μολύνσεων που ανακοινώθηκε σήμερα ήταν μάλλον αναμενόμενος, έπειτα από το συνεχές ανοδικό ράλι των τελευταίων ημερών, καθώς είχαν καταγραφεί:

280 κρούσματα στις 11/10/2020
295 κρούσματα στις 12/10/2020
408 κρούσματα στις 13/10/2020
436 κρούσματα στις 14/10/2020
453 κρούσματα στις 15/10/2020
508 κρούσματα στις 16/10/2020


Όσο για την κυβέρνηση και τις αρμόδιες αρχές, παρακολουθούν την περαιτέρω διασπορά της πανδημίας στη χώρα επαναλαμβάνοντας τις εκκλήσεις προς τους πολίτες και τις συστάσεις (για τήρηση μέτρων ατομικής προστασίας), ενώ καταφεύγουν σε συγκρίσεις με άλλα κράτη στα οποία έχει ξεφύγει η εξάπλωση του κορονοϊού, επιχειρώντας έτσι να δώσουν μια ψευδή εικόνα πως τα πράγματα στην Ελλάδα βαίνουν καλώς.

Μόνο «καμπανάκια»  


Κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας στη χώρα, οι Βασίλης Κοντοζαμάνης (υφυπουργός Υγείας), Νίκος Χαρδαλιάς (υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων) και Γκίκας Μαγιορκίνης (αναπληρωτής εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας) εξέφρασαν τον έντονο προβληματισμό τους για τις τελευταίες εξελίξεις. 

Μεταξύ άλλων, παραδέχθηκαν την ανοδική τάση στον αριθμό κρουσμάτων, αναγνώρισαν την πίεση που δημιουργείται από την εξάπλωση της νόσου και μίλησαν για εύθραυστη σταθερότητα στην Αττική, όπου εντοπίζεται υψηλός αριθμός κρουσμάτων. 

Καθησυχάζουν για Αττική

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιοι επιχείρησαν να καθησυχάσουν τους πολίτες για την περιοχή της Αττικής. Ο κ. Μαγιορκίνης σημείωσε ότι «έχει μπει σε κατάσταση σταθερότητας», προσθέτοντας πάντως πως η κατάσταση είναι «ευαίσθητη». 

«Η Αττική είναι μακριά από το επίπεδο 4 σε σχέση με άλλες περιοχές», δήλωσε από την πλευρά του ο κ. Χαρδαλιάς. 

Σημειώνεται ωστόσο ότι τις δύο τελευταίες ημέρες τα κρούσματα στην Αττική ήταν πάνω από 200 (συγκεκριμένα: 207 προχθές και 227χθές). Εξάλλου, μόλις την περασμένη Τρίτη (13 Οκτωβρίου) ο καθηγητής Γκ. Μαγιορκίνης δήλωσε ότι αν και διαφαίνεται κάποια τάση σταθεροποίησης, είναι ακόμα νωρίς για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα. Μάλιστα είπε ότι το Rt (δείκτης μεταδοτικότητας) στην Αττική κυμαίνεται γύρω στο 1 (κάποιες φορές είναι πάνω από το 1, κάποιες άλλες είναι κάτω από αυτό, σημείωσε).

Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι το σύστημα Υγείας είναι ιδιαίτερα πιεσμένο στην Αττική, σε σύγκριση με άλλες περιοχές, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την αντιμετώπιση των περιστατικών κορονοϊού.