Newsroom

Newsroom

Ανήφορος: Το μοναδικό αδημοσίευτο μυθιστόρημα του Νίκου Καζαντζάκη από τις εκδόσεις Διόπτρα

Πέρα από την επανέκδοση του συνόλου των έργων του Νίκου Καζαντζάκη, οι εκδόσεις Διόπτρα σκοπεύουν να φέρουν στο ελληνικό αναγνωστικό κοινό το μοναδικό αδημοσίευτο μυθιστόρημα του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα που γράφτηκε αμέσως μετά τον Ζορμπά. Τον «Ανήφορο».

kazantzakis synedrio Nikos Kazantzakis 1021x580 1

Με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και επίγνωση της μεγάλης ευθύνης που επωμίζονται, οι εκδόσεις Διόπτρα ανακοινώνουν ότι εξασφάλισαν τα δικαιώματα έκδοσης του συνόλου του έργου του μεγάλου Νίκου Καζαντζάκη. Το όραμά μας είναι να απευθυνθούμε στις νέες γενιές αναγνωστών, ανοίγοντας την πύλη που κρύβει το τεράστιο έργο του μεγάλου Κρητικού συγγραφέα.

Το χειρόγραφο του Καζαντζάκη φυλασσόταν στο Μουσείο Καζαντζάκη, στην ιδιαίτερη πατρίδα, τους Βαρβάρους (σημερινή Μυρτιά), με αριθμό καταγραφής ΑΥΤ.086. Το μυθιστόρημα συμπίπτει με την αναχώρησή του από την ιδιαίτερη πατρίδα του για την Αγγλία. Δυστυχώς, ο Καζαντζάκης δεν θα ξαναγυρίσει στην Ελλάδα παρά μόνο για να ταφεί στον τόπο του.

Εκείνοι που έχουν διαβάσει τον «Ανήφορο» αναφέρονται συγκινημένοι σε αυτόν, καθώς ήδη από τις πρώτες αράδες του βιβλίου διακρίνεται η καζαντζακική αύρα, η γλαφυρή γλώσσα, ο δυναμικός ρυθμός, ο εύθραυστος ψυχισμός. Με άφθονες αυτοβιογραφικές αναφορές, ο συγγραφέας αναστοχάζεται τη θλιβερή εμπειρία του Β΄ Παγκόσμιου Πολέμου, όπως την έζησε από πρώτο χέρι, και δίνει την απάντηση με τον δικό του τρόπο σε όσους επέκριναν το γεγονός ότι στο «Βίος και Πολιτεία του Αλέξη Ζορμπά» απουσιάζει ο πόνος και η καταστροφή που βίωσε η Ελλάδα στη Γερμανική Κατοχή.

Ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος, διευθύνων σύμβουλος και ιδιοκτήτης των εκδόσεων Διόπτρα, αναφέρει:

«Νιώθουμε περήφανοι και ταυτόχρονα δέος απέναντι στο έργο που αναλάβαμε. Μια αίσθηση ανάγκης να δώσουμε στο αναγνωστικό κοινό κάθε ηλικίας και κυρίως στους νέους τη δυνατότητα του αναστοχασμού που έχει ανάγκη η εποχή μας».

Αποστολή ενός εκδοτικού που αναλαμβάνει να εκδώσει έναν τέτοιο συγγραφέα είναι να βοηθήσει να γνωρίσουν το έργο του όσο γίνεται περισσότεροι αναγνώστες και κυρίως οι νέοι μας. Σε αυτούς τους καιρούς που όλα αλλάζουν ραγδαία, όπου σημασίες και βεβαιότητες χάνονται, ο Νίκος Καζαντζάκης, που έχει αναμετρηθεί με ερωτήματα που αγγίζουν τον πυρήνα της ανθρώπινης ύπαρξης, αποτελεί μια σημαντική παρακαταθήκη.

«Νιώθουμε ξεχωριστό δέος που καλούμαστε να εκδώσουμε για πρώτη φορά αυτό το έργο και να το προσφέρουμε σε όσους αγάπησαν τον μεγάλο λογοτέχνη αλλά και στις νέες γενιές και στην ελληνική πολιτιστική κληρονομιά», αναφέρει ο Κωνσταντίνος Παπαδόπουλος.

Οι εκδόσεις Διόπτρα ευχαριστούν θερμά τη Νίκη Σταύρου, πνευματική δικαιούχο και διευθύντρια των Εκδόσεων Καζαντζάκη, για την εμπιστοσύνη και για το σπουδαίο έργο που έχει τελέσει όλα αυτά τα χρόνια.

«Στόχος των εκδόσεων Διόπτρα δεν είναι μόνο τα βιβλιοπωλεία, αλλά και τα σχολεία, τα πανεπιστήμια, οι βιβλιοθήκες, τα μουσεία και οτιδήποτε αφορά τον κόσμο των γραμμάτων. Θα αναλάβουμε μια σειρά από μεγάλες δράσεις που θα δυναμώσουν τη φωνή του Καζαντζάκη στον 21ο αιώνα και σε στενή συνεργασία με τη Διεθνή Εταιρεία Φίλων Καζαντζάκη, το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη, αλλά και σε όλους τους φορείς, συλλόγους και μελετητές του Νίκου Καζαντζάκη απευθύνουμε ανοιχτό κάλεσμα στο Υπουργείο Παιδείας και στο Υπουργείο Πολιτισμού να μας συντροφεύσουν σε αυτό το ταξίδι. Θέλουμε η Διόπτρα να γίνει η σκέπη που κάτω από αυτήν θα είμαστε όλοι μαζί ενωμένοι για την διάδοση του έργου του Νίκου Καζαντζάκη στις νέες γενιές τον 21ο αιώνα».

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…