Newsroom

Newsroom

"Ανίερη Συμμαχία" με τον Τζόνι Ντεπ

Στη Νότια Βοστόνη της δεκαετίας του '70, ο πράκτορας του FBI, Τζον Κόνολι (Έντζερτον) πείθει τον Ιρλανδό μαφιόζο Τζέιμς "Γουάιτι" Μπάλτζερ (Ντεπ) να συνεργαστεί με το FBI ενάντια σε ένα κοινό στόχο: την ιταλική μαφία. Η δραματική αυτή ταινία διηγείται την αληθινή ιστορία μιας ανίερης συμμαχίας, η οποία ξέφυγε κάθε ελέγχου, επιτρέποντας στον Γουάιτι να διεισδύσει στους κύκλους της έννομης τάξης, να αποκτήσει έλεγχο, και να γίνει ένας από τους πιο αδίστακτους και διαβόητους γκάνγκστερ στην ιστορία της Βοστόνης.

tzoni ntep

Στη Νότια Βοστόνη της δεκαετίας του ’70, ο πράκτορας του FBI, Τζον Κόνολι (Έντζερτον) πείθει τον Ιρλανδό μαφιόζο Τζέιμς “Γουάιτι” Μπάλτζερ (Ντεπ) να συνεργαστεί με το FBI ενάντια σε ένα κοινό στόχο: την ιταλική μαφία. Η δραματική αυτή ταινία διηγείται την αληθινή ιστορία μιας ανίερης συμμαχίας, η οποία ξέφυγε κάθε ελέγχου, επιτρέποντας στον Γουάιτι να διεισδύσει στους κύκλους της έννομης τάξης, να αποκτήσει έλεγχο, και να γίνει ένας από τους πιο αδίστακτους και διαβόητους γκάνγκστερ στην ιστορία της Βοστόνης.

Στην «Ανίερη Συμμαχία» θα δούμε ένα all-star cast, μεταξύ των οποίων τους Τζόνι Ντεπ, Τζόελ Έντζερντον, Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, Σιένα Μίλερ, Πίτερ Σάρσγκααρντ, Ντακότα Τζόνσον και Κέβιν Μπέικον.

Η σκηνοθεσία και το σενάριο είναι του Σκοτ Κούπερ («Crazy Heart», «Σκουριασμένη Πόλη»). Η ταινία βασίζεται στο βιβλίο Black Mass: The True Story of an Unholy Alliance Between the FBI and the Irish Mob, των Ντικ Λερ και Τζέραρντ Ο’Νιλ. 

Στη Νότια Βοστόνη της δεκαετίας του ’70, ο πράκτορας του FBI, Τζον Κόνολι (Τζόελ Έντζερτον) πείθει τον Ιρλανδό μαφιόζο Τζέιμς Γουάιτι Μπάλτζερ (Τζόνι Ντεπ) να συνεργαστεί με το FBI ενάντια σε ένα κοινό στόχο: την ιταλική μαφία. Η ταινία διηγείται την αληθινή ιστορία μιας ΑΝΙΕΡΗΣ ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ, που ξέφυγε κάθε ελέγχου, επιτρέποντας στον Γουάιτι να διεισδύσει στους κύκλους της έννομης τάξης, να αποκτήσει έλεγχο, και να γίνει ένας από τους πιο αδίστακτους και διαβόητους γκάνγκστερ στην ιστορία της Βοστόνης, μέχρι τη σύλληψή του το 2011.

Η σχέση του Τζον Κόνολι, πράκτορα του FBI, και των αδερφών Μπάλτζερ, του Τζέιμς και του Μπίλι κρατά από παλιά. Τότε που ήταν παιδιά και μεγάλωναν σε μία φτωχογειτονιά της Νότιας Βοστόνης, το Σάουθι. Όσο ο Κόνολι αναρριχάται στις τάξεις του FBI πολεμώντας τη Νεοϋορκέζικη μαφία, τόσο ο Γουάιτι Μπάλτζερ χτίζει το δικό του όνομα μεταξύ των συμμοριών της Βοστόνης. Αναδεικνύεται αρχηγός της συμμορίας Winter Hill και πολύ σύντομα οι μισοί στην Βοστόνη τον φοβούνται και οι άλλοι μισοί τον θεωρούν Ρομπέν των Δασών.

Ο Τζόνι Ντεπ, ο οποίος ερμηνεύει τον Γουάιτι (παρατσούκλι του Τζέιμς Μπάλτζερ, με το οποίο προτιμούσε να τον αποκαλούν), λέει, «το Σάουθι ήταν μία ‘κλειστή γειτονιά. Όλοι όσοι ζούσαν εκεί ήταν δεμένοι μεταξύ τους και πιστοί στον Γουάιτι. Πολλοί άνθρωποι τον είχαν για είδωλο, γιατί ήταν χαρισματικός. Κάτι τραβούσε τον κόσμο κοντά του. Ήθελε να τον γνωρίσουν, να τον καταλάβουν. Ο Γουάιτι είναι ένας συναρπαστικός χαρακτήρας και είχα μεγάλο ενδιαφέρον ν’ ανακαλύψω τα βαθύτερα κίνητρά του.»

Ο Τζόελ Έντζερτον που ενσαρκώνει τον Τζον Κόνολι αναφέρει, «Ο Κόνολι είδε στον Γουάιτι ένα είδος επαναστάτη, έναν σταρ της μικρής κοινότητας στην οποία ζούσε. Ξεκίνησε την καριέρα του στο FBI με όλες τις καλές προθέσεις και με φιλοδοξίες να γίνει πραγματικός άνθρωπος του νόμου και της τάξης. Αλλά στα μέρη από το οποία προερχόταν, η γραμμή μεταξύ εγκλήματος και έννομης τάξης ήταν πολύ θολή, πόσο μάλλον αν το ίνδαλμά σου βρισκόταν στην αντίθετη πλευρά του νόμου.»

Η ταινία είναι βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα, γεγονός που την καθιστά εξαιρετικά συναρπαστική. Ωστόσο, αναπόφευκτά, κάποιοι χαρακτήρες θα έπρεπε να είναι αποτέλεσμα δημιουργικών «προσμείξεων», ενώ σε κάποιες περιπτώσεις θα έπρεπε να «συμπιεστεί» ο χρόνος. Οπότε, οι παραγωγοί της ταινίας ήθελαν να έχουν την άδεια να δραματοποιήσουν την πραγματική ιστορία.

Η εκρηκτική αποκάλυψη ότι Γουάιτι Μπάλτζερ ήταν πληροφοριοδότης του FBI έγινε πρωτοσέλιδο στην εφημερίδα The Boston Globe το 1988 από τους δημοσιογράφους Ντικ Λερ και Τζέραρντ Ο’ Νιλ και την επόμενη δεκαετία αποκαλύφθηκαν και οι υπόλοιπες λεπτομέρειες της υπόθεσης. Στη συνέχεια, οι δύο ρεπόρτερ έγραψαν το βιβλίο Black Mass: Whitey Bulger, the FBI, and a Devil’s Deal, στο οποίο και είναι βασισμένη η ταινία.

Ήταν η σχέση μεταξύ των αδερφών Μπάλτζερ – που ήταν εκ διαμέτρου αντίθετοι μεταξύ τους –  που κέντρισε το ενδιαφέρον του σκηνοθέτη της ταινίας Σκοτ Κούπερ. Ενώ το πεδίο δράσης του Τζίμι είναι οι συμμορίες, ο Μπίλι Μπάλτζερ “παίζει” στο τερέν της πολιτικής. Μορφώθηκε σε κολέγιο και έγινε Πρόεδρος στη Γερουσίας της Μασαχουσέτης. Η τροχιά της καριέρας του ήταν ακριβώς η αντίθετη απ’ αυτή του αδελφού του.

Ο Μπένεντικτ Κάμπερμπατς, που ερμηνεύει τον Μπίλι, συμφωνεί ότι οι κραυγαλέες διαφορές μεταξύ των δύο αδελφών ήταν ο βασικός παράγοντας που τον έκανε να θελήσει να συμμετάσχει στην ταινία. «Ο Μπίλι Μπάλτζερ ήταν ένα πολύ ισχυρό πολιτικό πρόσωπο για πολλά χρόνια στη Γερουσία. Ό,τι και να ήθελες, μπορούσε να το κάνει. Αλλά ταυτόχρονα είναι και αδερφός του πιο διαβόητου εγκληματία του 20ου αιώνα. Οι ζωές τους, μοιραία, περιπλέκονται και αυτή είναι μία πολύ συναρπαστική πραγματικότητα.»

Αρχικά, και για τους δύο δημοσιογράφους, η διερεύνηση της εξαιρετικά αποκλίνουσας πορείας των δύο αδελφών ήταν το επίκεντρο του άρθρου τους, μέχρι που ανακάλυψαν την ανάμιξη του Κόνελι και του FBI στην ιστορία. «Όταν αποδείξαμε ότι ο Γουάιτι ήταν πληροφοριοδότης του FBI, ήταν λες και ελευθερώθηκε το τζίνι από το μπουκάλι. Στην αρχή ήταν δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι ο Γουάιτι δούλευε για το FBI, επειδή κάτι τέτοιο ήταν ενάντια σε όλα όσα πίστευε.  Όταν το επιβεβαιώσαμε συνειδητοποιήσαμε ότι ήταν μόνο η κορυφή του παγόβουνου», λέει ο Ο’ Νιλ. «Οι πληροφοριοδότες είναι σαν το Άγιο Δισκοπότηρο για το FBI. Από την άλλη, και εκείνοι χρειάζονται το ‘στήριγμά’ τους στη μεριά της επιβολής του νόμου. Πρόκειται για μία σχέση αμοιβαιότητας. Παρόλα αυτά, νομίζω ότι ο Τζίμι Μπάλτζερ δεν θα γινόταν ποτέ πληροφοριοδότης για κάποιον που δεν είχε καταγωγή από το Σάουθι. Ο Κόνολι ήταν συμπαθητικός στα μάτια του, έχοντας μεγαλώσει στην ίδια γειτονιά με αυτόν, οπότε και οι δύο επωφελούνταν από αυτήν την κατάσταση, αν και τελικά ο Γουάιτι ήταν αυτός που είχε το πάνω χέρι.»

Το σενάριο για την «Ανίερη Συμμαχία» γράφτηκε από τους Μαρκ Μαλούκ και Τζεζ Μπάτεργουόρθ, που θέλησαν μεταξύ άλλων να καταδείξουν το πώς οι παλιοί δεσμοί γειτονιάς του Κόνολι και του Μπάλτζερ σχημάτισαν έναν κόμπο που δεν μπορούσε να λυθεί εύκολα. Ο Μαλούκ αναφέρει, «Η φιλοδοξία αναίρεσε το μεγαλύτερο μέρος των καλών προθέσεων του Κόνελι, τουλάχιστον αυτές που είχε στην αρχή της καριέρας του στο FBI. Η αρχική του πρόθεση ήταν να σώσει τη Βοστόνη από την ιταλική μαφία. Μέχρι τη στιγμή που άρχισε να συνεργάζεται με τον Γουάιτι, θεωρώντας τη ως μία αμοιβαία επωφελή σχέση. Αλλά, δεν είχε συνειδητοποιήσει ότι οποιοσδήποτε μπλέκεται με τον Γουάιτι Μπάλτζερ, είναι αυτομάτως χαμένος.»

Η ιδιαίτερη δυναμική μεταξύ των χαρακτήρων κέντρισε το ενδιαφέρον του Σκοτ Κούπερ για το σενάριο. Αναφέρει, «Έχω την τάση να με προσελκύει η τραγικότητα και το ανθρώπινο στοιχείο. Αυτή η ταινία διαθέτει και τα δύο αυτά στοιχεία. Είναι σχεδόν σαιξπηρικής φύσεως και ασχολείται με θέματα όπως η διαφθορά, η εξαπάτηση, η ύβρις. Αισθάνθηκα ότι αν τα ‘δέσω’ όλα αυτά σε μία αφηγηματική γραμμή, το αποτέλεσμα θα είναι πολύ ενδιαφέρον για το κοινό.»

Εκτός των άλλων, στην ταινία καταδεικνύονται αρκετά αντιπαραθετικά και συγκρουόμενα  πορτρέτα της οικογένειας: η οικογένεια στην οποία γεννιέσαι, αντικατοπτρίζεται στα πρόσωπα του  Γουάιτι και του Μπίλι, η οικογένεια του «δρόμου», σε εκείνα του Κόνολι και του Γουάιτι, αλλά και στη συμμορία Winter Hill. Και υπάρχει και μια άλλη πτυχή της οικογένειας, εκείνη που επιλέγει κανείς και που στην περίπτωση της ταινίας απεικονίζεται στις σχέσεις μεταξύ του Γουάιτι και της πρώην φίλης του, της Λίντσεϊ Σιρ, της οποία παίζει η Ντακότα Τζόνσον, αλλά και του Κόνολι και της συζύγου του, Μαριάννα, την οποία ερμηνεύει η Τζουλιάν Νίκολσον.

Οι παραγωγοί γνώριζαν ότι ο σκηνοθέτης Σκοτ Κούπερ ήταν η σωστή επιλογή για να «υφάνει» σε μία ταινία τα θέματα της εξαπάτησης, της φιλοδοξίας και της πίστης σε λάθος ιδεώδη. «Ο Σκοτ Κούπερ είναι ένα σπάνιο ταλέντο», επισημαίνει ο Ντεπ. «Αν και σχετικά νέος στον κινηματογράφο, ήταν απολαυστικός στις ταινίες Crazy Heart και Out of the Furnace και ήθελα πολύ να συνεργαστώ μαζί του. Στα γυρίσματα της «Ανίερης Συμμαχίας» συνειδητοποίησα ότι αυτή ήταν, μόλις, η τρίτη του ταινία! Εντυπωσιάστηκα από την ικανότητά του, τη δύναμη του οράματός του και το πάθος του. Τρέφω μεγάλο σεβασμό γι ‘αυτόν. Έχει λαμπρό μέλλον μπροστά του.»

Ένα στοιχείο, εξίσου σημαντικό με τους χαρακτήρες, ήταν η πόλη στην οποία εκτυλίχθηκε η ιστορία. Η «Ανίερη Συμμαχία» γυρίστηκε στη Βοστόνη και «δεν θα μπορούσε να γυριστεί πουθενά αλλού», δηλώνει ο Κούπερ. «Για μένα, η σωστή αποτύπωση του περιβάλλοντος ή της πόλης στην οποία διαδραματίζεται μία ιστορία, επιτρέπει στο κοινό να κατανοήσει σε βάθος τα γεγονότα και τον τόπο και τον χρόνο στον οποία συμβαίνουν. Και η Βοστόνη είναι ιδανική γι΄αυτό, γιατί είναι μια πολύ ξεχωριστή πόλη.»

 

 

 

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Ιωαννίδης

Ιωαννίδης: Φραστικό επεισόδιο με οπαδό – «Εγώ δεν τιμάω το τριφύλλι, που παίζω με έξι ενέσεις;» (video)

Μετά την νέα ήττα του Παναθηναϊκού, αυτή τη φορά από τον Άρη, υπήρξε ένα επεισόδιο…