Ανησυχούν για πιθανή χρήση χημικών όπλων στη Μοσούλη από το Ισλαμικό Κράτος οι ΗΠΑ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμένουν ότι το Ισλαμικό Κράτος θα χρησιμοποιήσει ανεπεξέργαστα χημικά όπλα στην προσπάθειά του να ανακόψει την επιχείρηση για την ανακατάληψη της Μοσούλης, σύμφωνα με αξιωματούχους της αμερικανικής κυβέρνησης.

580647311dc524e36d8b45cf

Οι ιρακινές δυνάμεις, υποστηριζόμενες από 60 χώρες του διεθνούς συνασπισμού υπό αμερικανική ηγεσία που δρα εναντίον του Ισλαμικού Κράτους, ξεκίνησαν την επίθεση τη Δευτέρα. Πριν την επίθεση, οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν αρχίσει να περισυλλέγουν σε τακτικά διαστήματα υπολείμματα όλμων για να τα εξετάσουν για χημικά στοιχεία, δεδομένης της χρήσης από το Ισλαμικό Κράτος τους προηγούμενους μήνες δραστικής χημικής ουσίας, παράγωγου της μουστάρδας, είπε Αμερικανός αξιωματούχος.

Οι αμερικανικές δυνάμεις επιβεβαίωσαν την παρουσία ενός παραγώγου θείου και μουστάρδας σε θραύσματα πυρομαχικών του Ισλαμικού Κράτους στις 5 Οκτωβρίου, είπε άλλος αξιωματούχος. Στόχοι του Ισλαμικού Κράτους υπήρξαν τοπικές ομάδες, όχι αμερικανικές ή συμμαχικές, διευκρίνισε.

Σε δηλώσεις τους χθες, η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είπαν ότι επίσης προετοιμάζονται για να αντιμετωπίσουν τη χρήση χημικών όπλων κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι δεν πιστεύουν ωστόσο ότι οι τζιχαντιστές έχουν καταφέρει να παρασκευάσουν χημικά όπλα με ιδιαίτερα θανατηφόρα αποτελέσματα. Οι χημικές ενώσεις παραγώγων της μουστάρδας μπορούν να ερεθίσουν έντονα το δέρμα και τα πνευμόνια, αλλά σε χαμηλές δόσεις δεν μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο.

Η πτώση της Μοσούλης, του τελευταίου μείζονος προπυργίου των τζιχαντιστών στο Ιράκ, θα σηματοδοτήσει την ήττα των σκληροπυρηνικών σουνιτών τζιχαντιστών στη χώρα, αλλά μπορεί επίσης και να οδηγήσει σε διαμάχες για εδάφη μεταξύ ομάδων που πολέμησαν η μία εναντίον της άλλης μετά την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003.

Ο ηγέτης του Ισλαμικού Κράτους φέρεται να βρίσκεται ανάμεσα στους χιλιάδες σκληροπυρηνικούς τζιχαντιστές που παραμένουν στην πόλη, το οποίο σημαίνει ότι η μάχη για να ανακόψουν την πρόοδο της συμμαχίας θα είναι ιδιαίτερα σφοδρή. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, στη Μοσούλη βρίσκονται μερικοί από τους καλύτερους μαχητές του Ισλαμικού Κράτους.

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

Παπαδάκης Αναστασοπούλου

Παπαδάκης: Νευρίασε με την Αναστασοπούλου on air – «Όλη την ώρα σε βλέπω να δυσανασχετείς» (video)

«Μιλάω κι εγώ, μιλάς κι εσύ, μη δυσανασχετείς», είπε ο Γιώργος Παπαδάκης απευθυνόμενος στη Μαρία…

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

ΤΕΜΠΗ Ατυ

Εισαγγελέας για Τέμπη: Σε 20 μέρες να έχετε βρει ποιοι ξεμπάζωσαν και κατέστρεψαν αποδεικτικό υλικό ενώ υπήρχαν αγνοούμενοι

Η αντεισαγγελέας εφετών Λάρισας «βάζει στην θέση της» την εισαγγελέα Ειρήνη Κεχαγιά και διατάσσει την…

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

alcohol 492871 1920

Ανησυχητικά ποσοστά κατανάλωσης αλκοόλ και ηλεκτρονικών τσιγάρων σε παιδιά ηλικίας 11-15 ετών

Να αυξηθούν οι φόροι, να περιοριστούν τα σημεία πώλησης και οι διαφημίσεις και να απαγορευθούν…