Προβληματισμός σεισμολόγων για το χτύπημα του Εγκέλαδου στον Κορινθιακό

Ο σεισμός των 4,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε λίγα λεπτά μετά τις 6:00 το πρωί της Κυριακής στον Κορινθιακό κόλπο προκαλεί σχετική ανησυχία σε μερίδα σεισμολόγων, οι οποίοι εκφράζουν αμφιβολίες για το κατά πόσον επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.

NewsRoom 31/12/2017 | 08:36

Μιλώντας στον Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο καθηγητής Γεωλογία και πρόεδρος του Οργανισμού Ανιστεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (ΟΑΣΠ), Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε τον προβληματισμό του για το φαινόμενο, σημειώνοντας ότι «είμαστε επιφυλακτικοί ακόμη για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό ή όχι». «Θα περιμένουμε την εξέλιξη του φαινομένου» διευκρίνισε ο ίδιος. 

Σύμφωνα με τον καθηγητή, η περιοχή στην οποία εντοπίζεται το επίκεντρο του σεισμού, βρίσκεται κοντά στις Αλκυονίδες και έχει βεβαρημένο ιστορικό καθώς έχει δώσει αρκετούς σεισμούς στο παρελθόν. Ο Ευθύμιος Λέκκας εξέφρασε πάντως την ελπίδα του πως επρόκειτο για τον κύριο σεισμό.  Μιλώντας αργότερα στον ΣΚΑΪ, ο κ. Λέκκας σημείωσε ότι «ο ανατολικός Κορινθιακός είναι πολύ ευαίσθητη περιοχή από άποψη σεισμικότητας. Εχει δώσει μεγάλους σεισμούς. Πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου», πρόσθεσε ωστόσο ότι δεν υπάρχει κάποιος ιδιαίτερος λόγος ανησυχίας.

«Πρέπει να κρατήσουμε μία επιφυλακτικότητα, να δούμε πώς εξελίσσεται το φαινόμενο διότι η περιοχή δεν είναι αθώα. Είναι περιοχή που έδωσε μεγάλους σεισμούς. Κοντά είναι οι Αλκυονίδες, αλλά και το Λουτράκι. Όλα τα μεγάλα τεκτονικά γεγονότα στην περιοχή. Έχουμε αρκετά μεγάλους σεισμούς από την ίδια περιοχή, συνεπώς, επιτρέψτε μου να κρατήσουμε μία επιφύλαξη όσον αφορά το αν είναι ο κύριος σεισμός ή όχι. Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει ότι σε κάθε σεισμό ακολουθεί ένας μεγαλύτερος. Αλλά όμως θα πρέπει να δούμε την εξέλιξη του φαινομένου για να είμαστε πιο σίγουροι για το τι ακριβώς συμβαίνει» κατέληξε.

Η σεισμική δόνηση η οποία έγινε αισθητή στην Αθήνα, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο, ως και την Καλαμάτα είχε επίκεντρο σύμφωνα με ανακοίνωση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου του Εθνικού Αστεροσκοπείου στον θαλάσσιο χώρο του Κορινθιακού κόλπου, 86 χιλιόμετρα δυτικά-βορειοδυτικά της Αθήνας και 33 χιλιόμετρα βόρεια-βορειοδυτικά της Κορίνθου. 

Σύμφωνα με τον σεισμολόγο Ευθύμιο Λέκκα, ο σεισμός ήταν σχεδόν επιφανειακός και αυτός είναι ο λόγος που έγινε αισθητός σε τόσες πολλές περιοχές. Σημειώνεται πως δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής πληροφορίες για ζημιές.

Διαβάστε σχετικά:

Ισχυρός σεισμός στον Κορινθιακό

«Είμαστε επιφυλακτικοί για το εάν πρόκειται για τον κύριο σεισμό»