Newsroom

Newsroom

«Αγγελίες» ντροπής – Πουλάνε τιγράκια με 2.300 ευρώ

Η εγκατάλειψη της μικρής λευκής τίγρη έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο έφερε με έναν εξαιρετικά δυσάρεστο τρόπο στην επιφάνεια το τεράστιο θέμα του λαθρεμπορίου εξωτικών και άγριων ζώων.

leyki tigris

Το iEidiseis αποκαλύπτει μία από αυτές τις ιστοσελίδες, που περιγράφουν τα ζωάκια σαν να είναι «προϊόντα». Οι διαχειριστές της σελίδας, οι οποίοι αναφέρουν ότι η έδρα τους είναι στην Αμερική, έχουν αναρτήσει δεκάδες αγγελίες με ζώα. Η πληρωμή γίνεται ηλεκτρονικά. Όπως λένε, εγγυώνται ότι ο πελάτης θα παραλάβει το ζώο που θα αγοράσει σε οποιαδήποτε χώρα του κόσμου και εάν βρίσκεται.

Συγκεκριμένα παράδειγμα η εγκατάληψη για το λευκό τογράκι στα Σπάτα.  Πώς έφτασε αυτό το τιγράκι στην Ελλάδα, παρά την αυστηρή νομοθεσία; Από την πρώτη στιγμή οι Αρχές εκτίμησαν ότι κάποιος κάτοικος της Αθήνας (που πιθανότατα ζει σε μονοκατοικία σε κάποιο προάστιο) πλήρωσε αδρά κάποιο κύκλωμα για να πάρει αυτό το συμπαθέστατο τιγράκι στο σπίτι του. Όταν κατάλαβε ότι δε μπορεί να το μεγαλώσει, τότε το εγκατέλειψε στα Σπάτα. Μια εξαιρετικά πιθανή εκδοχή είναι η παραγγελία της τίγρης να έγινε μέσω διαδικτύου. Δυστυχώς υπάρχουν ιστοσελίδες στα αγγλικά και σε άλλες γλώσσες που διαθέτουν προς πώληση εξωτικά ζώα.Τα τιγράκια, όπως αυτό που βρέθηκε στο Αττικό Ζωολογικό Πάρκο, πωλούνται έναντι 2.300 δολαρίων. Τα κουτάβια jaguar έναντι 1.450 δολαρίων. Ο βόας έναντι 390 δολαρίων. Η μαϊμού-αράχνη (είδος που απειλείται με εξαφάνιση) έναντι 5.000 δολαρίων

 

T3

Η ιστοσελίδα διαθέτει live chat για τους ενδιαφερόμενους πελάτες. Στέλνοντας μήνυμα και ρωτώντας εάν γίνονται αποστολές στην Ελλάδα, πήραμε την παρακάτω απάντηση: «Κάνουμε αποστολές ζώων σε όλο τον κόσμο. Μπορούμε να σας στείλουμε το ζώο στη διεύθυνσή σας στην Ελλάδα».

T2

Ο λαθρέμπορος υπόσχεται μυστικότητα και ισχυρίζεται ότι μπορεί να στείλει στη χώρα μας κουτάβια λευκής τίγρης, όπως αυτό που εγκαταλείφθηκε έξω από το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο: «Διαθέτουμε ανθρώπους που ειδικεύονται στη μεταφορά αυτών των ζώων, ενώ έχουμε και τα σχετικά έγγραφα με τα οποία παρακάμπτουμε τους ελέγχους και τους τελωνειακούς. Σας εγγυώμαι ότι θα παραλάβετε την τίγρη σας».

T4

Όταν ρωτήσαμε περισσότερες λεπτομέρειες σε σχέση με τη διαδικασία αποστολής και αφού πρώτα σημειώσαμε ότι στην Ελλάδα είναι παράνομη η αγορά ενός άγριου ζώου, πήραμε την παρακάτω απάντηση: «Η αποστολή γίνεται αεροπορικώς. Η διαδικασία είναι μυστική και δε μπορώ να την αποκαλύψω. Η αποστολή θα γίνει χωρίς να έχετε μπελάδες. Κανείς δεν θα μάθει γι’ αυτό».

Συνεχίζεται η έρευνα για το τιγράκι στα Σπάτα

Την ίδια ώρα, συνεχίζεται η έρευνα της Αστυνομίας για να εντοπιστούν τα άτομα που εγκατέλειψαν το λευκό τιγράκι στα Σπάτα.

Στο μικροσκόπιο βρίσκεται το βίντεο από τις κάμερες ασφαλείας που έχει «συλλάβει» το όχημα του ατόμου που εγκατέλειψε το τιγράκι στα σκουπίδια του Αττικού Ζωολογικού Κήπου. Δυστυχώς, ωστόσο η κάμερα δεν «έπιασε» τις πινακίδες κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

Στο μεταξύ, το λευκό τιγράκι βαφτίστηκε με το όνομα «Χασίγια». Πήρε το όνομα από μια Ινδιάνα της φυλής των Ναβάχο, που σημαίνει «Το κορίτσι που σηκώθηκε».

Η μικρή λευκή τίγρης πέρασε μαγνητικές εξετάσεις, καθώς αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα στη σπονδυλική της στήλη, με αποτέλεσμα να μην μπορεί να κινήσει τα πίσω ποδαράκια της.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εξετάσεις έχουν αποσταλεί από την κ. Λεσουέρ σε Διαγνωστικό Κέντρο της Αμερικής, για να γνωματεύσουν για την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή, για τη μικρή Χασίγια, καθώς το ενδεχόμενο της ευθανασίας πλέον απομακρύνεται όλο και περισσότερο.

Σημειώνεται ότι την Κυριακή (19/3) σε ανακοίνωσή του στα social media το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο ανέφερε ότι, το τιγράκι υπεβλήθη σε διαγνωστικές εξετάσεις την περασμένη εβδομάδα, ότι βρίσκεται σε επικοινωνία με εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και ότι ενδεχομένως να μεταφερθεί σε άλλη χώρα.

Για τα προβλήματα υγείας, που αντιμετωπίζει το τιγράκι, το Αττικό Ζωολογικό Πάρκο αναφέρει ότι, έχει προβλήματα στη λεκάνη, τη σπονδυλική στήλη και αλλού και ότι, το εμποδίζουν ακόμη και στην αναπνοή και στην τροφή, καθώς ασκούν πίεση στα όργανά του. Η κατάστασή του όπως σημειώνεται είναι σοβαρή.

Αναλυτικά η τελευταία ανακοίνωση του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου για το λευκό τιγράκι:

«Σας ευχαριστούμε για το συνεχές ενδιαφέρον σας αναφορικά με το μικρό λευκό τιγράκι, το οποίο βρέθηκε εγκαταλελειμμένο έξω από τον χώρο του Αττικού Ζωολογικού Πάρκου. Το νεαρό ζώο, καθώς δεν μπορεί να τραφεί μόνο του, τρέφεται με την βοήθεια των φροντιστών μας και έχει πάρει 1 κιλό. Βρίσκεται σε κατάλληλο χώρο περίθαλψης στον οποίο η πρόσβαση στο κοινό απαγορεύεται.Ωστόσο, λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης της υγείας του, την Τετάρτη 15/3, υποβλήθηκε σε περαιτέρω διαγνωστικές εξετάσεις, μαγνητική και αξονική τομογραφία, σε εξειδικευμένο κέντρο. Τα αποτελέσματα, επιβεβαίωσαν τις αρχικές εκτιμήσεις για την σοβαρότητα της κατάστασης της υγείας του, καθώς διαπιστώθηκαν τόσο γενετικές δυσμορφίες, όσο και επίκτητες από το λανθασμένο τρόπο διαχείρισης του. Το νεαρό ζώο αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα στην σπονδυλική στήλη, τη λεκάνη, τα πλευρά, καθώς και σε πολλά οστά που περιορίζουν σε μεγάλο βαθμό και κάνουν επώδυνη την κινητικότητά του. Παράλληλα, λόγω του παραμορφωμένου σκελετού, συμπιέζονται κάποια όργανα, δυσχεραίνοντας έτσι ακόμα και τη λήψη τροφής ή την αναπνοή του.Τα αναλυτικά ιατρικά αποτελέσματα έχουν αποσταλεί στις αρμόδιες εθνικές αρχές, στην ειδική επιστημονική επιτροπή της ΕΑΖΑ (Ευρωπαϊκή Ένωση Ζωολογικών Πάρκων και Ενυδρείων), της οποίας είμαστε μέλος, καθώς και σε εξειδικευμένους κτηνιάτρους στο εξωτερικό, οι οποίοι μας έχουν προταθεί από οργανισμούς όπως το Born Free και το Wild Cat Sanctuary στις Η.Π.Α. Παράλληλα σε συνεργασία και μετά από αίτημά μας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος, συστήνεται επιτροπή με την συμμετοχή εξειδικευμένων κτηνιάτρων, τόσο του Πάρκου μας, όσο και από άλλους φορείς, καθώς και καθηγητών πανεπιστημίου με σκοπό την ασφαλέστερη λήψη αποφάσεων για την μετέπειτα διαχείριση και υποστήριξη της υγείας του.

Ταυτόχρονα, βρισκόμαστε σε επαφή με εξειδικευμένο rescue center στην Ευρώπη, το οποίο φιλοξενεί τίγρεις και προτίθεται να το αναλάβει, αν το επιτρέπει η κατάσταση της υγείας του».

 

Πηγή: Ieidiseis