Newsroom

Newsroom

Ανεξέλεγκτη η φωτιά στο Δάσος Δαδιάς

Εξακολουθεί να μαίνεται το πύρινο μέτωπο στον Εβρο που καίει από το μεσημέρι της Πέμπτης στην ευρύτερη περιοχή της Λύρας Σουφλίου και στο Εθνικό Πάρκο της Δαδιά

5649080

Για δεύτερη ημέρα συνεχίζεται η «μάχη» με τη μεγάλη φωτιά στον Εβρο που δίνουν ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις για να προστατέψουν την καρδιά του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς από την πύρινη λαίλαπα. Μάλιστα, η προσπάθεια εκατοντάδων πυροσβεστών και εθελοντών είναι ιδιαίτερα δύσκολη λόγω του δυσπρόσιτου της περιοχής ενώ λίγο πριν τις 17.00 σημειώθηκε και νέα μεγάλη αναζωπύρωση σε σημείο που η φωτιά είχε σβήσει.

Αργά το απόγευμα έγινε γνωστό ότι η φωτιά φούντωσε πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας των επίγειων πυροσβεστικών δυνάμεων που αδυνατούν να προσεγγίσουν τα μέτωπα λόγω του δύσβατου εδάφους και της πυκνής βλάστησης. Η ατμόσφαιρα που επικρατεί στην ευρύτερη περιοχή είναι αποπνικτική καθώς σύμφωνα με το e-evros οι καπνοί από τη μεγάλη πυρκαγιά στην περιοχή του δάσους της Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου έχουν φτάσει μέχρι την Αλεξανδρούπολη! Σχεδόν 7.000-8.000 στρέμματα έχουν καεί μέχρι στιγμής όπως αναφέρει το thesstoday.gr, με τις αναζωπυρώσεις να είναι συνεχείς.

Μάλιστα, στις 20:00 πραγματοποίηθηκε έκτακτη ενημέρωση από το Πυροσβεστικό Σώμα, με τον εκπρόσωπο Τύπου, Γιάννη Αρτοποιό, να κάνει γνωστό πως στο πύρινο μέτωπο επιχειρούν 320 πυροσβέστες με 13 ομάδες πεζοπόρου τμήματος και 68 οχήματα. Συνδράμουν και εθελοντές και από αέρος κατά τη διάρκεια της ημέρας επιχείρησαν και αναπτύχθηκαν σταδιακά 10 αεροσκάφη και εννιά ελικόπτερα.

Η κατάσταση χαρακτηρίζεται εξαιρετικά επικίνδυνη και δύσκολη, ενώ εκτιμάται ότι το πύρινο μέτωπο μέσα στον πυρήνα του προστατευόμενου δάσους της Δαδιάς καλύπτει έκταση 10 χιλιομέτρων. Το απόγευμα της Παρασκευής οι φλόγες έκαναν μια κηλίδωση πίσω από τη νοτιοδυτική γραμμή άμυνας δυσκολεύοντας ακόμη περισσότερο το έργο των επίγειων δυνάμεων.

Ο δήμαρχος της περιοχής, Παναγιώτης Καλακίκος, μιλώντας στο kathimerini.gr περιέγραψε την άσχημη τροπή που έχει λάβει η πυρκαγιά. «Είμαστε πάλι σε κακή στιγμή. Έχουμε αναζωπυρώσεις και η φωτιά παίρνει κατεύθυνση προς την Λευκίμμη. Είναι περιοχή με πολύ πυκνή βλάστηση και αυτή που καίγεται και αυτή στην οποία κατευθύνεται η πυρκαγιά. Είναι ένα κλειστό δυσπρόσιτο δάσος με πολύ ψηλά δέντρα ύψους έως και 11 μέτρα και με πολλά κουκουνάρια. Απλώνεται πολύ γρήγορα η φωτιά και καίγονται ήδη χιλιάδες στρέμματα Natura. Είμαστε ένα 24 ώρο μετά και δυστυχώς εξελίσσεται ακόμα χειρότερα αντί να οριοθετηθεί».

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus

Ενεργοποιήθηκε η υπηρεσία Copernicus Emergency Management Service – Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την πυρκαγιά στη Δαδιά του Ερου που εκδηλώθηκε χθες. Κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την υπηρεσία Copernicus /Emergency Management Service – Mapping με σκοπό την αποτίμηση της περιοχής που επλήγη.

Σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για την περιοχή «Δαδιά» της Π.Ε. Έβρου, η οποία επλήγη από πυρκαγιά που εκδηλώθηκε την Πέμπτη 21 Ιουλίου, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών του φαινομένου.

Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση(κωδικός ενεργοποίησης EMSR605) και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων. Τα δεδομένα και οι χάρτες της υπηρεσίας Copernicus Emergency Management Service/Mapping, θα διατεθούν άμεσα από τη διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της γενικής γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, σε όλους τους εμπλεκόμενους φορείς, δωρεάν, για την διαχείριση του έργου τους.

Φόβοι για οικολογική καταστροφή στην περιοχή

Το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης στον Εβρο είναι μία από τις σημαντικότερες προστατευόμενες περιοχές στην Ελλάδα και την Ευρώπη. Αποτελεί καταφύγιο για αρπακτικά πουλιά και μεταξύ άλλων έχει 104 είδη πεταλούδων και 400 φυτών. Η περιοχή είναι το μοναδικό καταφύγιο αποικίας Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια και από εχθές απειλείται από τη φωτιά στον Εβρο. Η προσέγγιση του δάσους από τις επίγειες δυνάμεις της Πυροσβεστικής είναι αδύνατη, αφού λόγω του παρθένου δάσους και των ειδικών μέτρων προστασίας για τα αρπακτικά πουλιά δεν έχουν δημιουργηθεί δρόμοι για να επισκέπτονται την περιοχή άνθρωποι. Πλέον η ελπίδα για να μην απειληθεί η προστατευόμενη περιοχή εναπόκεινται στα εναέρια μέσα πυρόσβεσης.

To Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης είναι μία από τις πρώτες περιοχές στην Ελλάδα που τέθηκαν σε καθεστώς προστασίας, καθώς εδώ συμβιώνουν και ευδοκιμούν συγκεντρωμένα πολλά είδη της χλωρίδας και της πανίδας της Βαλκανικής χερσονήσου, της Ευρώπης και της Ασίας. Στο δάσος εντοπίζονται πεύκα και δρυς, που διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και εκτάσεις καλλιεργήσιμες. Το μέρος αποτελεί ιδανικό περιβάλλον για τα αρπακτικά πουλιά.

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

5754833

Στην αντεπίθεση περνά η Καϊλή: «Δεν με υπερασπίστηκαν το ΠΑΣΟΚ και η Ε.Ε., θα μετακομίσω στην Ιταλία»

Τα παράπονα της προς το ΠΑΣΟΚ εξέφρασε σε συνέντευξη η Εύα Καϊλή

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Κανάκης 1

Ράδιο Αρβύλα: Το «αντίο» του Αντώνη Κανάκη για τη φετινή σεζόν – «Η χρονιά είχε δυο πρόσωπα, δεν ξέρω αν θα ξαναέρθουμε»

Αυλαία έριξε για φέτος το Ράδιο Αρβύλα, με τον Αντώνη Κανάκη να μιλάει για τη…

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

μητσο

Αλαζονικές δηλώσεις από Μητσοτάκη στο ΣΚΑΪ: «Η οικονομία πάει καλά και οι φόροι μειώνονται» (video)

Εκτός τόπου και χρόνου τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξη του στο ΣΚΑΪ