Ανεβαίνουν τα ποσοστά των ανασφάλιστων στην Ελλάδα της κρίσης

Ραγδαία αύξηση των Ελλήνων που είναι ανασφάλιστοι σημειώνεται στην Ελλάδα, με το ποσοστό τους να αγγίζει, στα τέλη του 2013,…

ergazomenoi 5

Ραγδαία αύξηση των Ελλήνων που είναι ανασφάλιστοι σημειώνεται στην Ελλάδα, με το ποσοστό τους να αγγίζει, στα τέλη του 2013, το 28% του συνολικού πληθυσμού.
Στην Ισπανία, υπολογίζεται ότι το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Στη Γαλλία, περίπου 200.000 άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη, ενώ ακόμα και στην ευημερούσα Γερμανία, η υγεία των ανασφάλιστων εγκύων και παιδιών βρίσκεται σε κίνδυνο από την περιορισμένη πρόσβασή τους στο σύστημα υγείας.
Τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η υγεία των πολιτών στην Ευρώπη της οικονομικής κρίσης ανέδειξαν σε συνέντευξη Τύπου, οι πρόεδροι των «Γιατρών του Κόσμου» από τέσσερις ευρωπαϊκές χώρες: την Ελλάδα, την Ισπανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία. Η συνέντευξη Τύπου οργανώθηκε στο πλαίσιο διεθνούς συνάντησης, που πραγματοποιούν σήμερα και αύριο στην Αθήνα οι πρόεδροι, οι διευθυντές και τα στελέχη των “Γιατρών του Κόσμου” από τις 14 χώρες, όπου δραστηριοποιούνται (Γερμανία, Βέλγιο, Ισπανία, Γαλλία, Ελλάδα, ΗΠΑ, Ολλανδία, Πορτογαλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Σουηδία, Ελβετία, Καναδά, Ιαπωνία και Αργεντινή), στο πλαίσιο της ελληνικής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι εκπρόσωποι των “Γιατρών του Κόσμου” ζήτησαν να υπάρξουν ανοιχτά συστήματα υγείας για όλους, επισημαίνοντας ότι “η υγεία δεν είναι εμπόρευμα”, ενώ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους πολίτες της Ελλάδας, όπου το σύστημα υγείας αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα, λόγω της οικονομικής κρίσης.
Όπως επισήμανε η πρόεδρος των “Γιατρών του Κόσμου” Ελλάδας, Λιάνα Μαΐλλη, “η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ ακραία κατάσταση, λόγω των περικοπών στην υγεία. Στη χώρα μας δεν υφίσταται πια σύστημα υγείας”. Η ίδια τόνισε ότι περίπου τρία εκατομμύρια Έλληνες πολίτες είναι ανασφάλιστοι, ενώ ανέφερε ενδεικτικά ότι μία ανασφάλιστη έγκυος χρειάζεται 650 ευρώ για προγεννητικό έλεγχο, 650 ευρώ για φυσιολογικό τοκετό και 1.200 ευρώ για καισαρική, ενώ αντίστοιχα, ο βασικός εμβολιασμός ενός παιδιού κοστίζει 1.400 ευρώ.
Στην Ισπανία υπολογίζεται ότι 873.000 άτομα έχουν αποκλειστεί από το δημόσιο σύστημα υγείας, ενώ το 16% του πληθυσμού δεν έχει πρόσβαση σε φάρμακα. Η οικονομική κρίση έχει δημιουργήσει προβλήματα στον τομέα της υγείας, με την κυβέρνηση να μειώνει, με βασιλικό διάταγμα, τα έξοδα για την υγεία στα 7 δισ. ευρώ. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα την περιθωριοποίηση όσων δεν ήταν ασφαλισμένοι, ενώ τα φάρμακα για σοβαρές ασθένειες δίνονται μόνο σε όσους έχουν ασφάλιση. “Η υγεία δεν είναι πολυτέλεια, είναι δικαίωμα” υπογράμμισε ο πρόεδρος των “Γιατρών του Κόσμου” Ισπανίας, Άλβαρο Γκονθάλεθ.
Στη Γαλλία υπάρχει ενιαία κάλυψη στην ιατρική φροντίδα για όλους, ωστόσο εξαιτίας του περίπλοκου συστήματος υγείας υπολογίζεται ότι 200.000 άτομα δεν έχουν δικαίωμα στην ιατρική περίθαλψη. Από τα άτομα που επισκέπτονται τα ιατρεία των “Γιατρών του Κόσμου”, υπολογίζεται ότι το 60% των ασθενών δεν κάνουν τους απαραίτητους εμβολιασμούς. “Προσπαθούμε να εξασφαλίσουμε δικαίωμα στην πρόσβαση στην υγεία για όλους και να μην υπάρχουν κοινωνικές διακρίσεις στον τομέα της κοινωνικής περίθαλψης” τόνισε ο πρόεδρος των “Γιατρών του Κόσμου” Γαλλίας, Τιερί Μπριγκό.
Στη Γερμανία υπάρχει ευρεία πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα υγείας, ωστόσο η υγεία των μεταναστών, των εγκύων γυναικών και των παιδιών που δεν έχουν ασφάλιση, τίθεται σε κίνδυνο από την περιορισμένη πρόσβαση στις υπηρεσίες υγείας. “Είναι ανάγκη να ασκηθεί πίεση στον Γερμανό νομοθέτη για να αλλάξουν οι περιοριστικοί νόμοι” επισήμανε ο πρόεδρος των “Γιατρών του Κόσμου” Γερμανίας, Γιόχεν Τσένκερ. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι “Γιατροί του Κόσμου” στη Γερμανία συνεργάζονται για την ενημέρωση του κοινού σχετικά με την ευαίσθητη κατάσταση στην Ελλάδα, ενώ με τα χρήματα που συγκέντρωσαν, δώρισαν ένα μηχάνημα υπερήχων στο ελληνικό τμήμα.
Το μεσημέρι, εκπρόσωποι των «Γιατρών του Κόσμου» από όλες τις χώρες πραγματοποίησαν δρώμενο στην πλατεία Μοναστηρακίου, με στόχο να καταδείξουν ότι τα πιο ευάλωτα κομμάτια του πληθυσμού δεν έχουν καμία πρόσβαση στη δημόσια υγεία. Στο flash mob, εθελοντές, ντυμένοι γιατροί και έγκυες προσπαθούσαν να πλησιάσουν ο ένας τον άλλο, ωστόσο ανάμεσά τους παρεμβάλλονταν διαχωριστικά με χαρτονομίσματα.

 

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

5860197

Θρήνος στο Ρέθυμνο: Αυτοκτόνησαν σε μια μέρα, ένας 56χρονος επιχειρηματίας και ένας 84χρονος

Τον αυτόχειρα εντόπισαν οι οικείοι του. Λίγες ώρες αργότερα, ένας 84χρονος, έκοψε το νήμα της…

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

χρονοπουλου10

Μυστήριο με την αιτία θανάτου της Χρονοπούλου: «Κανείς δεν μας έχει απαντήσει πώς έπεσε και έσπασε το κεφάλι της» (Video)

«Υπάρχουν πολλά ερωτήματα και σκοτεινά σημεία σε αυτή την υπόθεση - Η ιατροδικαστική έκθεση δεν…

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

252295075 10165879121585385 8369428181626529769 n

Σκληρή απάντηση από τον Ιάσονα Αποστολόπουλο στον Πύρρο Δήμα: «Τι σημαίνει ξεφτίλα μαμά;»

Επίθεση στον Πύρρο Δήμα έκανε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος σχετικά με τα σχόλια του πρώην αρσιβαρίστα…

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Χάρης Δούκας

Χάρης Δούκας: Δέχεται επίθεση από τον Ζούκοφ, τον Πλεύρη και δεξιά τρολ επειδή είπε… «μπάτσος» – Τι πραγματικά έγινε (video)

Μάλιστα θέση στον χορό πήρε και ο Θάνο Πλεύρης - Τι πραγματικά ειπώθηκε από τον…

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

image 3

Πάτρα: «Βρήκε η παλάμη μου εκεί και μαύρισε το χέρι μου», λέει ο 17χρονος που υπέστη ηλεκτροπληξία (Video)

Ένα 24ωρο μετά τα όσα έγιναν στο Λύκειο της Πάτρας, ο 17χρονος φέρνει στο μυαλό του εικόνες, που θα θυμάται για καιρό.