Newsroom

Newsroom

"Ανεπίδεκτη Διόρθωσης": Ένα θεατρικό αφιέρωμα στη μνήμη της Άννα Πολιτκόφσκαγια

«Δε γράφω ούτε σχόλια, ούτε γνώμες, ούτε προσωπικές απόψεις. Πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι ο ρόλος μας δεν…

anepidekti diorthosis

«Δε γράφω ούτε σχόλια, ούτε γνώμες, ούτε προσωπικές απόψεις. Πάντα πίστευα και συνεχίζω να πιστεύω ότι ο ρόλος μας δεν είναι να κρίνουμε. Είμαι δημοσιογράφος, όχι δικαστής. Αρκούμαι στο να διηγούμαι τα γεγονότα. Τα γεγονότα όπως συμβαίνουν, όπως είναι.»
– Άννα Πολιτκόφσκαγια

Ακολουθώντας τα χνάρια της έρευνας της σπουδαίας ρωσίδας δημοσιογράφου Άννα Πολιτκόφσκαγια που δολοφονήθηκε για τα πιστεύω της, ο ιταλός θεατρικός συγγραφέας της νεώτερης γενιάς Στέφανο Μασίνι, ένας από τους πιο δραστήριους και ήδη αναγνωρισμένους θεατρικούς συγγραφείς στη Δυτική Ευρώπη, συνθέτει ένα θεατρικό παζλ, με αφορμή τα γραπτά, τις συνεντεύξεις της, την ίδια της τη ζωή και την πορεία της προς τον προδιαγεγραμμένο θάνατό της και μας παραδίδει ένα σπουδαίο θεατρικό έργο σε πρώτη παρουσίαση στην Ελλάδα με τίτλο Ανεπίδεκτη διόρθωσης. 

Μία ενέδρα των ρώσων στο Κουρτσαλόι της Τσετσενίας, οι συνεντεύξεις της σε έναν ρώσο στρατιώτη, σε έναν τσετσένο γιατρό, στον αρχηγό των ανταρτών στο θέατρο Ντουμπρόβκα στη Μόσχα, σε έναν ανώτατο αξιωματικό στο Χατούνι της Τσετσενίας, η ομηρία στο Μπεσλάν της Οσετίας, η επίσκεψη στο βομβαρδισμένο προαύλιο του προεδρικού μεγάρου στο Γκρόζνι, μία τηλεφωνική συνομιλία με τον γιο της, θραύσματα από γραπτά, σκέψεις και εξομολογήσεις της ρωσίδας δημοσιογράφου, μέσα από την ελλειπτική γραφή του Μασίνι διατρέχουν σαν ένα αλλόκοτο χρονικό τα βήματα που ακολούθησε η Πολιτκόφσκαγια για να βρεθεί απέναντι στον δολοφόνο της.

Η παράσταση θα παίζεται από Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου και κάθε Δευτέρα και Τρίτη για 12 παραστάσεις στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων σε σκηνοθεσία Μιχάλη Κοιλάκου και με τον ίδιο και την Τάνια Παλαιολόγου να ερμηνεύουν τους ρόλους του σπουδαίου πολιτικού έργου. 

Η ταυτότητα της παράστασης
Μετάφραση: Δημήτρης Αλεξάκης
Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κοιλάκος
Συνεργάτης Σκηνοθέτης: Μαρία Χανδρά
Σκηνικά-Κοστούμια: Μαρίζα Σουλιώτη
Μουσική: Θοδωρής Οικονόμου
Φωτισμοί: Αλίκη Δανέζη – Knutsen
Βίντεο προβολές: Ειρήνη Στείρου
Κίνηση: Μαργαρίτα Τρίκκα
Ηχητικός Σχεδιασμός: Γιάννης Χρυσογόνου

Παίζουν: Τάνια Παλαιολόγου, Μιχάλης Κοιλάκος

Με την υποστήριξη της Διεθνούς Αμνηστίας

Λίγα λόγια για την Άννα Πολιτκόφσκαγια
Η Άννα Πολιτκόφσκαγια γεννήθηκε στις 30 Αυγούστου 1958 στη Νέα Υόρκη από γονείς καταγόμενους απ’ τη σοβιετική Ουκρανία. Σπούδασε δημοσιογραφία στο κρατικό πανεπιστήμιο της Μόσχας, απ’ όπου αποφοίτησε το 1980, και ξεκίνησε να αρθρογραφεί. Συγγραφέας και δημοσιογράφος, μέσα απ’ τα γραπτά της εξέθετε τη βαρβαρότητα του Κρεμλίνου υπό την ηγεσία του Βλαντιμίρ Πούτιν για τον πόλεμο κατά της Τσετσενίας, ερχόμενη σε ρήξη μαζί τους. Η πολυβραβευμένη δημοσιογράφος ταξίδεψε πάνω από 40 φορές στην Τσετσενία, ενώ αναμείχθηκε σε διαπραγματεύσεις για απελευθέσωση ομήρων (Θέατρο Ντουμπρόφσκα 2002, Μπεσλάν 2004). Έπεσε θύμα απαγωγής, δηλητηρίασης, και τελικά δολοφονήθηκε στις 7 Οκτωβρίου του 2006, στην είσοδο της πολυκατοικίας όπου διέμενε στη Μόσχα, ανήμερα της 54ης επετείου γενεθλίων του Πούτιν, λίγο πριν δώσει στη δημοσιότητα μία έρευνα για τις πρακτικές βασανισμού που χρησιμοποιούνταν από τις τσετσενικές αρχές. Δίπλα στο πτώμα της βρέθηκαν τέσσερις κάλυκες και ένα περίστροφο Μακάροφ, το χαρακτηριστικό όπλο των κατά παραγγελία δολοφονιών στη Ρωσία. 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Stefano Massini

Θεατρικός συγγραφέας και σκηνοθέτης, γεννήθηκε το 1975 στη Φλωρεντία, όπου ζει και εργάζεται. Απέσπασε στην Ιταλία το πιο σημαντικό βραβείο σύγχρονης δραματουργίας, το Premio Pier Vittorio Tondelli. Τα έργα του μεταφράζονται και παίζονται αυτή τη στιγμή σε ολόκληρη την Ευρώπη. Το 2005, άρχισε να γράφει το πρώτο μέρος του Trittico delle Gabbie (Τρίπτυχο των Κλουβιών), σχέδιο που ολοκλήρωσε 4 χρόνια αργότερα. Το 2007, ολοκλήρωσε το έργο Donna non rieducabile, Memorandum teatrale su Anna Politkovskaja (Ανεπίδεκτη διόρθωσης, θεατρικό αφιέρωμα στη μνήμη της Άννα Πολιτκόφσκαγια), που ανέβηκε σε σημαντικά θέατρα της Ευρώπης και διασκευάστηκε για τη μεγάλη οθόνη από τον Felipe Cappa (2009). Ο Stefano Massini υπήρξε επίσης βοηθός του σκηνοθέτη Luca Ronconi στο Piccolo Teatro του Μιλάνου. Το Ανεπίδεκτη διόρθωσης, θεατρικό αφιέρωμα στη μνήμη της Άννα Πολιτκόφσκαγια είναι το πρώτο έργο του που παρουσιάζεται στην Ελλάδα.

Λίγα λόγια για τους συντελεστές
Δημήτρης Αλεξάκης (μετάφραση)

Γεννήθηκε το 1971 στο Παρίσι όπου εργάστηκε ως λογοτεχνικός σύμβουλος για τις εκδόσεις Le Seuil, LʼOlivier, Verticales και για το ραδιοφωνικό σταθμό France-Culture. Εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα το 2000 και άρχισε να γράφει στα ελληνικά: Παραμύθι της κίτρινης χώρας (αναγνώσεις του Εθνικού Θεάτρου, 2010), Το Δωμάτιο της Έλσας (6 D.O.G.S., 2011, σκηνοθεσία της Φωτεινής Μπάνου). Τον Μάιο του 2012, άνοιξε με τη Φ. Μπάνου τον πολυχώρο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων στη θέση μιας παλιάς βιοτεχνίας της Κυψέλης.

Μιχάλης Κοιλάκος (σκηνοθεσία, ερμηνεία)
Γεννήθηκε στον Πειραιά το 1977. Σπούδασε θέατρο και μουσική. Αποφοίτησε από τη σχολή του Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν το 2002. Ως ηθοποιός έχει συνεργαστεί με τους σκηνοθέτες: Γ. Λαζάνη, Μ. Κουγιουμτζή, Θ. Μοσχόπουλο, Ν. Μαστοράκη, Κ. Ρήγο, Στ. Φασουλή, Κ. Καπελώνη, Α. Μπρούσκου, Τ. Τζαμαργιά, και άλλους. 
Έχει σκηνοθετήσει τις παραστάσεις “Παντογνώστης και Ζωντόβολος” της Κ. Σερό στο θέατρο Βαφείο και “Ο Άνθρωπος που Φύτευε Δέντρα” του Ζ. Ζιονό στο Κέντρο Ελέγχου Τηλεοράσεων. 

Τάνια Παλαιολόγου (ερμηνεία)
Σπούδασε θέατρο, θεατρολογία και μουσική στην Αθήνα και σωματικό θέατρο στο Royal Holloway University of London με υποτροφία του ΙΚΥ. Σε ηλικία 11 ετών πρωταγωνίστησε στο “Τοπίο στην Ομίχλη” του Θόδωρου Αγγελόπουλου (Αργυρός Λέοντας, Φεστιβάλ Βενετίας 1988), με τον οποίο συνεργάστηκε και στις ταινίες “Το Βλέμμα του Οδυσσέα” και “Μια Αιωνιότητα και μια Μέρα”. Από το 1999 έχει συνεργαστεί με το Εθνικό Θέατρο, το Θέατρο Τέχνης, τα ΔηΠεΘε Β. Αιγαίου και Κοζάνης και με πολλούς θιάσους του ελεύθερου θεάτρου σε σκηνοθεσίες των Ν. Μαστοράκη, Στ. Φασουλή, Β. Θεοδωρόπουλο, Π. Μουστάκη, Κ. Τσιάνο, Ά. Μπρούσκου, Π. Ερωτοκρίτου, Κ. Μπερδέκα, Δ. Τιμπιλή, Γ. Μιχαλακόπουλο, Δ. Χρονόπουλο, Κ. Καπελώνη, Δ. Αβδελιώδη, Γ. Μαρκοπούλου και Β. Μαυρογεωργίου. Στον κινηματογράφο έχει συνεργαστεί επίσης με τους Γιώργο Καρυπίδη, Έκτορα Λυγίζο, Ειρήνη Στείρου και Έμυ Τζάβρα Μπούλοκ. 

Πληροφορίες:
ΠΟΛΥΧΩΡΟΣ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΗΛΕΟΡΑΣΕΩΝ
Κύπρου 91Α και Σικίνου, Κυψέλη
τηλ. 2130040496, 6945 348445
http://polychorosket.gr/

ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΙΣ
Από 29 Σεπτεμβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2014

ΗΜΕΡΕΣ ΚΑΙ ΩΡΕΣ ΠΑΡΑΣΤΑΣΕΩΝ
Δευτέρα και Τρίτη 21.00

ΤΙΜΕΣ ΕΙΣΙΤΗΡΙΩΝ
Ολόκληρο: 10 ευρώ – Φοιτητικό: 8 ευρώ – Άνεργοι, κάρτα ΣΕΗ: 5 ευρώ

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ
80 λεπτά

Facebook: https://www.facebook.com/kentron.el
Twitter: https://twitter.com/TVControlCenter
Flickr: https://www.flickr.com/photos/polychorosket/sets/
Google+: https://plus.google.com/u/0/b/115387987714810947742/11538798771481094774…
YouTube:https://www.youtube.com/channel/UC0rOD1_SgjuNrkNmx59_sMg/videos
Teaser: http://www.youtube.com/watch?v=74G9Da77Vxo

Πρόσβαση
Με αυτοκίνητο: πολύ άνετο παρκάρισμα.
Λεωφορείο (στάση Καλλιφρονά): 054, 608, 622, Α8, Β8 || τρόλεϊ (στάση Καλλιφρονά): 3, 5, 11, 13, 14 || τρόλεϊ (στάση Πλατεία Κυψέλης): 2, 4 || ΗΣΑΠ: Άγιος Νικόλαος (12 λεπτά με τα πόδια).

Η κουμπάρα και πρώην συνεργάτιδα του Λευτέρη Αυγενάκη συνελήφθη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων- Αρχηγός ο σύζυγός της

photo 4 1 1024x577 1

Η κουμπάρα και πρώην συνεργάτιδα του Λευτέρη Αυγενάκη συνελήφθη ως μέλος εγκληματικής οργάνωσης εμπορίας ανθρώπων- Αρχηγός ο σύζυγός της

Τι είχε αποκαλύψει το Documento για την ανάμειξή τους στο σκάνδαλο του ΟΠΕΚΕΠΕ, αλλά και…

Χαλκιδική: Θρίλερ με ανθρώπινο κρανίο και οστά που εντοπίστηκαν σε τεχνητή λίμνη

kriti

Χαλκιδική: Θρίλερ με ανθρώπινο κρανίο και οστά που εντοπίστηκαν σε τεχνητή λίμνη

Το μακάβριο εύρημα αποκαλύφθηκε στις 3 Μαρτίου, κατά τη διάρκεια εργασιών καθαρισμού στην λίμνη, στην…

Οι Προτάσεις μας

Εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών σε Τραμπ: «Η κατάσταση στις αγορές ενέργειας θα επιδεινωθεί»

76272424 605

Εκπρόσωποι πετρελαϊκών εταιρειών σε Τραμπ: «Η κατάσταση στις αγορές ενέργειας θα επιδεινωθεί»

Τι αναφέρει η Wall Street Journal, για τις ανησυχίες που εξέφρασαν οι επικεφαλής μεγάλών εταιρειών…

Θεσσαλονίκη: Οδηγός του ΟΑΣΘ πιάστηκε στα χέρια με οδηγό που έκλεισε με το αμάξι του λεωφορειολωρίδα (video)

οασθ

Θεσσαλονίκη: Οδηγός του ΟΑΣΘ πιάστηκε στα χέρια με οδηγό που έκλεισε με το αμάξι του λεωφορειολωρίδα (video)

Οδηγός λεωφορείου του ΟΑΣΘ συνεπλάκη με οδηγό Ι.Χ., που είχε σταθμεύσει σε λεωφορειολωρίδα στη Θεσσαλονίκη.

Τέμπη: Συμπληρωματική έρευνα για εταιρεία που μετέφερε τα συντρίμμια στο Κουλούρι — Στο στόχαστρο 17 πρόσωπα

τεμπη

Τέμπη: Συμπληρωματική έρευνα για εταιρεία που μετέφερε τα συντρίμμια στο Κουλούρι — Στο στόχαστρο 17 πρόσωπα

Η κλήση για ανωμοτί εξηγήσεις αφορά 17 ιδιώτες, υπηρεσιακούς παράγοντες και αιρετούς της Περιφέρειας Θεσσαλίας

Ο 20χρονος που δολοφονήθηκε στην Καλαμαριά κρατούσε πανό για τον Άλκη Καμπανό: «Να είσαι ο τελευταίος»

650627208 10233110517692020 936096307604217565 n

Ο 20χρονος που δολοφονήθηκε στην Καλαμαριά κρατούσε πανό για τον Άλκη Καμπανό: «Να είσαι ο τελευταίος»

Συγκλονίζει η φωτογραφία που έδειχνε τον Κλεομένη ντυμένο στα χρώματα του ΠΑΟΚ να αποδίδει φόρο…

Η AI τραγουδίστρια που εμψυχώνει τους Ιρανούς στη Μέση Ανατολή: Το συμβολικό τραγούδι της Nava

NAVA – Mirdamad Boulevard Cover Original by Shahrzad Sepanlou 0 2 screenshot

Η AI τραγουδίστρια που εμψυχώνει τους Ιρανούς στη Μέση Ανατολή: Το συμβολικό τραγούδι της Nava

Το τραγούδι της «Javanan-e Vatane» (Νεολαία της Πατρίδας) έχει γίνει ανάρπαστο τους πρώτους μήνες του…

Σχετικά με ΘΕΑΤΡΟ

Athens Theatre Tournament στο Θέατρο Noũs: Το θεατρικό τουρνουά της Αθήνας επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

o

Athens Theatre Tournament στο Θέατρο Noũs: Το θεατρικό τουρνουά της Αθήνας επιστρέφει για δεύτερη χρονιά

Η τέχνη δεν έχει κανόνες και σύνορα, δεν έχει συγκεκριμένες φόρμες και πρότυπα. Η τέχνη…

Δημήτρης Χορν: Σαν σήμερα γεννιέται ο σπουδαίος ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου

dimitris xorn

Δημήτρης Χορν: Σαν σήμερα γεννιέται ο σπουδαίος ηθοποιός του κινηματογράφου και του θεάτρου

Σπούδασε στη Δραματική Σχολή του Βασιλικού Θεάτρου (νυν Εθνικού), όπου έκανε το ντεμπούτο του το…

Πέθανε η Ιωάννα Παπαντωνίου – Ήταν η πρώτη γυναίκα σκηνογράφος στην Επίδαυρο

ioanna papantoniou

Πέθανε η Ιωάννα Παπαντωνίου – Ήταν η πρώτη γυναίκα σκηνογράφος στην Επίδαυρο

Υπήρξε ιδρύτρια και επί σειρά ετών πρόεδρος του Πελοποννησιακού Λαογραφικού Ιδρύματος, το οποίο ανέδειξε τον…