Ανέντιμη πολιτική με θύμα την γυναίκα

Ο πρωθυπουργός ανερυθρίαστα εκμεταλλεύτηκε ένα λεπτό και εξόχως σοβαρό ζήτημα, με το οποίο όμως κανείς δεν έχει δικαίωμα εμπαιγμού

ek pingk

Χθες ήταν η παγκόσμια μέρα κατά του καρκίνου του μαστού. Μιλώντας με νούμερα, στη χώρα μας κάθε χρόνο εντοπίζονται 6.000 νέα περιστατικά, στην Ευρώπη 450.000 και σε παγκόσμιο επίπεδο 1.600.000. Όπως στις περισσότερες παγκόσμιες ημέρες, έτσι και χθες το πρωθυπουργικό γραφείο άνοιξε τις πόρτες του, υποδεχόμενο έξι γυναίκες που βγήκαν νικήτριες στη μάχη που έδωσαν, μία γυναίκα που νοσεί και μία ογκολόγο. Ο κ. Μητσοτάκης συνομίλησε μαζί τους και προχώρησε στην ανακοίνωση της έναρξης ενός πιλοτικού προγράμματος δωρεάν μαστογραφίας, ανά δύο έτη για όλες τις γυναίκες ηλικίας 49 και 50 ετών.

Στα πιο σοβαρά τώρα, κάνοντας μια συνηθισμένη «βόλτα» στην αρχική σελίδα του facebook, το μάτι μου έπεσε σε μια δημοσίευση της έγκριτης και μαχητικής δημοσιογράφου Αναστασίας Γιάμαλη. Αλήθεια είναι πως όταν γράφει η Γιάμαλη, κάποιο σοβαρό πολιτικό σφάλμα θα έχει κάνει η κυβέρνηση οπότε σταμάτησα και διάβασα την δημοσίευση. Έκπληκτος διαπίστωσα πως ο κ. Μητσοτάκης προχώρησε σε ακόμη ένα επικοινωνιακό σόου ανέντιμης πολιτικής, στοχεύοντας στον αποπροσανατολισμό της κοινής γνώμης, ακόμη κι όταν διακυβεύεται ένα θέμα υγείας.

Διαβάζω και μαθαίνω, λοιπόν, πως ήδη από το 2018, η προηγούμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει σχετικά με τους δωρεάν ελέγχους μαστογραφίας σε γυναίκες από 40 έως 49 ετών ανά δύο έτη, ενώ μάλιστα όσες είναι άνω των 50 ετών έχουν το δικαίωμα δωρεάν ελέγχου κάθε έτος. Δηλαδή, ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο παρουσίασε ως δικό του ένα πρόγραμμα που ψήφισε και θέσπισε η προηγούμενη κυβέρνηση αλλά, ακόμη και σε αυτό το τόσο αναγκαίο και σωτήριο πρόγραμμα, φρόντισε να κάνει περικοπές, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά την δυσανεξία του στη δωρεάν και δημόσια υγεία. Είναι του ιδιωτικού ο άνθρωπος!

Θα μπορούσε να ήταν ένα επικοινωνιακό σφάλμα, βασισμένο σε άγνοια ύπαρξης του προγράμματος; Εντάξει, άνθρωπος είναι, λάθη και παραλείψεις μπορεί να κάνει. Δεν γίνεται να τα γνωρίζει όλα, δεν υπάρχει και ο αναγκαίος χρόνος. Όταν διακοπάρεις κάθε ΣΚ και σε διαφορετική περιοχή ως ο, κατά τ’ άλλα συμπαθής, Ευτύχης Μπλέτσας της πολιτικής, πού χρόνος για δευτερευούσης πολιτικής, οικονομικής και κοινωνικής σημασίας θέματα; Αλλά ας μη γελιόμαστε. Ακόμη και αν ο πρωθυπουργός δικαιούται να μην ξέρει τα πάντα, όλο και κάποιος από τους δεκάδες, αν όχι εκατοντάδες, συμβούλους του θα ήταν ενήμερος και θα είχε προϊδεάσει τον κ. Μητσοτάκη. Οπότε, η δικαιολογία περί άγνοιας πέφτει ταχεία στο κενό.

Φυσικά, το θέμα δεν είναι να αποδοθεί δικαιοσύνη και τα εύσημα να μεταφερθούν από τον Μητσοτάκη στον Τσίπρα αλλά να γίνει κατανοητό πως ο πρωθυπουργός ανερυθρίαστα εκμεταλλεύτηκε ένα λεπτό και εξόχως σοβαρό ζήτημα, με το οποίο όμως κανείς δεν έχει δικαίωμα εμπαιγμού. Δέχομαι ότι στην πολιτική, πολλές φορές ξεπερνάς τα όρια του κοινωνικά και ηθικά αποδεκτού, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν υπάρχουν όρια ή πως η πράξη αυτή είναι ορθή.

Η κυβέρνηση που έχει ως σημαία της το ψέμα και την απατεωνιά (μεταναστευτικό, μακεδονικό, ανάπτυξη και λοιπές υποσχέσεις), πλέον αποδεικνύεται και αδίστακτη, καθώς αφαιρεί από το πρόγραμμα χιλιάδες γυναίκες, αν και γνωρίζει πως η πρόληψη καθίσταται ως σημείο κλειδί αντιμετώπισης της νόσου. Πολιτική σπέκουλα αδιαφορώντας για τις συνέπειες αυτής. Άλλωστε, το κυβερνητικό ενδιαφέρον δεν εστιάζεται στην χάραξη ουσίας και έργου αλλά στο να συνεχίσει να «πουλάει» ο Κυριάκος Μητσοτάκης ως τηλεπερσόνα εμπιστοσύνης. Γιατί όσο διαρκεί αυτό, τόσο οι φίλοι, οι κολλητοί και τα μεγάλα κεφάλια τρώνε ψωμί. Και, πιστέψτε με, μας κοστίζει πολύ ακριβά αυτό το ψωμί!

Ο Θεόκριτος Αργυριάδης είναι φοιτητής Πολιτικών Επιστημών στο ΔΠΘ

Τα άρθρα που δημοσιεύονται στην κατηγορία «Απόψεις» εκφράζουν τον/την συντάκτη/τριά τους και οι θέσεις δεν συμπίπτουν κατ' ανάγκην με την άποψη του koutipandoras.gr

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Καλλιάνος

Καλλιάνος: ΕΔΕ για τον θάνατο του πατέρα του – Ο Κούγιας την νομική εκπροσώπηση της οικογένειας

Ο Γιάννης Καλλιάνος είχε εκφράσει μέσω βίντεο τα παράπονα του για τις συνθήκες νοσηλείας του…

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

maxresdefault

Χρήστης του Reddit για το «ΖΑΡΙ» της Σάττι: «Δεν είναι ερωτοτράγουδο – Μιλάει για τον υπερτουρισμό και την κακομοιριά μας»

Αίσθηση προκάλεσε η ερμηνεία για το περιεχόμενο των στίχων από έναν χρήστη του Reddit, σύμφωνα…

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

6188958 1

Αυτιάς για ψήφους Σπαρτιατών: «Δεν μπορώ να απαντήσω – Εγώ δεν είμαι πολιτικός, δημοσιογράφος είμαι» (ηχητικό)

«Δεν είναι δουλειά μου ούτε να προσγειώνω αεροπλάνο, ούτε να κάνω εγχείρηση στο νοσοκομείο», ανέφερε…

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

tzaneio nosokomeio

Νίκαια: Δημοτικός σύμβουλος γρονθοκόπησε τον αντιδήμαρχο και τον έστειλε στο νοσοκομείο

Σύμφωνα με πληροφορίες ο αντιδήμαρχος μεταφέρθηκε στο Τζάνειο νοσοκομείο με αιμορραγία στο μέτωπο

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Τσιτσιπάς

Τσιτσιπάς: Οι νέες δηλώσεις θα γίνουν σίγουρα viral – «Το χώμα είναι καμβάς, μπορώ να γράφω ποιήματα»

Ο Στέφανος Τσιτσιπάς «έγραψε» πάλι, αυτή τη φορά μιλώντας για το χώμα