Ανέλαβε ο Χαϊκάλης: Η επιτυχία μας είναι μία υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις γενιές που έρχονται (βίντεο)

Τη διαβεβαίωση ότι θα σταθεί «στο ύψος των περιστάσεων» έδωσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παύλος Χαϊκάλης, στη σύντομη ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας. Ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Στρατούλη υπογράμμισε πως "η επιτυχία μας είναι μία υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις γενιές που έρχονται".

Τη διαβεβαίωση ότι θα σταθεί «στο ύψος των περιστάσεων» έδωσε ο νέος αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Παύλος Χαϊκάλης, στη σύντομη ομιλία του κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας. Ο αντικαταστάτης του Δημήτρη Στρατούλη υπογράμμισε πως “η επιτυχία μας είναι μία υποχρέωση που έχουμε απέναντι στις γενιές που έρχονται”.

«Ξέρω τι αναλαμβάνω. Δεν έχω άγνοια κινδύνου», ανέφερε ο κ. Χαϊκάλης, θέτοντας ως προτεραιότητες την απρόσκοπτη καταβολή των συντάξεων και την αποφυγή της εισφοροδιαφυγής.

«Η θέληση για επιβίωση θα είναι το κυριότερο όπλο που θα έχουμε για να φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα» είπε και πρόσθεσε πως «η χώρα είναι σε δύσκολη θέση και οι δυσκολίες που περνάει δεν πρέπει να είναι σημείο κομματικής αντιπαράθεσης».

Δείτε τη δήλωσή του:

 

Κατρούγκαλος: Η συμφωνία δεν είναι Βάρκιζα, πρέπει να υπερασπιστούμε τα όπλα

Σε πιο πολιτικό τόνο ήταν η δήλωση του νέου υπουργού Εργασίας, Γιώργου Κατρούγκαλου.  «Θεωρώ καθοριστική την ανάγκη να υπάρχει ενότητα στην Αριστερά παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν. Διότι δεν είναι Βαρκιζα η συμφωνία που υπεγράφη, διότι δεν παραδόθηκαν τα όπλα. Η Αριστερά πρέπει να υπερασπιστεί τα όπλα αυτά» πρόσθεσε.

Όσον αφορά στα του υπουργείου, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι τα δύο μεγάλα πεδία μάχης είναι η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού και οι εργασιακές σχέσεις. «Πήραμε ένα στοίχημα και δεν θα το χάσω. Δεν θα γίνω νεκροθάφτης της ελπίδας του ελληνικού λαού» πρόσθεσε.

Ο νέος υπουργός τόνισε ότι «έχουμε υποχρέωση να λύσουμε το ασφαλιστικό και αυτό είναι δική μας εργασία και όχι των ξένων».

«Είμαι χαρούμενος που παίρνω τη σκυτάλη από τον Πάνο και τον Δημήτρη. Ο Δημήτρης (Στρατούλης) είμαι βέβαιος ότι θα δώσει τη βοήθεια που υποσχέθηκε» τόνισε ο κ. Κατρούγκαλος.

«Θεωρώ καθοριστική την ανάγκη να υπάρχει ενότητα στην Αριστερά παρά τις διαφορετικές απόψεις που υπάρχουν. Διότι δεν είναι Βαρκιζα η συμφωνία που υπεγράφη, διότι δεν παραδόθηκαν τα όπλα. Η Αριστερά πρέπει να υπερασπιστεί τα όπλα αυτά» πρόσθεσε.

Για τον Γ.Ρωμανιά που υπέβαλε την παραίτησή του τόνισε ότι τον παρακάλεσε να μείνει στη θέση του και εξέφρασε την ελπίδα να ανταποκριθεί. 

Σκουρλέτης: Ο στόχος των 751 πρέπει να μείνει ζωντανός

«Καλούμαστε μια δύσκολη συμφωνία να την εφαρμόσουμε με τέτοιο τρόπο ώστε να περιορίσουμε όσο είναι δυνατόν τις αρνητικές επιπτώσεις της», δήλωσε ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας Πάνος Σκουρλέτης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας.

Αναφέρθηκε στους δύο στόχους του υπουργείου Εργασίας -για επαναφορά του κατώτατου μισθού και των συλλογικών συμβάσεων, που μέχρι στιγμής δεν έχει πράξη.

Όπως είπε, υπάρχει συμφωνία που δημιουργεί προσκόμματα θα επιχειρήσουμε, όμως με δεδομένες τις θετικές τοποθετήσεις του ILΟ και των ευρωπαϊκών συνδικάτων να μπορέσουμε να κάνουμε πράξη την αλλαγή του νομοθετικού πλαισίου στο φλέγον ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Αναφορικά με την επαναφορά του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ ο κ. Σκουρλέτης επεσήμανε: «Πρέπει να δούμε κάτω από τις νέες συνθήκες πώς αυτός ο στόχος θα παραμείνει ζωντανός».

Ο πρώην υπουργός Εργασίας ανέφερε ακόμη ότι κατά τη διάρκεια της εξάμηνης θητείας του ήρθε σε επαφή «με τα αποτελέσματα μιας πεντάχρονης βάρβαρης αντικοινωνικής πολιτικής». «Είδαμε πώς μεταφράζεται το να είναι η χώρα πρωταθλήτρια της ανεργίας», πρόσθεσε.

Κάνοντας έναν σύντομο απολογισμό του έργου του στο υπουργείο, ο κ. Σκουρλέτης υπενθύμισε την ψήφιση του νόμου για την ανθρωπιστική κρίση, πρόσθεσε ότι υπήρξαν αποτελέσματα στον τομέα της αδήλωτης εργασίας και πως το ΣΕΠΕ ξαναβρήκε τον βηματισμό του. 

Στρατούλης: Θα αγωνιστώ ώστε η υποχώρηση της κυβέρνησης να είναι προσωρινή

«Το “όχι” μου στη συμφωνία που έκανε η κυβέρνηση με τους δανειστές δεν αναιρεί τη στήριξη στην κυβέρνηση για την εφαρμογή των προγραμματικών της δεσμεύσεων», δήλωσε ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Δημήτρης Στρατούλης κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Εργασίας.

Όπως είπε, στο εξής, ως βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, θα προσπαθήσει με την παρουσία του στη Βουλή να στηρίξει τα συμφέροντα των εργαζομένων και των συνταξιούχων. «Θα αγωνιστώ να είναι η υποχώρηση της κυβέρνησης στους δανειστές προσωρινή, για να μην αναλάβει δεσμεύσεις που θα ακυρώνουν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ», πρόσθεσε ο κ. Στρατούλης.

Ο νέος υπουργός Εργασίας, Γ.Κατρούγκαλος, τόνισε ότι το «όχι» του λαού στο δημοψήφισμα είναι παρακαταθήκη και μίλησε για «αναγκαστική υποχώρηση που έπρεπε να κάνει η κυβέρνηση για να σώσει τη χώρα». 

Αναφερόμενος στις προαπαιτούμενες δράσεις είπε ότι «τα περιθώρια είναι ελάχιστα, αλλά για τη συμφωνία μέχρι τον Σεπτέμβριο υπάρχουν περιθώρια».

ΦΩΤΟ: ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ ΓΙΑΝΝΗΣ, eurokinissi