Newsroom

Newsroom

Ανείπωτη τραγωδία: Στους 49 μέχρι στιγμής οι νεκροί από τις πυρκαγιές

Στους 49 έχουν φτάσει μέχρι στιγμής οι νεκροί από τη φωτιά στην Ανατολική Αττική, σύμφωνα με τον τελευταίο επίσημο απολογισμό, ενώ εκφράζονται φόβοι ότι ο αριθμός θα αυξηθεί, καθώς έχουν γίνει πολλά τηλεφωνήματα για αγνοούμενους στην Πυροσβεστική Υπηρεσία, συνεργεία της οποίας επιχειρούν για τον εντοπισμό τους.

5b56c4041dc5244c218b467e

Στις αρχικές πληροφορίες για 24 νεκρούς ήρθε το πρωί να προστεθεί μία μαρτυρία για πολλούς ακόμα νεκρούς σε χωράφι στο Μάτι, στην
Αργυρή Ακτή. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, ο διασώστης του Ερυθρού Σταυρού Βασίλης Ανδριόπουλος ανέφερε ότι «υπάρχουν
26 νεκροί 30 μέτρα πριν τη θάλασσα σε ένα
χωράφι, ανάμεσα σε δύο κτίσματα». Οι
άνθρωποι αυτοί, όπως εξήγησε, προσπάθησαν
να φτάσουν στη θάλασσα για να γλιτώσουν
από τις φλόγες, όμως δυστυχώς δεν τα
κατάφεραν.

Τις πληροφορίες αυτές επιβεβαίωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Ραφήνας- Πικερμίου, Ευάγγελος Μπουρνούς, ενώ σκηνές-σοκ μεταδίδει από το σημείο της τραγωδίας ο φωτορεπόρτερ του ΑΠΕ-ΜΠΕ Παντελής Σαΐτας. «Υπάρχει ένας σωρός απανθρακωμένα πτώματα, στη μέση ενός χωραφιού, σε απόσταση μόλις 15 μέτρων από τη θάλασσα. Αστυνομικές δυνάμεις έχουν αποκλείσει την περιοχή. Οι άνθρωποι αυτοί πρέπει να επιχείρησαν να βρουν διέξοδο στη θάλασσα αλλά φαίνεται να εγκλωβίστηκαν στις φλόγες».

Ο κ. Μπουρνούς εξέφρασε το φόβο ότι ο συνολικός αριθμός των νεκρών θα αυξηθεί. Σε ό,τι αφορά τις υλικές καταστροφές, είναι χαρακτηριστική η δήλωσή του πως «ο οικισμός Μάτι έχει εξαφανιστεί». Σύμφωνα με τον δήμαρχο Ραφήνας – Πικερμίου, πάνω από 1.000 σπίτια έχουν καταστραφεί, ενώ το ίδιο έχει συμβεί και με 300 οχήματα.

Η επίσημη ενημέρωση της Πυροσβεστικής

Στους 49 ανέρχονται οι νεκροί που έχουν επιβεβαιωθεί επίσημα από τις Αρχές στη μεγάλη πυρκαγιά της Αν. Αττικής, σύμφωνα με την ενημέρωση που έκανε πριν από λίγα λεπτά η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη. Είκοσι πέντε από τα θύματα βρέθηκαν σήμερα το πρωί σε οικοπεδικό χώρο στην περιοχή Ζούγκλα στο Μάτι.

Ωστόσο εκφράζονται φόβοι ότι οι αριθμός των θυμάτων μπορεί να αυξηθεί καθώς υπάρχουν αναφορές στο Κέντρο της Πυροσβεστικής, στην Αστυνομία και στο Λιμενικό για αγνοούμενους. Η κ. Μαλλίρη έκανε έκκληση στους συγγενείς των αγνοουμένων να επικοινωνούν στον τηλ. αριθμό 199 για να δηλώσουν τους ανθρώπους που αναζητούν δίνοντας τις απαραίτητες πληροφορίες.

Οι τραυματίες είναι 156 ενήλικοι, εκ των οποίων 11 είναι διασωληνωμένοι, καθώς 16 παιδιά – χωρίς να κινδυνεύει κανένας από αυτούς.






Όλοι οι νεκροί μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί στην περιοχή μεταξύ Ραφήνας και Νέας Μάκρης: ειδικότερα, στο Μάτι και στο Κόκκινο Λιμανάκι, όπου εγκλωβίστηκαν από τις φλόγες σε σπίτια και αυτοκίνητα ή προσπάθησαν να διαφύγουν από τη θάλασσα αλλά πνίγηκαν.

Ο πρώτος νεκρός εντοπίστηκε απανθρακωμένος στις 10 το βράδυ από τους πυροσβέστες στον οικισμό του Νέου Βουτζά, στην προέκταση της οδού Σμύρνης. Το απανθρακωμένο πτώμα εντοπίστηκε μέσα σε καμένο αυτοκίνητο.Δίπλα υπήρχαν και άλλα καμένα αυτοκίνητα, ωστόσο οι οδηγοί φαίνεται ότι πρόλαβαν και τα εγκατέλειψαν. Γείτονες που επέστρεψαν να δουν τις ζημιές στα σπίτια τους, έλεγαν ότι δεν μπορούσαν να καταλάβουν ποιος είναι.

Στο Λιμεναρχείο Ραφήνας έχουν μεταφερθεί τρεις σοροί (ενός ανδρός, μίας γυναίκας και ενός κοριτσιού) τις οποίες παρέδωσαν για μεταφορά σε πλωτά μέσα του Λιμενικού Σώματος τα πεζοπόρα τμήματα.

Σύμφωνα με πληροφορίες στην ίδια περιοχή, αγνοούνται ως τώρα, δύο αλλοδαποί, ένας άνδρας και μία γυναίκα. Οι επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης συνεχίζονται.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Πυροσβεστικού Σώματος, Σταυρούλα Μαλλίρη σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χαρακτήρισε «δύσκολη και ιδιαίτερη» την σημερινή ημέρα για όλη την Ελλάδα, λόγω των ακραίων καιρικών συνθηκών και της ταυτόχρονης σχεδόν εκδήλωσης πυρκαγιών σε διάφορες περιοχές της χώρας, με επίκεντρο το λεκανοπέδιο Αττικής όπου εκδηλώθηκαν μεγάλες πυρκαγιές κυρίως σε μεικτή ζώνη αστικού και δασικού περιβάλλοντος.


Λόγω της μεγάλης έκτασης και έντασης των πυρκαγιών και της επικινδυνότητάς τους η χώρα μας υπέβαλλε αίτημα, μέσω του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για διεθνή συνδρομή σε εναέρια και επίγεια μέσα.

Η εικόνα των πυρκαγιών με το πρώτο φως της μέρας

Σε ό,τι αφορά την εικόνα των πυρκαγιών, σύμφωνα με την Πυροσβεστική Υπηρεσία συνεχίζουν να βρίσκονται σε εξέλιξη και οι τρεις της Αττικής (Κινέτα, Ανατολική Αττική, Κάλαμος), καθώς επίσης και οι μεγάλες πυρκαγιές που είχαν εκδηλωθεί χθες στην υπόλοιπη Ελλάδα, και ειδικότερα στην Κορινθία (Δεμενό, Ίσθμια Λουτρακίου, Θροφαρί) και στα Χανιά. Δύο νέες πυρκαγιές εκδηλώθηκαν τη νύχτα στον νομό Φωκίδας, σε δύσβατες δασικές περιοχές, στη Λάριμνα και στο Χλωμό, όπου δεν απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Με το πρώτο φως της μέρας άρχισαν να επιχειρούν και τα εναέρια μέσα και συγκεκριμένα 5 ελικόπτερα στην Κινέττα, 3 ελικόπτερα και δύο Καναντέρ στην Ανατολική Αττική, ένα ελικόπτερο στα Χανιά, ένα αεροσκάφος και ένα ελικόπτερο στο Ζεμενό Κορινθίας, κι ένα ελικόπτερο στη Λάριμνα.

Στην Κινέτα και στην Ανατολική Αττική υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες φωτιάς, ενώ επιχειρούν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής με τη συνδρομή εθελοντών, υδροφόρων των δήμων, μηχανήματα της περιφέρειας και του στρατού.

Στον Κάλαμο, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η κατάσταση είναι καλύτερη, αλλά και εκεί υπάρχουν πολλές εστίες στην περίμετρο της πυρκαγιάς.

Στο μέτωπο της Κινέτας επιχειρούν αυτή την ώρα 150 πυροσβέστες με 74 οχήματα, 17 άτομα πεζοπόρο τμήμα, 20 υδροφόρες και 5 ελικόπτερα.

Στο άλλο μεγάλο μέτωπο της πύρινης λαίλαπας στην Αττική, που προκάλεσε και τις μεγαλύτερες καταστροφές, σε Μάτι, Νέο Βουτζά, Ραφήνα και Πεντέλη, επιχειρούν αυτή την ώρα 190 άτομα, με 96 οχήματα, 23 άτομο πεζοπόρο, 25 εθελοντικά οχήματα και 6 υδροφόρες.

Απεγκλωβίστηκαν σχεδόν 700 άνθρωποι από τις ακτές της Ραφήνας


Δραματικές ήταν οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας. Τα σκάφη του Λιμενικού και άλλα παραπλέοντα σκάφη απεγκλώβισαν από τις παραλίες 696 άτομα, ενώ από τη θάλασσα διέσωσαν 19 άτομα. 

Δυστυχώς κατά την διάρκεια των ερευνών ανασύρθηκαν και τέσσερις νεκροί. Πρόκειται για τρεις γυναίκες και ένα παιδί, ενώ έως και αυτή την στιγμή, φέρονται, σύμφωνα με πληροφορίες, να αγνοούνται δύο άτομα. Πρόκειται για επιβάτες ενός σκάφους στο οποίο αρχικά επιβιβάστηκαν 10 Δανοί τουρίστες από την παραλία της Ραφήνας όταν είδαν τις φλόγες να τους πλησιάζουν. Κατά την προσπάθεια τους να διαφύγουν, συμφωνα με πληροφοριες, επιβιβάστηκαν στην βάρκα τους και κάποια άλλα ατομα που εντόπισαν να κολυμπούν ανοικτά της Ραφήνας. Οι Δανοί σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες του Λιμενικού διασώθηκαν, ωστόσο αναζητούνται και άλλοι επιβατες του σκάφους.

Εξι περιπολικά σκάφη, ένα ναυαγοσωστικό, ένα αντιρρυπαντικό σκάφος, ένα πλοίο ανοικτής θαλάσσης με τα δύο φουσκωτά του, ένα ταχύπλοο του λιμενικού, η φρεγάτα «Έλλη», ένα ελικόπτερο του Λιμενικού και διαφορα παραπλέοντα σκάφη συμμετέχουν αυτή τη στιγμή στις έρευνες διάσωσης.

Οι έρευνες των σωστικών συνεργείων συνεχίζονται έως και αυτή την στιγμή στην ευρύτερη θαλάσσια περιοχή της Ραφήνας για τον εντοπισμό τυχόν αγνοουμένων.


Επιχείρηση διάσωσης στο λιμάνι της Ραφήνας

Την ίδια ώρα μεγάλη επιχείρηση διάσωσης και μεταφοράς τραυματιών βρίσκεται σε εξέλιξη και  στο λιμάνι της Ραφήνας.

Σύμφωνα με το rafina.gr, με ιδιωτικά σκάφη αλλά και του λιμενικού, μεταφέρονται αυτή την ώρα άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που είχαν εγκλωβιστεί στις παραλίες από την μεγάλη φωτιά που έκαψε τα πάντα στο πέρασμα της.

Τα ασθενοφόρα παραλαμβάνουν τους τραυματίες, ενώ όσοι είναι καλά στην υγεία τους πέφτουν στην αγκαλιά των αγαπημένων τους.



Εκκενώθηκαν παιδικές κατασκηνώσεις και θερινά θέρετρα

Νωρίτερα, εκκενώθηκαν τα θερινά θέρετρα της Πολεμικής Αεροπορίας στο Ζούμπερι και του Στρατού Ξηράς στον Άγιο Ανδρέα, όπως επίσης και οι παιδικές κατασκηνώσεις του Αγίου Ανδρέα. Να σημειώσουμε πως μόνον τα παιδιά από τις κατασκηνώσεις που έχουν βρει καταφύγιο στις παραλίες της περιοχής είναι 650 και αναμένουν τις φρεγάτες.

Η επιχείρηση δεν θα είναι εύκολη δεδομένου ότι θα εξελιχθεί νύχτα, ωστόσο οι άνδρες του ΠΝ έχουν την κατάλληλη εκπαίδευση και καθοδήγηση να την ολοκληρώσουν με επιτυχία. Σύμμαχός τους και ο καιρός που αναμένεται σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της ΕΜΥ να έχει βελτιωθεί καθώς οι ισχυροί άνεμοι θα έχουν κοπάσει μετά τα μεσάνυχτα.

Επίσης, το αγοράκι που αγνοούνταν στην περιοχή της Ραφήνας νωρίτερα και είχε κινητοποιηθεί η αστυνομία για τον εντοπισμό του τελικά βρέθηκε και είναι καλά στην υγεία του.

Κλειστή αυτή την ώρα η περιφερειακή οδός από Ραφήνα σε Μάτι.





Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…