Ανεβάζει τους τόνους η Άγκυρα, λίγες ημέρες μετά το "ναυάγιο" για το Κυπριακό

Στον απόηχο του «ναυαγίου» των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού, ο τούρκος πρωθυπουργός προχώρησε σήμερα σε νέα προκλητική δήλωση για την Κύπρο, καλώντας την ε/κ πλευρά να αποφύγει να λάβει μονομερή, όπως είπε, μέτρα για την εκμετάλλευση των ενεργειακών πόρων της.

59636fef1dc524ee498b47fd

Ο Μπιναλί Γιλντιρίμ, επανέλαβε ουσιαστικά, κατά τη διάρκεια διάσκεψης για την ενέργεια που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη, την πάγια θέση της Άγκυρας ότι οι υδρογονάνθρακες που υπάρχουν στην Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές του νησιού.

«Η ηγεσία των Ελληνοκυπρίων πρέπει να επιδιώξει μια εποικοδομητική προσέγγιση παρά να θέτει εμπόδια στην ειρήνη. Τους συμβουλεύουμε να αποφύγουν μονομερή μέτρα στην ανατολική Μεσόγειο», είπε ο πρωθυπουργός της Τουρκίας και πρόσθεσε ότι «θέλουμε να υπενθυμίσουμε για μία ακόμη φορά πως οι πόροι υδρογονανθράκων γύρω από την Κύπρο ανήκουν και στις δύο πλευρές».

Ο δε τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε ως απαράδεκτο το γεγονός ότι ορισμένες εταιρίες ενέργειας συμβάλλουν σε αυτό που αποκάλεσε «ανεύθυνα μέτρα» της ε/κ πλευράς. «Είναι αδύνατο να εκτιμήσουμε το γεγονός ότι ορισμένες ενεργειακές εταιρίες ενεργούν με τους Ε/κ και γίνονται μέρος ορισμένων ανεύθυνων μέτρων που λαμβάνουν. Θέλω να τους υπενθυμίσω ότι μπορεί να χάσουν μία φίλη, όπως η Τουρκία», είπε ο Ερντογάν στο πετρελαϊκό συνέδριο World Petroleum Congress, που διεξάγεται στην Κωνσταντινούπολη.

Την ίδια στιγμή πάντως που  η Άγκυρα επαναφέρει τις αξιώσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ και απειλεί δια του Προέδρου της εταιρίες που πιθανώς επιθυμούν να συνεργαστούν με τη Λευκωσία, η αντίστροφη μέτρηση για την είσοδο του γεωτρύπανου West Capella στο τεμάχιο 11 της κυπριακής ΑΟΖ έχει ξεκινήσει, με τις γεωτρητικές εργασίες να ξεκινούν όπως αναμένεται προς το τέλος της εβδομάδας.

Το σημείο όπου θα πραγματοποιηθεί η γεώτρηση δεν περιλαμβάνεται στα αμφισβητούμενα από την Τουρκία τμήματα της κυπριακής ΑΟΖ, ωστόσο, όπως κατέστησε σαφές ο τούρκος πρωθυπουργός αμφισβητείται από τουρκικής πλευράς το δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητήσει υδρογονάνθρακες ερήμην της τ/κ κοινότητας.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου Νίκος Αναστασιάδης επανέλαβε πάντως το Σάββατο ότι καμία σχέση δεν υπάρχει μεταξύ της κατάρρευσης των συνομιλιών για το Κυπριακό και του ενεργειακού σχεδιασμού της Κύπρου. Η Λευκωσία εκτιμά άλλωστε ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική τουρκική παρέμβαση για παρεμπόδιση των εργασιών του West Capella που θα προχωρήσει στις γεωτρήσεις. Αντιθέτως, στην Κύπρο αναμένουν πιθανώς την είσοδο κάποιου πολεμικού πλοίου ή ίσως και του ερευνητικού Barbaros στην κυπριακή ΑΟΖ, όπως συνέβη σε προηγούμενες γεωτρήσεις.

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…