Ανδρουλάκης στην Εξεταστική: Καταγγέλλει διπλό σκάνδαλο και επιχείρηση «ομηρίας» του ΠΑΣΟΚ

«Είναι προφανές ότι η παρακολούθηση αυτή είχε ένα στόχο: να θέσει σε ομηρεία μια ολόκληρη παράταξη στην πιο κρίσιμη πολιτική της στιγμή, κατά τις εσωκομματικές μας εκλογές»

Ανδρουλάκης

Με την εισαγωγική τοποθέτηση του θύματος παρακολούθησης από το επιτελικό παρακράτος, Νίκου Ανδρουλάκη, άρχισε η τελευταία κατάθεση μάρτυρα στην Εξεταστική για τις υποκλοπές Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ άσκησε δριμεία κριτική στον πρωθυπουργό και αναρωτήθηκε «πού είναι;», θέλοντας να καταδείξει ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν θέλησε καν να δώσει το «παρών» στην Επιτροπή προκειμένου να διαλευκάνει αυτή τη σκοτεινή υπόθεση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης έψεξε τον πρωθυπουργό για την αλλαγή των κριτηρίων επιλογής του διοικητή της ΕΥΠ προκειμένου να νομιμοποιηθεί ο διορισμός του πρωταγωνιστή του σκανδάλου, Παναγιώτη Κοντολέοντα. Κατά τις ίδιες πληροφορίες, εξήγησε πως σκοπός του κ. Μητσοτάκη ήταν «να τοποθετήσει σε αυτή την πολύ κρίσιμη για τα εθνικά μας συμφέροντα θέση ένα από τα δικά του παιδιά χωρίς καμία πρότερη εμπειρία σε τέτοιες καίριες θέσεις, που αποδείχτηκε ακατάλληλος κατά γενική ομολογία».

«Διπλό σκάνδαλο»

Ο μάρτυρας φέρεται να υποστήριξε πως, πλέον, το σκάνδαλο είναι διπλό. «Ένα σκάνδαλο παράνομης παρακολούθησης και ένα σκάνδαλο συγκάλυψης» τόνισε και συμπλήρωσε ότι το σκάνδαλο της παράνομης παρακολούθησης είχε δύο βραχίονες: αυτόν που αποκαλύφθηκε από την έρευνα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με την απόπειρα παγίδευσης του κινητού του με το Predator και αυτόν που αποκαλύφθηκε χάρις την ΑΔΑΕ. Δηλαδή, την παράνομη παρακολούθηση του από την ΕΥΠ.

«Στόχος η ομηρεία του ΠΑΣΟΚ»

«Είναι προφανές ότι η παρακολούθηση αυτή είχε ένα στόχο: να θέσει σε ομηρεία μια ολόκληρη παράταξη στην πιο κρίσιμη πολιτική της στιγμή, κατά τις εσωκομματικές μας εκλογές. Η ΕΥΠ μέσω της δικής μου παρακολούθησης, παρακολουθούσε ένα ολόκληρο κόμμα, πρώην πρωθυπουργούς και βουλευτές.

Επί 8 χρόνια ως ευρωβουλευτής υπηρέτησα τα εθνικά συμφέροντα με όλες μου τις δυνάμεις, και “βαπτίστηκα” εθνικός κίνδυνος μόνο κατά τη διάρκεια της προεκλογικής μου εκστρατείας για να ηγηθώ της παράταξης; Μάλλον ήμουν κίνδυνος για τα κομματικά σας συμφέροντα και τους κομματικούς σας σχεδιασμούς κύριοι της ΝΔ» δήλωσε.

«Θα το είχατε κάνει φέιγ βολάν»

Και πρόσθεσε: «Και αν ήμουν τόσο μεγάλος εθνικός κίνδυνος ως υποψήφιος, ως απλός ευρωβουλευτής, δεν ήμουν πολύ μεγαλύτερος ως πρόεδρος του τρίτου κοινοβουλευτικού κόμματος; Αν υπήρχε λόγος που με καθιστούσε επικίνδυνο για την εθνική ασφάλεια θα το είχατε κάνει φέιγ βολάν στα φιλικά σας ΜΜΕ γιατί αυτές τις νοοτροπίες υπηρετείτε. Και αφού όπως λέτε δημοσίως όλα ήταν νόμιμα, προς τι οι παραιτήσεις του διοικητή της ΕΥΠ και του στενού συνεργάτη του πρωθυπουργού κ. Δημητριαδη;».

Σημείωσε δε ότι πληροφορείται με θλίψη ότι η Επιτροπή κάνει πολύ λίγα για την αποκάλυψη της αλήθειας και πολύ περισσότερα για τη συσκότιση της. «Περίμενα άλλη στάση και άλλες συμπεριφορές ιδιαίτερα απέναντι σε ανεξάρτητες αρχές και αδέκαστους δικαστές» φέρεται να είπε και περιέγραψε τα εξής τραγελαφικά που έχουν λάβει χώρα στην Εξεταστική:

«Καταφέρατε ένα μοναδικό κοινοβουλευτικό επίτευγμα: Εξεταστική για την ΕΥΠ χωρίς κλήση του πολιτικού της προϊσταμένου και όλων των εμπλεκόμενων προσώπων ακόμη και όσων έχουν παραιτηθεί. Αυτή και αν είναι “καινοτομία”. Εγώ είμαι εδώ! Παρά τις διαρροές των προηγούμενων ημερών. Δεν κρύβομαι! Ο πρωθυπουργός, ο κ. Μητσοτάκης, που είναι; Ο κ. Γεραπετρίτης, ο κ. Πιερρακάκης, ως αρμόδιοι υπουργοί; Δεν καλέσατε ούτε τον Γρηγόρη Δημητριάδη, στον οποίο αποδόθηκε η αντικειμενική πολιτική ευθύνη για το σκάνδαλο της παρακολούθησής μου και μάλιστα παραιτήθηκε.

»Δεν καλέσατε την κ. Βλάχου, την αρμόδια εισαγγελέα της ΕΥΠ. Δεν καλέσατε τους ιδιοκτήτες και εκπροσώπους των εταιρειών που σύμφωνα με τα δημοσιεύματα, διακινούν ακόμη και σήμερα λογισμικά παρακολούθησης, κάτι που εξάλλου είναι το αντικείμενο της Επιτροπής σας. Δεν σας έκανε εντύπωση, όπως θα έκανε σε κάθε πολίτη, ότι μια εταιρεία που αγοράστηκε με μερικές εκατοντάδες ευρώ, έκανε ανάθεση συμβάσεις εκατομμυρίων με το ελληνικό δημόσιο με δυο διαδοχικές κυβερνήσεις;».

«Δεν καλέσατε ούτε τον Κουκάκη»

Εν συνεχεία, φέρεται να κατηγόρησε τη ΝΔ πως μπορεί να μην σεβάστηκε τη δική του ασυλία, αλλά χορήγησε «πολύ ισχυρότερη ασυλία» στους εκπροσώπους της Krikel και της Intellexa. «Δεν καλέσατε ούτε καν τον δημοσιογράφο -επίσης θύμα- Θανάση Κουκάκη. Δυο άνθρωποι στη χώρα -ένας δημοσιογράφος και ένας πολιτικός- σε συγχρονισμό δέχτηκαν την επίθεση του Predator και τους παρακολούθησε η ΕΥΠ. Και δεν καλούνται…» ανέφερε, με την τελευταία επισήμανση να αφορά την «παγίδευση» του κινητού τηλεφώνου του τομεάρχη του ΣΥΡΙΖΑ, Χρήστου Σπίρτζη.

«H Κυβέρνηση λέει: “όλα στο φως”», συνέχισε, «αλλά κρύβεται πίσω από το νόμο που εισηγήθηκε και απαγορεύει στην ΑΔΑΕ να ενημερώσει τον παρακολουθούμενο». Μάλιστα, φέρεται να προσκόμισε στην Επιτροπή την έγγραφη απάντηση της ΑΔΑΕ στο αίτημα του να ενημερωθεί πλήρως για την υπόθεση του.

«Θα δεχόμουν μόνο νόμιμη ενημέρωση»

Απαντώντας προκαταβολικά στην κριτική της ΝΔ, υπογράμμισε πως θα δεχόταν οποιαδήποτε στιγμή ενημέρωση, αλλά μόνο νόμιμα και εγγράφως. «Είναι παντελώς αναξιόπιστη η κυβέρνηση για οποιαδήποτε προφορική συνομιλία» έκρινε και εξήγησε: «Και θα σας πω γιατί: ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όπως διαβάζω σε tweet του, ανέφερε ότι η κυβέρνηση δια του κ. Γεραπετρίτη είναι έτοιμη να με ενημερώσει πλήρως και ενδελεχώς, αλλά εγώ τάχα επέλεξα να μην ενημερωθώ.

»Ξέρουμε όλοι καλά ελληνικά… Τι σημαίνει πλήρως, όταν ο κ. Γεραπετρίτης λίγες μέρες μετά δήλωσε δημόσια ότι κανείς στο Μαξίμου δεν γνωρίζει το παραμικρό; Ποιον κοροϊδεύει; Θα μου έλεγε: “Αγαπητέ πρόεδρε, σας πήρα για να σας ενημερώσει ένα τρίτο πρόσωπο;”. Τα σενάρια τα άλλαζαν σαν τα πουκάμισα. Πώς ο πρωθυπουργός παραδέχεται ότι η παρακολούθηση είναι λάθος, όταν δεν ξέρει τους λόγους όπως ισχυρίζεται; Πως αξιολογεί ως λάθος μια παρακολούθηση όταν δεν ξέρει -όπως υποστηρίζει- για την υπόθεση; Γιατί τότε απέπεμψε τον ανιψιό και στενότερο συνεργάτη του αφού δεν ήξερε; Πιστεύει ένας Έλληνας πολίτης ότι ο πρωθυπουργός δεν ήξερε και έπραξε όσα έπραξε; Ο πρωθυπουργός και η παρέα του κοροϊδεύουν 11 εκατομμύρια πολίτες».

Στο ίδιο μοτίβο, κατέστησε σαφές πως κανείς δεν τον κάλεσε επισήμως και εγγράφως. «Ο λόγος είναι ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια διαδικασία γιατί την καταργήσατε. Αυτοί που θα με ενημέρωναν, δηλώνουν είτε ότι δεν ξέρουν τίποτα, όπως ο κ. Γεραπετρίτης, είτε ότι δεσμεύονται και απέναντι μου από το απόρρητο, όπως ο νυν διοικητής της ΕΥΠ, Θεμιστοκλής Δεμίρης. Ένα απόρρητο αλά καρτ» σχολίασε και έφερε ως παράδειγμα το γεγονός ότι ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ έκανε «κουρελόχαρτο» το απόρρητο, με τη ΝΔ να στήνει «το αφήγημα των συμψηφισμών».

Και κατέληξε λέγοντας: «Είμαι έτοιμος να απαντήσω στις ερωτήσεις σας. Ό,τι είπα και ό,τι θα πω είναι δημόσιο, δεν θα κρυφτώ, όπως άλλοι, πίσω από το “φουστάνι” του απορρήτου. Ό,τι πω θα είναι σε γνώση του ελληνικού λαού».