Ο Νίκος Ανδρουλάκης ήταν ο μόνος πολιτικός αρχηγός που επέλεξε να στείλει ευχές στους ερωτευμένους για τον «Άγιο Βαλεντίνο», πιθανώς γιατί μπορεί να πιστεύει ότι με αυτόν τρόπο θα έρθει πιο κοντά στους πολίτες.
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ μάλιστα θέλησε να στείλει τις ευχές του με έναν σίγουρα πρωτόγνωρο τρόπο, αναρτώντας μια φωτογραφία στην οποία απεικονίζεται μια ταμπέλα από Τοπική Οργάνωση του κόμματος από ένα χωρίο το οποίο λέγεται «Αγάπη».
Γιατί δεν τραβάει ο Ανδρουλάκης: «Γερουλάνος θα λέμε και θα κλαίμε» ψιθυρίζουν στο ΠΑΣΟΚ
Πρόκειται για ένα ηπειρωτικό χωριό στην ανατολικοκεντρική Τήνο που σήμερα έχει λιγότερους από εκατό κατοίκους, αλλά σίγουρα παλιότερα είχε πολλούς περισσότερους.
Έτσι δικαιολογείται και η ύπαρξη της τοπικής, ειδικά αν σκεφτεί κανείς ότι τη δεκαετία του ’80 το ΠΑΣΟΚ είχε εκατοντάδες οργανώσεις ακόμα και σε μικρά χωριά της χώρας.
«Διαχρονικό και δυνατό. Σαν την αγάπη. Χρόνια πολλά σε όλες και όλους!» έγραψε ο Νίκος Ανδρουλάκης.
Διαχρονικό και δυνατό. Σαν την αγάπη.💚
Χρόνια πολλά σε όλες και όλους! pic.twitter.com/4tglNKK9ec— Nikos Androulakis (@androulakisnick) February 14, 2025
Πώς ο Άγιος Βαλεντίνος καθιερώθηκε ως «γιορτή των ερωτευμένων»
Η 14η Φεβρουαρίου, γιορτή του Αγίου Βαλεντίνου, έχει καθιερωθεί ως η ημέρα των ερωτευμένων, ωστόσο πολλοί είναι εκείνοι που τάσσονται κατά της ημέρας, κάνοντας λόγο για ένα «επιχειρηματικό τέχνασμα».
Η ιστορία έχει τις ρίζες της στα χρόνια της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.
Η ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου ξεκίνησε ως ο λειτουργικός εορτασμός ενός ή περισσότερων Χριστιανών μαρτύρων που ονομάζονταν Βαλεντίνοι.
Ο Βαλεντίνος, σύμφωνα με τον θρύλο, υπήρξε ιερωμένος του 3ου αιώνα, ο οποίος σε πείσμα των αυτοκρατορικών διαταγών δεχόταν να παντρέψει νεαρούς στην ηλικία ερωτευμένους, γλιτώνοντας με αυτό τον τρόπο τους άρρενες από τη στρατιωτική θητεία.
Κατά τη φυλάκισή του, θεράπευσε την κόρη του φύλακά του, Αστέριου. Ένα καλλωπιστικό στοιχείο της ιστορίας αναφέρει ότι πριν την εκτέλεσή του της έγραψε ένα γράμμα υπογράφοντας «ο Βαλεντίνος σου».
Η ημέρα συσχετίστηκε με την ημέρα των ερωτευμένων από τον Άγγλο συγγραφέα και ποιητή Τζέφρι Τσόσερ στον ύστερο Μεσαίωνα, όταν άκμαζε η κουλτούρα του ιπποτικού έρωτα.
Τον 18ο αιώνα στην Αγγλία εξελίχθηκε σε περίσταση κατά την οποία οι ερωτευμένοι εξέφραζαν την αγάπη τους με λουλούδια, δώρα ή ευχητήριες κάρτες.
Στην Ευρώπη, κλειδιά του Αγίου Βαλεντίνου δίνονταν στους εραστές «ως ένα ρομαντικό σύμβολο και πρόσκληση για να τους ξεκλειδώσουν την καρδιά», καθώς και στα παιδιά, ώστε να απομακρύνουν την νόσο του Αγίου Βαλεντίνου.
Τον 19ο αιώνα οι χειρόγραφες κάρτες αντικαταστάθηκαν από μαζικής παραγωγής ευχητήριες κάρτες.
Τα ονόματα που γιορτάζουν σήμερα είναι τα εξής:
- Βαλεντίνη,
- Βαλεντίνα,
- Ντίνα,
- Βαλεντίνος,
- Βαλεντίων,
- Βαλεντίνο,
- Ντίνος.
Ειδήσεις σήμερα:
«Μήπως το έχει παρακάνει η Καρυστιανού»: Αντιδράσεις για το άρθρο της Σοφίας Γιαννακά στο iefimerida
Ο Πορτοσάλτε τσακώθηκε on air με Έλληνα του εξωτερικού: «Μαθαίνουν ελληνικά τα πουλάκια σας;»
Τέμπη: Η πρώτη αντίδραση Κοκοτσάκη για την έκθεση – «Αντιγράφω μια πρόταση»
Η συγγραφέας Μάρω Βαμβουνάκη απαντά για την Καρυστιανού: «Ας είναι καλά, ας είναι ελεύθερη»