Αναζητώντας τον έρωτα στη δυστοπία του «The fingernails»

H νέα ταινία του Χρήστου Νίκου μετά από τα «Μήλα» είναι μια παράδοξη ερωτική ιστορία που διαδραματίζεται στο όχι και τόσο μακρινό μέλλον.

Fingernails Feature F00002R

The fingernails (***)

Δραματική αμερικανοβρετανικής συμπαραγωγής 2023 (113)

Σκηνοθεσία: Χρήστος Νίκου Πρωταγωνιστούν: Τζέσι Μπάκλι, Ριζ Αχμεντ, Τζέρεμι Αλεν Γουάιτ, Λουκ Γουίλσον

Fingernails Photo 0101

H Άννα και ο Ράιαν είναι από τους λίγους τυχερούς που έχουν βγει θετικοί σε ένα ριζοσπαστικό επιστημονικό τεστ  το οποίο προβλέπει με ακρίβεια την ερωτική συμβατότητα. Όταν όμως η εφησυχασμένη Άννα στη νέα της δουλειά γνωρίζει τον Αμίρ, μπαίνουν δεύτερες σκέψεις στο μυαλό της.

Πριν από τρία χρόνια τα «Μήλα», η πρώτη και επίκαιρη τότε ταινία του Χρήστου Νίκου περιέγραφε μια δυστοπική κοινωνία που μαστίζεται από μια πανδημία η οποία προκαλεί αμνησία στους ανθρώπους. Σε ανάλογη, weird διάθεση ο Έλληνας δημιουργός επιστρέφει με ένα ακόμη πειραγμένο, μελλοντολογικό στόρι που βάζει το θέμα της ερωτικής χημείας στο επίκεντρο. . Σε μια κοινωνία όπου η μοναξιά κυριαρχεί, το να βγεις ταιριαστός με το έτερον σου ήμισυ στην καθιερωμένη επιστημονική μέθοδο αποτελεί τη βάση για μια καλύτερη ζωή, χωρίς επώδυνους τσακωμούς ή χρονοβόρα διαζύγια. Το αβανταδόρικο και πρωτότυπο σενάριο των Χρήστου Νίκου, Σταύρου Ράπτη και Σαμ Στάινερ σκιαγραφεί με ιλαροτραγικό τρόπο την παραπάνω ειρωνική συνθήκη. Η λιτή και χαμηλόφωνη σκηνοθετική προσέγγιση του Νίκου στην πρώτη αγγλόφωνη ταινία του αφορά σε μια απρόσμενα παλιομοδίτικη ρομαντική ιστορία που δεν γίνεται στιγμή βαρετή. Το σχήμα της ανάλαφρης εκκεντρικότητας που σημαδεύει το πρώτο μισό του «Fingermails», αντικαθίσταται από μια νεότευκτη και σπαραχτική ιστορία αγάπης. Τα απρόσμενα πλέον νέα δεδομένα γύρω από το ιψενικό τρίγωνο καταργούν όχι μόνο κάθε βεβαιότητα γύρω από τον «προγραμματισμένο» έρωτα αλλά οδηγούν στα παραδοσιακά μοντέλα του παλιού και γεμάτου ρίσκα απαγορευμένου έρωτα. Του έρωτα δηλαδή που δεν μπορεί ούτε να προβλεφθεί ούτε φυσικά να αποφευχθεί.

How to Have Sex (***)

Δραματική ελληνοβρετανικής συμπαραγωγής 2023 (98)

Σκηνοθεσία: Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ Πρωταγωνιστούν: Μία Μακ Κένα-Μπρους, Σον Τόμας, Λάρα Πικ, Ενβα Λούις

HOW TO HAVE SEX cnikolopoulos nikos

Τρεις νεαρές αγγλίδες ταξιδεύουν στα Μάλια για τις καλοκαιρινές διακοπές τους με σκοπό να μεθύσουν, να γλεντήσουν και να κάνουν σεξ. Ειδικά για την εσωστρεφή Τάρα αυτή είναι η ευκαιρία της για να ξεφορτωθεί κάτι που την βαραίνει εδώ και καιρό.

Το πρώτο βραβείο στο Ένα Κάποιο Βλέμμα στο φεστιβάλ των Καννών αλλά και η Χρυσή Αθηνά που κέρδισε το φιλμ της πρωτοεμφανιζόμενης βρετανίδας σκηνοθέτριας Μόλι Μάνινγκ Γουόκερ είναι απόλυτα δικαιολογημένα λόγω της φρεσκάδας στη γραφή, τις ρεαλιστικές ερμηνείες και του διεξοδικού σεναρίου που τολμά να παρουσιάσει ένα ζόρικο θέμα (το σεξ χωρίς συναίνεση) χωρίς ακραίες σκηνές βίας ή φτηνό μελοδραματισμό.

Η Γη της Επαγγελίας (Bastarden) (***)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2023 (127)

Σκηνοθεσία: Νικολάι Αρσέλ Πρωταγωνιστούν: Μαντς Μίκελσεν, Aμάντα Κολίν, Σάιμον Μπένεμπιεργκ, Γκούσταβ Λιντ

%CE%93%CE%97 %CE%A4%CE%97%CE%A3 %CE%95%CE%A0%CE%91%CE%93%CE%93%CE%95%CE%9B%CE%99%CE%91%CE%A3 70x100 02 scaled 1

Σε ένα άγονο τόπο της Δανίας του 1755 ένας φτωχός στρατιωτικός αποφασίζει να ρισκάρει και να καλλιεργήσει πατάτες ώστε να σπεύσουν οι πρώτοι άποικοι  και να κερδίσει με αυτό τον τρόπο τα προνομιούχα οφέλη (τίτλο αλλά και χρήμα) που έχει υποσχεθεί ο βασιλιάς της χώρας.

Η πρόταση της Δανίας για το φετινό διεθνές όσκαρ είναι ένα επικό δράμα εποχής, φτιαγμένο με σκληρές εικόνες ωμής βίας και ένα επίκαιρο πολιτικό σχόλιο – η ταξική ανισότητα μεταξύ ευγενών και απλών χωρικών εκφράζεται με κάθε δυνατό μέσο- που σε αρκετές σκηνές σοκάρει με τον πεσιμισμό του. Η παρουσία του Μαντς Μίκελσεν είναι κυριαρχική σε όλα τα εξαίσια πλάνα που έχει σχεδιάσει ο σκηνοθέτης του ιστορικού δράματος «Ο έρωτας της βασίλισσας» στο οποίο και πάλι πρωταγωνιστούσε ο δανός σταρ.

Μίλα μου (Talk to me) (***)

Τρόμου αυστραλοβρετανικής συμπαραγωγής 2022 (95)

Σκηνοθεσία: Ντάνι και Μάικλ Φιλίππου Πρωταγωνιστούν: Σόφι Γουάιλντ, Αλεξάντρα Τζένσεν, Τζο Μπερντ, Μιράντα Οτο

TTM screengrab 1

Σε λύκειο της Αυστραλίας μια παρέα μαθητών έχει βρει ένα βαλσαμωμένο χέρι και το χρησιμοποιεί για να καλεί πνεύματα στις αυτοσχέδιες τελετουργίες που καταγράφουν με τα κινητά τους.  Κάποια στιγμή όμως το πράγμα ξεφεύγει.

Το εύρημα του κενού που βρίσκονται για λίγα δευτερόλεπτα κάποιοι τολμηροί που ενώνονται με το αγνώστου ταυτότητας χέρι και, κυρίως, τα οράματα που βλέπουν είναι μια εξαιρετικά αποτελεσματική – και άκρως τρομακτική- συνθήκη που όχι μόνο υπηρετεί  με ευλάβεια τα κλισέ του είδους αλλά παρουσιάζει και μια ενδιαφέρουσα ανατροπή που έκανε το κοινό στο φεστιβάλ του Σάντανς να παραληρεί. Τα ελληνικής καταγωγής αδέλφια Φιλίππου έχουν όλο το μέλλον μπροστά τους για να μας τρομάξουν ακόμη περισσότερο!

Οι παράξενοι δρόμοι της ζωής (Strange ways of life/ Extraña forma de vida) (***) 

Δραματική ισπανογαλλικής συμπαραγωγής 2023 (31)

Σκηνοθεσία: Πέδρο Αλμοδόβαρ Πρωταγωνιστούν: Ιθαν Χοκ, Πέδρο Πασκάλ

StrangeWayOfLife Photo 1

Είκοσι πέντε χρόνια μετά από μια σύντομη αλλά γεμάτη πάθος περιπέτεια που είχαν ο σερίφης Τζέικ και ο καουμπόι Σίλβα συναντιούνται ξανά. Όμως τα πραγματικά κίνητρα αυτής της επανασύνδεσης αργούν να εκφραστούν.

Το πρώτο γουέστερν του Πέδρο Αλμοδόβαρ δεν θα μπορούσε να είχε διαφορετικό θέμα. Ένας γκέι ρομάντζο που ανθίζει – ή μήπως θάβεται;- στο σκληρό και άγονο χώμα της Άγριας Δύσης, γίνεται ένας απρόσμενος ύμνος στο πιο παραδοσιακό είδος του αμερικανικού σινεμά αλλά και μια τρυφερή κραυγή αγάπης προς τους βασανισμένους αντιήρωες που «αναγκάζονται» να απαρνηθούν τις επιθυμίες τους για χάρη ενός απάνθρωπου κόσμου. Μετά από την προβολή του φιλμ ακολουθεί μια απολαυστική ημίωρη συνέντευξη του σκηνοθέτη.

 

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

5653777 1

Μετέτρεψαν σπίτι στην Ιπποκράτειο Πολιτεία σε παράνομο κέντρο απεξάρτησης – Πέντε συλλήψεις

Μετά από επιχείρηση αστυνομικών, εντοπίστηκε το εν λόγω σπίτι, μέσα στο οποίο διέμεναν 14 άτομα…

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Screenshot 2024 04 27 204402

Νέο βίντεο της Χαμάς με ομήρους: Ένας Αμερικάνος και ένας Ισραηλινός ελπίζουν σε συμφωνία (video)

Στο βίντεο, διάρκειας τριών λεπτών, οι Σίγκελ και Μιράν αναφέρουν τα ονόματά τους, και λένε…