Newsroom

Newsroom

Ανατροπή στην εργασία

Ολα σε ένα, όμως όχι νοικοκυρεμένα! Η κυβέρνηση βάζει σε ένα πολυνομοσχέδιο και συζητά σε μία μόνο συνεδρίαση του υπουργικού…

Ολα σε ένα, όμως όχι νοικοκυρεμένα! Η κυβέρνηση βάζει σε ένα πολυνομοσχέδιο και συζητά σε μία μόνο συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου ρυθμίσεις που αλλάζουν συθέμελα κεκτημένα δεκαετιών των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και στις ΔΕΚΟ. Υπό την πίεση του Μνημονίου, τις φέρνει με τη διαδικασία του επείγοντος στη Βουλή, προκειμένου να γίνουν νόμος του κράτους μέχρι το τέλος του έτους.
Μειώσεις αποδοχών στις ΔΕΚΟ, μετατάξεις εργαζομένων από τις ΔΕΚΟ σε υπηρεσίες του Δημοσίου, κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων, αύξηση του ΦΠΑ σε μια σειρά προϊόντων και υπηρεσιών κ.ά. περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο με τίτλο «Επείγοντα μέτρα εφαρμογής προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας», που συζητείται σήμερα στο υπουργικό συμβούλιο με εισηγητή τον υπουργό Οικονομικών.

Στην ίδια συνεδρίαση συζητείται κι ένα ακόμα μεγάλο θέμα, το αναπτυξιακό νομοσχέδιο, για το οποίο χρειάστηκαν δύο υπουργοί και 15 μήνες μέχρι να βρει το δρόμο για τη Βουλή, παρότι η ανάπτυξη είναι το μεγάλο ζητούμενο της ελληνικής οικονομίας. Το νομοσχέδιο που εισηγείται ο υπουργός Ανάπτυξης Μ. Χρυσοχοΐδης λέγεται «Ενίσχυση ιδιωτικών επενδύσεων για την οικονομική ανάπτυξη, την επιχειρηματικότητα και την περιφερειακή συνοχή».

Ολα τα παραπάνω είναι βασικοί όροι του Μνημονίου, προκειμένου να συνεχιστεί η εκταμίευση των δόσεων. Επί της ουσίας είναι εκκρεμότητες που θα έπρεπε να έχουν κλείσει το φθινόπωρο και πριν από τον τελευταίο έλεγχο της τρόικας. Εκλεισαν μόλις χθες, έπειτα από μαραθώνιες διαβουλεύσεις μεταξύ υπουργείων, αλλά και διαβουλεύσεις της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς φορείς και την τρόικα, ειδικά για το θέμα των συμβάσεων.
Ηδη εκδηλώνονται με απεργιακές κινητοποιήσεις αντιδράσεις των εργαζομένων για τις συμβάσεις και τις μειώσεις μισθών στις ΔΕΚΟ και στον ιδιωτικό τομέα, κι αυτές θα κορυφωθούν το επόμενο διάστημα και μέχρι την ψήφιση του νομοσχεδίου. Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ εκδηλώνονται αναταράξεις, κυρίως λόγω του ότι «στις ΔΕΚΟ είναι άνθρωποι από τα σπλάχνα του ΠΑΣΟΚ», όπως είπε μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου στον πρωθυπουργό στην τελευταία συνεδρίαση του οργάνου.

Το πολυνομοσχέδιο, αλλά και ο επενδυτικός νόμος προβλέπουν μεταξύ άλλων:

1 Για τις ΔΕΚΟ: Ανώτατο όριο στις συνολικές μικτές αποδοχές των εργαζομένων καθιερώνεται το ποσό των 50.000 ευρώ το χρόνο, περίπου 3.600 μηνιαίως. Κόβονται οι δευτερεύουσες απολαβές, σε σημείο που να μην υπερβαίνουν το 10% του βασικού μισθού, στον οποίο ενσωματώνονται όλα τα επιδόματα. Δεν αναμένονται σημαντικές μειώσεις στις αποδοχές μέχρι 1.800 ευρώ μηνιαίως.

2 Για τον ΦΠΑ: Θεσπίζονται φορολογικά και άλλα εισπρακτικά μέτρα που περιλαμβάνονται στο Μνημόνιο και υποχρεωτικά θα ισχύουν από την 1η Ιανουαρίου. Το βασικότερο είναι η αύξηση των συντελεστών ΦΠΑ από το 11% στο 13% και η μετάταξη στο 6,5% των ξενοδοχείων και των φαρμάκων. Περιλαμβάνεται επίσης η αναστολή για δύο χρόνια του «πόθεν έσχες» στην αγορά πρώτης κατοικίας, η μείωση του συντελεστή φορολόγησης για τα μη διανεμόμενα κέρδη των επιχειρήσεων, από το 24% στο 20%.

3 Για τις συμβάσεις: Το σημαντικότερο, παρά τις επιμέρους ρυθμίσεις που ίσως επιτευχθούν, είναι η υπερίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων έναντι των συλλογικών.

4 Επενδυτικός νόμος: Περιορίζει τις επιδοτήσεις, που θα είναι πλέον στοχευμένες. Δηλαδή δεν θα ενισχύονται γενικά κλάδοι (π.χ. τουριστικός), αλλά συγκεκριμένες δράσεις νέας τεχνολογίας, εξωστρέφειας και καινοτομίας. Επίσης, θα παρέχονται αυξημένες φοροαπαλλαγές και εγγυήσεις δανείων σε συνεργασία με το Ταμείο Εγγυοδοσίας, ειδικά σε νέους ηλικιακά επιχειρηματίες. Δεν είναι βέβαιο ότι θα κατατεθεί στη Βουλή εντός του 2010, γιατί πρέπει να προηγηθεί δημόσια διαβούλευση. Αρχικά το νόμο είχε επεξεργαστεί η πρώην υπουργός Ανάπτυξης Λούκα Κατσέλη, αλλά ο νέος υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης τον άλλαξε δραστικά μετά το καλοκαίρι.

! Μετά τις ΔΕΚΟ και τα εργασιακά, σειρά στη Βουλή θα πάρει το νομοσχέδιο για την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, που κι αυτό αποτελεί όρο του Μνημονίου. Χθες στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον πρωθυπουργό, συζητήθηκε η ενεργειακή πολιτική της κυβέρνησης με τη συμμετοχή της υπουργού Ενέργειας Τίνας Μπιρμπίλη, του υπουργού Επικρατείας Χάρη Παμπούκη και του υπουργού Εξωτερικών Δημ. Δρούτσα. Σήμερα στο υπουργικό συζητείται σχέδιο νόμου για τη σύσταση φορέα για την έρευνα και την εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

http://www.enet.gr

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…