Ανατροπή BBC: Το στίγμα διαψεύδει τις ελληνικές αρχές – Καθηλωμένο το αλιευτικό για περίπου 12 ώρες (video)

Σε μια αποκάλυψη που ανατρέπει όλα τα μέχρι στιγμής δεδομένα, όπως τα δημοσίευσε το Λιμενικό Σώμα, προχώρησε το απόγευμα της Κυριακής το BBC, το ρεπορτάζ του οποίου υποστηρίζει ότι το αλιευτικό σκάφος ήταν καθηλωμένο στο ίδιο σημείο, όπου τελικά βυθίστηκε, για περίπου 12 ώρες.

EK - Πυλος ναυαγιο

Η πληροφορία αυτή, η οποία στοιχειοθετείται από την πλατφόρμα marinetraffic, έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τα αναφερόμενα στις επίσημες αναφορές του Λιμενικού Σώματος, όπου γίνεται επανειλλημένα λόγος για κίνηση του αλιευτικού σκάφους προς την Ιταλία.

Συγκεκριμένα στο χρονικό του περιστατικού όπως περιγράφεται σε σχετική ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος, αναφέρεται ότι «στις 15:35 εντοπίστηκε το αλιευτικό σκάφος από το ελικόπτερο του Λιμενικού να πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα», ενώ στη συνέχεια επαναλαμβάνει την ίδια αναφορά: «-Δεύτερη απογείωση του ελικοπτέρου περί τις 18:00, όπου πάλι διαπιστώθηκε ότι το σκάφος πλέει με σταθερή πορεία και ταχύτητα».

Η ίδια έκφραση επαναλβάνεται ξανά για τρίτη φορά αναφερόμενη σε περιστατικό που έγινε μετά τις 22.40 το βραδυ της 13ης Ιουνίου: «Στις 22:40 κατέπλευσε πλησίον του αλιευτικού το σκάφος του Λιμενικού Σώματος από την Κρήτη. Παρέμεινε σε απόσταση και το παρατηρούσε διακριτικά, χωρίς να διαπιστώνει πρόβλημα στην πλεύση του, καθώς είχε σταθερή πορεία και ταχύτητα.

«Αυτό συνεχίστηκε μέχρι τις 01:40 της 14ης Ιουνίου. Την ως άνω ώρα ο επιβαίνων στο αλιευτικό ενημέρωσε το Κέντρο Επιχειρήσεων του Αρχηγείου ότι παρουσιάστηκε βλάβη στη μηχανή του σκάφους και έπαψε να κινείται», αναφέρει το Λιμενικό σώμα. Συνεπώς, με μια διακοπή που συνέβη για να γίνει ο ανεφοδιασμός σε τρόφιμα και νερό, το ΛΣ υποστηρίζει ότι το αλιευτικό βρισκόταν σε σταθερή κίνηση και τροχιά, χοντρικά από τις 15:00 το μεσημέρι μέχρι τη 1:40 τη νύχτα.

Ανατρέπει τα πάντα το ρεπορτάζ του BBC

Σύμφωνα όμως με το BBC, αυτό δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αφού τα στίγματα όλων των παραπλέοντων σκαφών που προσέγγισαν το αλιευτικό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη βύθιση, κινούνταν από την αρχή (15:00) ακριβώς στο ίδιο σημείο όπου το σκάφος τελικά βυθίστηκε τα ξημερώματα της επόμενης μέρας.

Συγκεκριμένα, το BBC αναφέρει ότι τα στοιχεία που έλαβαν από το Marine Trafic και επιβεβαίωσαν απο άλλες πηγές, δείχνουν ώρες ναυτικής δραστηριότητας εστιασμένη σε μια μικρή, συγκεκριμένη περιοχή όπου το σκάφος μεταναστών βυθίστηκε αργότερα, θέτοντας αμφιβολίες για τον επίσημο ισχυρισμό ότι δεν είχε προβλήματα με την πλοήγησή του.

Το αλιευτικό σκάφος δεν είχε μηχανισμό εντοπισμού στίγματος, επομένως δεν φαίνεται στον χάρτη. Αντίστοιχο μηχανισμό δεν είχαν ούτε η ακτοφυλακή και τα στρατιωτικά σκάφη που δεν απαιτείται να μοιράζονται την τοποθεσία τους.

Ωστόσο οι κινήσεις των εμπορικών σκαφών δείχνουν ότι από την αρχή μέχρι το τραγικό τέλος, δείχνουν ότι όλα συνέβησαν γύρω από το ίδιο σημείο.

Το βίντεο που δημοσίευσε το BBC είναι αποκαλυπτικό: