Newsroom

Newsroom

Ανατροπές χωρίς καθυστερήσεις

Την απόφαση «διαζυγίου» με τις αναίτιες καθυστερήσεις και υποχωρήσεις για τις μείζονες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις θα παρουσιάσει σήμερα στο…

Την απόφαση «διαζυγίου» με τις αναίτιες καθυστερήσεις και υποχωρήσεις για τις μείζονες διαρθρωτικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις θα παρουσιάσει σήμερα στο Υπουργικό Συμβούλιο ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου.
Τρία εικοσιτετράωρα πριν από τον νέο χρόνο η κυβέρνηση επωμίζεται την ευθύνη να προετοιμάσει, να καταθέσει σχέδια νόμου και να διαβουλευθεί με τις ενδιαφερόμενες πλευρές (και φυσικά με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ) για «ανατροπές», για τις οποίες όμως δεν έχει άνεση χρόνου, αλλά ασφυκτικά χρονοδιαγράμματα. Μνημόνιο και Εθνικό Σχέδιο Δράσης της κυβέρνησης είναι οι δύο παράλληλες «λεωφόροι», στις οποίες ο πρωθυπουργός καλεί τους υπουργούς του να κάνουν γοργά βήματα, και αποτελούν το πλαίσιο της κυβερνητικής πορείας για το 2011 μέχρι και το 2013.
Η αλήθεια είναι ότι το πρώτο χρονοδιάγραμμα αφορά στο διάστημα μέχρι τον Μάρτη, εντός του οποίου φιλοδοξούν να προωθήσουν όλες τις απαραίτητες αλλαγές για την εύρυθμη λειτουργία του κράτους, αλλά κυρίως για την ενίσχυση της κυβερνητικής αξιοπιστίας σχετικά με την πολιτική βούληση για την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Οι «εξετάσεις» δεν δίνονται προς την τρόικα μόνο, αλλά το ΠΑΣΟΚ αναμετράται με τον εαυτό του» τονίζει χαρακτηριστικά κορυφαίος κυβερνητικός παράγοντας, εξηγώντας ότι το προσεχές τρίμηνο θεωρείται άκρως κρίσιμο για τις εξελίξεις στην οικονομία – «με ό,τι αυτό συνεπάγεται» προσθέτει. Τι εννοεί; Οτι οι προτεραιότητες, τις οποίες θα περιγράψει αναλυτικά σήμερα ο κ. Παπανδρέου απευθυνόμενος στους υπουργούς του, είναι συγκεκριμένες, συνοδεύονται από σαφές πλάνο (που οι ίδιοι έχουν καταρτίσει) και πολύ πιθανόν θα προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις αν δεν προηγηθεί ουσιαστική διαβούλευση.

Για παράδειγμα, η συζήτηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αν και έχει αρχίσει δημοσίως, τυπικά θα ξεκινήσει το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Γενάρη – και αυτό γιατί στο Μέγαρο Μαξίμου πιστεύουν ότι χρειάζεται χρόνος για την ανταλλαγή απόψεων, ο οποίος άλλωστε θα αξιοποιηθεί από το οικονομικό επιτελείο για τη συγκρότηση της νομοτεχνικής υποδομής (που δεν έχει ολοκληρωθεί).

Σε κάθε περίπτωση, το πρωθυπουργικό επιτελείο επιχειρεί να εξοπλίσει με επιχειρήματα την κυβέρνηση για το δεύτερο κύμα αλλαγών, ενώ σε πρόσφατες έρευνες εντόπισε τις «διόδους» για την εξεύρεση «συμμάχων» στην κοινωνία. Εγκυρες πληροφορίες αναφέρουν ότι παρότι στα μυστικά γκάλοπ η κυβέρνηση εμφανίζεται με σημαντικές απώλειες, εντούτοις διατηρεί την πολιτική ηγεμονία και τη δυνατότητα να πείσει κοινωνικές ομάδες για την αναγκαιότητα ρυθμίσεων σε διάφορους τομείς.

Το νομοθετικό έργο που ετοιμάζεται είναι «πλούσιο» και διατρέχει αρκετούς σημαντικούς τομείς. Δεν είναι άλλωστε τυχαία η σημερινή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο καλείται να εγκρίνει 10 σχέδια νόμου, ένα προσχέδιο και μία εισήγηση (για τον ορισμό 7 επικεφαλής στις περιφέρειες)!

Ο Κώστας Σκανδαλίδης φέρνει για… δεύτερη ανάγνωση το μητρώο αγροτών, ενώ η Αννα Διαμαντοπούλου κάνει «πρεμιέρα» με τα πρώτα βήματα στη μεταρρύθμιση της Παιδείας. Τα δύο νομοσχέδια που θα παρουσιάσει αφορούν στο Ψηφιακό Σχολείο, στην κατάργηση και συγχώνευση φορέων και στα Πειραματικά Σχολεία.

Η αναμόρφωση του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας είναι εκ των βασικών θεμάτων που θα φέρει προς έγκριση ο Γ. Κουτρουμάνης – η σύσταση «Αρχής Καταπολέμησης της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες και της χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και ελέγχου των δηλώσεων περιουσιακής κατάστασης» είναι το σχέδιο νόμου του Χ. Καστανίδη.

Ο Χρ. Παπουτσής θα μιλήσει για τη σύσταση Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ενώ ο Μ. Χρυσοχοΐδης έχει να παρουσιάσει τα νομοθετήματα για δύο σημαντικά για την ανάπτυξη θέματα (π.χ. για την Προστασία του Ανταγωνισμού και την απλοποίηση της αδειοδότησης επιχειρηματικών πάρκων). «Ανατροπές» στη λειτουργία του κράτους «υπόσχεται» το προσχέδιο για την ηλεκτρονική διακυβέρνηση του Γ. Ραγκούση.
ΚΛΕΙΣΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ
Αλλαγές με βάση τα ευρωπαϊκά πρότυπα, αλλά και εξαιρέσεις

Μπορεί η συζήτηση για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων να αναβάλλεται λόγω αλλαγής τακτικής της κυβέρνησης, στην πραγματικότητα όμως αποτελεί κρίσιμη αφετηρία για τη διαμόρφωση του πολιτικού κλίματος στον «προθάλαμο» του 2011.

Ηδη ο Γ. Παπακωνσταντίνου έχει λάβει τις αποφάσεις για την κεντρική κατεύθυνση, ενώ ο πρωθυπουργός στηρίζει απολύτως (και αναμένεται ότι θα το επαναλάβει και σήμερα) τις αλλαγές στη βάση κατ’ αρχάς της ευρωπαϊκής «Χάρτας», που επί χρόνια ακολουθείται στις άλλες χώρες. Πάντως στην κυβέρνηση δεν αποκλείονται να εγκριθούν «εξαιρέσεις» που θα επιβεβαιώνουν τον γενικό κανόνα. Για παράδειγμα, ο Ανδρέας Λοβέρδος αναζητεί, όπως δηλώνει, την κατάλληλη λύση μέσω του διαλόγου με τους φαρμακοποιούς. Στο Μαξίμου δε, επαναλαμβάνουν ότι «ο διάλογος προλαμβάνει τις αντιδράσεις εάν υπάρχει ουσιαστική ενημέρωση».
http://www.ethnos.gr

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

ΦΙΤΕΣΕ

Ολλανδία: Οι ποδοσφαιριστές της Φίτεσε δωρίζουν τους μισθούς τους για να σώσουν την ομάδα

Η Φίτεσε υποβιβάστηκε εφέτος από την πρώτη κατηγορία για πρώτη φορά μετά από 35 χρόνια,…