"Ανατριχίλα" στις ΗΠΑ από την θερμή συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν (ΒΙΝΤΕΟ)

Με μια θερμή χειραψία, υποδέχθηκε ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλάντιμιρ Πούτιν τον πρόεδρο της Τουρκίας Ταγίπ Ερντογάν στην Αγία Πετρούπολη συναντώντας τον για πρώτη φορά μετά την κρίση στις σχέσεις των δύο χωρών.

57a9d9091dc52430578b4877

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν κατά την συνάντηση με τον Ερντογάν δήλωσε πως η χώρα του είναι ενάντια σε κάθε «είδους πραξικόπημα».

Στα σχόλια προς τα ΜΜΕ ο ρώσος πρόεδρος τόνισε συγκεκριμένα πως: «Είμαστε ενάντια σε όλα τα είδη πραξικοπημάτων. Είμαστε ενάντια σε αυτές τις προσπάθειες που είναι ενάντια στο Σύνταγμα».

«Ελπίζω να πως υπό την καθοδήγησή σας ο τουρκικός λαός θα ξεπεράσει τα προβλήματα» πρόσθεσε απευθυνόμενος προς τον Ερντογάν, επισημαίνοντας πως η αποκατάσταση των διμερών σχέσεων θα ωφελήσει και την Ρωσία και την Τουρκία.

Ο Ερντογάν συμφώνησε λέγοντας η ρωσοτουρκική αλληλεγγύη θα βοηθήσει να λυθούν προβλήματα στην περιοχή.

Τον Ερντογάν συνοδεύει πολυμελής αντιπροσωπεία Τούρκων υπουργών, ενώ μαζί του πήγε στη Ρωσία και ο αρχηγός των τουρκικών υπηρεσιών πληροφοριών.

Οι σχέσεις Ρωσίας – Τουρκίας είχαν φθάσει στο ναδίρ τον Νοέμβριο του 2015, όταν η τουρκική πολεμική αεροπορία κατέρριψε το ρωσικό βμβαρδιστικό Su-24.

Οι δύο χώρες υποστηρίζουν διαφορετικά στρατόπεδα στον συριακό εμφύλιο πόλεμο, καθώς η Ρωσία στηρίζει τον κοσμικό, αλλά αντιδυτικό και φιλοϊρανικό καθεστώς Άσαντ, ενώ η Τουρκία στηρίζει από το 2011 την κοσμική και μετριοπαθή ισλαμική συριακή αντιπολίτευση.

Περασμένα ξεχασμένα για την Τουρκία

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε τη Δευτέρα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, ότι θα επιθυμούσε να ξαναρχίσει τις σχέσεις της Άγκυρας με τη Ρωσία “από μηδενική βάση” και να επαναλάβει τη συνεργασία της χώρας του με τη Μόσχα σε πολλούς τομείς.

Οι δηλώσεις αυτές του Ερντογάν έγιναν την παραμονή της συνάντησης που θα έχει με τον Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν στην Αγία Πετρούπολη με σκοπό να δοθεί τέλος σε μια περίοδο υψηλών τόνων και εντάσεων, με αφορμή την κατάρριψη ενός ρωσικού μαχητικού από την τουρκική πολεμική αεροπορία τον περασμένο Νοέμβριο, κοντά στα σύνορα με τη Συρία.

Η Ρωσία επέβαλε εμπορικές κυρώσεις στην Τουρκίας και ο αριθμός των Ρώσων τουριστών μειώθηκε κατά 87% κατά το πρώτο εξάμηνο φέτος.

Μιλώντας στο TASS, ο Ερντογάν αναφέρθηκε κατ’ επανάληψη στον Πούτιν αποκαλώντας τον “αγαπητό” και “αξιοσέβαστο” Βλαντίμιρ και τον χαρακτήρισε φίλο του.

Είπε μάλιστα ότι είναι ευγνώμων απέναντι στον Ρώσο Πρόεδρο γιατί σχεδόν ακαριαία του εξέφρασε τη στήριξή του μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου.

“Η επίσκεψη αυτή συνιστά ένα ορόσημο στις διμερείς σχέσεις μας, που ξεκινούν ξανά από το μηδέν. Μια νέα σελίδα θα ανοίξει στους ρωσοτουρκικούς δεσμούς. Η σελίδα αυτή θα περιλαμβάνει στρατιωτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία”, τόνισε. Πρόσθεσε ότι η Άγκυρα θέλει να “ξεπαγώσει” άμεσα η συνεργασία με τη Ρωσία όσον αφορά την κατασκευή του σταθμού πυρηνικής ενέργειας του Ακουγιού.

Ρίγος στις ΗΠΑ

Σύμφωνα με αρθρογράφο του ΑΠΕ, αξιόπιστες πληροφορίες από πολύ καλά ενημερωμένους διπλωματικούς κύκλους σε ΗΠΑ και Ισραήλ, αναφέρουν ότι και οι δύο χώρες εξετάζουν τώρα επειγόντως, σε ανώτατο επίπεδο, το ζήτημα του πώς θα αποτρέψουν/αντιμετωπίσουν το (δυνητικά καταστροφικό για τα συμφέροντά τους) ενδεχόμενο μιας στρατηγικής προσέγγισης Ρωσίας και Τουρκίας!

Μια τέτοια προσέγγιση, αν σημειωθεί, εμφανίζει δύο μείζονες κινδύνους, στρατηγικής τάξης, για τα δυτικά και ισραηλινά συμφέροντα, σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πηγές:

– να οδηγήσει σε μια συσπείρωση Τουρκίας, Ιράν, Ρωσίας και Συρίας (Άσαντ), που θα ανέτρεπε όλη τη διάταξη των δυνάμεων στη Μέση Ανατολή

– να προκαλέσει μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις στην ιστορία του ΝΑΤΟ (επηρεάζοντας εμμέσως, αλλά πολύ σημαντικά, και την ΕΕ)

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…