Δεκατρία νοσοκομεία στα οποία δραστηριοποιούνται οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (MSF) βομβαρδίστηκαν σε τρεις ημέρες στην ανατολική Γούτα, τον θύλακα των ανταρτών κοντά στην Δαμασκό που βομβαρδίζει σφόδρα από την Κυριακή ο συριακός στρατός, ανακοίνωσε χθες η μη κυβερνητική οργάνωση.
Οι MSF εκφράζουν εξάλλου μεγάλη ανησυχία όσον αφορά τον μεγάλο αριθμό των θυμάτων τις τελευταίες ημέρες στην ανατολική Γούτα. Μολονότι στις 18 Φεβρουαρίου αυτός ανερχόταν από την αρχή της χρονιάς σε 1.600 τραυματίες και σε περισσότερους από 180 νεκρούς στα νοσοκομεία στα οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της η οργάνωση, μέσα σε “μόλις 2,5 ημέρες” (μεταξύ της 18ης και της 21ης Φεβρουαρίου) οι βομβαρδισμοί προκάλεσαν “τον τραυματισμό τουλάχιστον 1.285 ανθρώπων και τον θάνατο 237“, επισημαίνει.
“Αυτός είναι μόνον ένας μερικός απολογισμός του αντίκτυπου των βομβαρδισμών, καθώς δεν περιλαμβάνει τα νοσηλευτικά ιδρύματα στα οποία δεν δραστηριοποιείται η MSF και επίσης ο αριθμός των θυμάτων αυξάνεται ώρα την ώρα”, σημειώνει επίσης η οργάνωση στην ανακοίνωσή της.
“Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα ζητούν επειγόντως από τη συριακή κυβέρνηση και όλους τους εμπλεκόμενους στην σύγκρουση (…) να διαθέσουν αμέσως το ιατρικό υλικό που χρειάζονται οι νοσηλευτικές δομές για να σωθούν ζωές”, προσθέτει και επαναλαμβάνει την έκκλησή της προς τους εμπολέμους να αφήσουν έξω από την σύγκρουση το ιατρικό προσωπικό και τους ασθενείς.
Την Τρίτη, ο περιφερειακός συντονιστής του γραφείου ανθρωπιστικών υποθέσεων του ΟΗΕ για τη Συρία εξέφρασε τον “αποτροπιασμό του και τη μεγάλη λύπη του για τις πληροφορίες για φρικτές επιθέσεις κατά 6 νοσοκομείων της ανατολικής Γούτα το τελευταίο 48ωρο, οι οποίες προκάλεσαν θανάτους και τραυματισμούς και στέρησαν πολλές χιλιάδες άνδρες, γυναίκες και παιδιά από βασικές υπηρεσίες υγείας στον πολιορκούμενο αυτό θύλακα”.
Οι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ πραγματοποιούν από τις 18 Φεβρουαρίου μια μεγάλης κλίμακας επιχείρηση, κυρίως με αεροπορικές επιδρομές, στην ανατολική Γούτα, όπου κατοικούν υπό κατάσταση πολιορκίας περίπου 400.000 άνθρωποι.
Η στρατιωτική αυτή εκστρατεία των κυβερνητικών δυνάμεων έχει προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 335 αμάχων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται 79 παιδιά και 50 γυναίκες και τον τραυματισμό 1.700, σύμφωνα με έναν πρόσφατο απολογισμό του Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.