Αναθεώρηση της συμφωνίας Ε.Ε. – Τουρκίας για το προσφυγικό ζητά ο Ερντογάν από την Μέρκελ

Τηλεφωνική επικοινωνία με την Άνγκελα Μέρκελ είχε το απόγευμα της Παρασκευής ο Ταγίπ Ερντογάν με φόντο την κατάσταση στα ελληνοτουρκικά σύνορα, ζητώντας από την καγκελάριο της Γερμανίας αναθεώρηση της συμφωνίας για το προσφυγικό/μεταναστευτικό

ap 589065117449

Σύμφωνα με την τουρκική προεδρία, o Τούρκος πρόεδρος είπε στην Γερμανίδα καγκελάριο πως η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία δεν λειτουργεί και πρέπει να αναθεωρηθεί.

Στην τηλεφωνική επικοινωνία τους αναφέρθηκαν και στις εξελίξεις στη Συρία, με τον Ταγίπ Ερντογάν να ενημερώνει την Άνγκελα Μέρκελ ότι η συμφωνία με τη Ρωσία για την κατάπαυση του πυρός στην περιοχή του Ιντλίμπ, έχει ως στόχο να προστατευθούν οι άμαχοι και οι Τούρκοι στρατιώτες που βρίσκονται εκεί.

«Ο πρόεδρός μας ενημέρωσε τη Μέρκελ, τηλεφωνικά, για τη συμφωνία με τη Ρωσία για το Ιντλίμπ, σημειώνοντας ότι θα προστατεύσει τους πολίτες και τους Τούρκους στρατιώτες και θα διασφαλίσει την περιφερειακή σταθερότητα. Ζήτησε επίσης την αναθεώρηση της μεταναστευτικής συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και ΕΕ, δεδομένου ότι οι προηγούμενες συμφωνίες δεν λειτουργούν πλέον», αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που εξέδωσε η τουρκική κυβέρνηση.

Πυρά κατά Ελλάδας, τιμητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων

Νωρίτερα, ο Ερντογάν είχε προβεί σε νέες εμπρηστικές δηλώσεις κατά της Ελλάδας, επιβεβαιώνοντας τους ισχυρισμούς του Βούλγαρου πρωθυπουργού Μπόικο Μπορίσοφ ότι πράγματι δεν ήθελε να καθίσει στο ίδιο τραπέζι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Επίσης, ο Τούρκος πρόεδρος εμφανίστηκε ως τιμητής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και παράλληλα κατηγόρησε εκ νέου τις ελληνικές Αρχές ότι έχουν σκοτώσει πρόσφυγες στον Έβρο και ότι βυθίζουν βάρκες στο Αιγαίο.

«Η Ελλάδα διώκει αυτούς τους ανθρώπους. Απ’ όσα γνωρίζω έχουν σκοτώσει τουλάχιστον πέντε ανθρώπους. Επιπλέον, έριξαν στις φουσκωτές βάρκες μεταναστών προκειμένου να τις βυθίσουν, κάτι που είναι βάναυση πρακτική», σχολίασε μιλώντας σε εκπροσώπους του Τύπου.

Παράλληλα, μια μέρα αφότου ο Σουλεϊμάν Σοϊλού ανακοίνωσε ότι στέλνει άνδρες των τουρκικών ειδικών δυνάμεων κατά μήκος της συνοριογραμμής, ο Ερντογάν ξεκαθάρισε πως τα σύνορα προς την Ευρώπη θα παραμείνουν ανοιχτά για τους μετανάστες που περνούν μέσα από την Τουρκία. Είπε, επίσης, πως δεν πρόκειται για «καταναγκαστική» πολιτική αλλά υποστήριξε ότι η αποχώρηση από την Τουρκία είναι επιλογή των προσφύγων.

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

michos ilias 1

Κολωνός: Σήμερα η απόφαση του δικαστηρίου για τον Μίχο, τον «Μιχάλη» και τη μητέρα της 12χρονης

Οι δικαστές καλούνται να αποφανθούν για την ενοχή ή μη 26 κατηγορουμένων - Συγκεντρώσεις υποστήριξης…