Newsroom

Newsroom

Αναστολή στη χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας από την κυβέρνηση;

Στην αναστολή της διαδικασίας για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς προχωρά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που…

ithageneiaΣτην αναστολή της διαδικασίας για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς προχωρά η κυβέρνηση. Σύμφωνα με σχετική εγκύκλιο που εκδόθηκε μετά από εντολή του πρωθυπουργού προς τον αναπληρωτή υπουργό Εσωτερικών, Χαράλαμπου Αθανασίου και εστάλη στις υπηρεσίες αποκεντρωμένης διοίκησης, αναφέρεται:
‘’Εν όψει προσεχούς δημοσιεύσεως της αποφάσεως του Συμβουλίου της Επικρατείας που αφορά στον έλεγχο της συνταγματικότητας των άρθρων 1Α και 24 του ν. 3838/2010, παρακαλείσθε όπως αναστείλετε τη διαδικασία απονομής Ιθαγένειας (υποβολή νέων αιτημάτων, εξέταση φακέλου, δημοσίευση απόφασης, ορκωμοσία, εγγραφή στα δημοτολόγια) όλων των σχετικών αιτήσεων που βασίζονται στα προαναφερθέντα άρθρα. Παρακαλείσθε όπως ενημερώσετε σχετικά τους Δήμους της χωρικής σας αρμοδιότητας’’.

Η απόφαση του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών απεστάλη σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες επισημαίνοντας ότι οι υπηρεσίες καλούνται να μην δέχονται νέα αιτήματα για χορήγηση ελληνικής ιθαγένειας, να μην εξετάζονται οι φάκελοι, αλλά και να μην ορκίζονται αλλοδαποί που ζητούν ή έχουν ήδη ζητήσει να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια.

Η αναστολή της χορήγησης της ελληνικής ιθαγένειας σε αλλοδαπούς, εφαρμόζεται βάσει της απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, σύμφωνα με την οποία κρίθηκαν αντισυνταγματικές συγκεκριμένες διατάξεις του νόμου 3838/2010, γνωστού και ως νόμου Ραγκούση: Ο νόμος αυτός παρείχε τη δυνατότητα στους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών να συμμετέχουν στις εκλογές των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (Ο.Τ.Α) Ά βαθμού και διευκόλυνε την απόκτηση της ελληνικής ιθαγένειας.

Η ολομέλεια του ΣτΕ στην απόφαση που εξέδωσε στα μέσα Νοεμβρίου, έκρινε ότι η πολιτογράφηση που προβλέπει ο Ν. 3838/2010 γίνεται με βάση αμιγώς τυπικές προϋποθέσεις (χρόνος νόμιμης διαμονής του αιτούντος αλλοδαπού ή της οικογένειας του, φοίτηση σε ελληνικό σχολείο επί ορισμένο χρόνο, ανυπαρξία καταδίκης για ορισμένα σοβαρά ποινικά αδικήματα) και χωρίς να γίνεται εξατομικευμένη κρίση για τη συνδρομή της ουσιαστικής προϋπόθεσης του δεσμού προς το ελληνικό έθνος του αλλοδαπού εκείνου που υποβάλλει αίτηση πολιτογράφησης. Ο Δημήτρης Καλογερόπουλος, Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας Αττικής, μιλώντας στο www.koutipandoras.gr, επεσήμανε ότι βάσει της εγκυκλίου, δε σταματούν οι διαδικασίες για τη χορήγηση της ελληνικής ιθαγένειας εξ ολοκλήρου, αλλά όσες αφορούν τις συγκεκριμένες διατάξεις που κρίθηκαν αντισυνταγματικές από το ΣτΕ.

Από την πλευρά του, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, συνταγματολόγος και Καθηγητής στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, δήλωσε στο www.koutipandoras.gr ότι ο νόμος Ραγκούση καρκινοβατούσε, αφού και στα δύο χρόνια από την ψήφισή του, δεν εφαρμοζόταν παρά ελαχίστων περιπτώσεων. Όσον αφορά την εγκύκλιο, θα έπρεπε να τεθεί σε εφαρμογή μετά τη δημοσίευση της απόφασης του ΣτΕ, ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.