Αναστέλλονται οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό λόγω των τουρκικών προκλήσεων

Αποδέχτηκαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, έπειτα από πολύωρη σύσκεψη, την εισήγηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημηκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για…

turkeys seismic survey in is cypriot waters illegal foreign affairs ministry says

Αποδέχτηκαν οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων, έπειτα από πολύωρη σύσκεψη, την εισήγηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημηκρατίας, Νίκου Αναστασιάδη, για αναστολή των συναντήσεων τόσο του ιδίου όσο και του διαπραγματευτή με την τουρκοκυπριακή πλευρά ως αντίδραση για τις προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ. Ως εκ τούτου, ο κ. Αναστασιάδης δεν θα προσέλθει μεθαύριο στην συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου.

«Είναι ξεκάθαρο ότι η τουρκική ενέργεια δεν αφήνει καμιά άλλη επιλογή στην Κυπριακή Δημοκρατία» δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ανέφερε επίσης ότι το Συμβούλιο αρχηγών των κομμάτων «ομόφωνα καταδικάζει και καταγγέλλει την τουρκική επιθετική δραστηριότητα στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κυπριακής Δημοκρατίας». Επισήμανε ακόμη ότι οι ενέργειες της Τουρκίας αποτελούν κατάφωρη παραβίαση των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Διεθνούς Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας και ταυτόχρονα δυναμιτίζουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την ειρήνη στην περιοχή.

Ο εκπρόσωπος ανέφερε ότι καλείται η ευρωπαϊκή και η διεθνής κοινότητα να απαντήσουν και να αντιδράσουν στην προκλητική τουρκική συμπεριφορά. «Η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να ασκεί τα κυριαρχικά της δικαιώματα εντός της ΑΟΖ της» κατέληξε.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο ενημέρωσε τους αρχηγούς των κοινοβουλευτικών κομμάτων για τις σκέψεις της κυβέρνησης, κάποια μέτρα, ειδικά νομικά μέτρα, βρίσκονται υπό μελέτη, και μόλις λαμβάνεται απόφαση εφαρμογής θα ανακοινώνεται.

Σύμφωνα με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο κ. Αναστασιάδης από χθες έχει αρχίσει τηλεφωνικές επικοινωνίες με Ευρωπαίους και άλλους ηγέτες και οι επικοινωνίες αυτές θα συνεχιστούν και σήμερα. Στόχος είναι να ενημερώσει για την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.

«Αναμένουμε από όλα τα κράτη, και ειδικά τους εταίρους μας στην ΕΕ, αλλά και τα μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, να αντιδράσουν στην τουρκική ενέργεια» σημείωσε ο Κύπριος Πρόεδρος. Ο γγ του ΑΚΕΛ δήλωσε ότι το κόμμα του στηρίζει τον Πρόεδρο Αναστασιάδη και τις προσπάθειές του για αντιμετώπιση της κατάστασης. Επίσης, πρότεινε το Συμβούλιο Γεωστρατηγικών Μελετών να αναλύσει τους σχεδιασμούς της Τουρκίας στην περιοχή, ώστε να υπάρξει επιστημονική τεκμηρίωση.

Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε τη διαφωνία του κόμματός του για την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησης και την κάλεσε να προωθήσει τις σχέσεις με τη Ρωσία όσον αφορά στις προσπάθειες λύσης για το Κυπριακό.

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…