Αναστατώθηκαν στο Ποτάμι μην τυχόν αναστατωθεί η γερμανική κυβέρνηση από βίντεο για τις αποζημιώσεις στο μετρό (βίντεο)

Η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του "Ποταμιού" κινητοποιήθηκε για να καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με βίντεο που ισχυρίζονται ότι προβάλλεται στους σταθμούς του μετρό με πλάνα αρχείου από την είσοδο των στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1941 και τη φωνή του παραγωγού του Αθηναϊκού Ραδιοφώνου που δίνει κουράγιο στους Αθηναίους εν όψει της κατοχής. Από το υπουργείο Άμυνας λένε πως η ερώτηση καθώς και σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο αναφέρονται σε άλλο βίντεο από αυτό που παίζει στο μετρό και κάνουν λόγο για "διαστρέβλωση που αγγίζει το όριο της προβοκάτσιας".

Η μισή κοινοβουλευτική ομάδα του “Ποταμιού” κινητοποιήθηκε για να καταθέσει Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με βίντεο που ισχυρίζονται ότι προβάλλεται στους σταθμούς του μετρό με πλάνα αρχείου από την είσοδο των στρατευμάτων κατοχής στην Αθήνα τον Απρίλιο του 1941 και τη φωνή του παραγωγού του Αθηναϊκού Ραδιοφώνου που δίνει κουράγιο στους Αθηναίους εν όψει της κατοχής. Από το υπουργείο Άμυνας λένε πως η ερώτηση καθώς και σχετικά δημοσιεύματα στον Τύπο αναφέρονται σε άλλο βίντεο από αυτό που παίζει στο μετρό και κάνουν λόγο για “διαστρέβλωση που αγγίζει το όριο της προβοκάτσιας”.

Τη σχετική Ερώτηση με κατάθεση εγγράφων υπογράφουν οι βουλευτές με Το Ποτάμι Χρ. Ταχιάου, Γ. Αμυράς, Σπ. Δανέλλης, Ιάσ. Φωτήλας και Γρ. Ψαριανός κι απευθύνεται στους υπουργούς Επικρατείας, Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού και Εξωτερικών. Οι συνυπογράφοντες βουλευτές αφού στηλιτεύουν την ενέργεια αυτή, αναφέρονται στις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει, όπου μεταξύ των άλλων σημειώνεται και η δυσαρέσκεια, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πηγές, της γερμανικής κυβέρνησης. 

Πέρα λοιπόν από τη σχεδόν χωρίς προσχήματα προτροπή του Ποταμιού να συνθηκολογήσει η κυβέρνηση με τους δανειστές άνευ όρων και μετά την ανοιχτή παρέμβαση του Μάρτιν Σουλτς στα ελληνικά πράγματα όταν είχε προτρέψει τον Αλέξη Τσίπρα να αφήσει τους ΑΝ.ΕΛ και να συμμαχήσει με το Ποτάμι στην κυβέρνηση, το κόμμα του Σταύρου Θεοδωράκη “ξαναχτυπά” για να υπερασπιστεί τη γερμανική κυβέρνηση και δήθεν τον ελληνικό τουρισμό από το τραύμα που θα δημιουργήσει σε Γερμανούς τουρίστες το βίντεο στο μετρό. Δεν τους έχει πει κανείς άραγε πως στη Γερμανία αναφέρουν κάθε τόσο τη μαύρη αυτή σελίδα της ιστορίας τους για να την αποκηρύξουν οριστικά; 


Οι “Ποταμίσιοι” βουλευτές ρωτούν ακόμα αν το γεγονός αυτό είναι σε γνώση και έγκριση του πρωθυπουργού, του υπουργείου Τουρισμού, ποιοι υπουργοί το αιτήθηκαν και το σκεπτικό της επ’ αόριστο προβολής του βίντεο, την κατάθεση των σχετικών εγγράφων αλλά και με ποια αρμοδιότητα επιβάλλει η κυβέρνηση, τη χρησιμοποίηση του κυκλώματος του μετρό για προπαγανδιστικούς λόγους των επί μέρους πολιτικών της.

Για διαστρέβλωση στο όριο της προβοκάτσιας μιλούν από το ΥΠΕΘΑ – Σε άλλο βίντεο αναφέρονται οι “Ποταμίσιοι”

Η πρωτοβουλία για την προβολή του εν λόγω βίντεο ανήκει στον αναπληρωτή υπουργό Άμυνας Κώστα Ήσυχο κι υλοποιήθηκε σε συνεργασία με τον αρμόδιο για τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς αναπληρωτή υπουργό Χρήστο Σπίρτζη. Το θέμα ήρθε στην επιφάνεια μετά από σχετικό δημοσίευμα στην στην ηλεκτρονική έκδοση του Spiegel, στην οποία έχει ενσωματωθεί ένα άλλο βίντεο από αυτό που παίζει στο μετρό:

Για το λόγο αυτό και προς απάντηση στους βουλευτές του “Ποταμιού”, το γραφείο του Κώστα Ήσυχου εξέδωσε σχετική ανακοίνωση στην οποία γίνεται λόγος για “διαστρέβλωση που αγγίζει το όριο της προβοκάτσιας”. Επισημαίνεται πως το βίντεο που υπάρχει στο δημοσίευμα του Spiegel και στο οποίο αναφέρονται οι βουλευτές του “Ποταμιού” είναι μια συρραφή διάφορων αποσπασμάτων και διάρκειας άνω του ενός λεπτού που έπαιξε σε εκδήλωση για τις γερμανικές αποζημιώσεις στη Λέσχη Αξιωματικών κι όχι στο μετρό της Αθήνας.

Το βίντεο που όντως παίζει στο μετρό είναι διάρκειας 50 δευτερολέπτων και πρόκειται για μια συλλογή φωτογραφιών με λεζάντες που αναδεικνύουν το μέγεθος της καταστροφής που προκάλεσε ο ναζισμός στην Ελλάδα. Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση το βίντεο “δε στρέφεται σε καμία περίπτωση κατά του γερμανικού λαού, αντίθετα τον προσεγγίζει σαν συνοδοιπόρο σε αυτή την προσπάθεια”. Τονίζεται ακόμη πως “στο επίκεντρο βρίσκεται η διάσωση της ιστορικής μνήμης του ελληνικού λαού σε συνδυασμό με την αντιναζιστική-αντιφασιστική θωράκιση, των λαών της Ευρώπης και κυρίως της νέας γενιάς” ενώ ως προς το θέμα των γερμανικών οφειλών λένε από το γραφείο του κου. Ήσυχου πως “αυτό που αναδεικνύεται είναι πως πρόκειται, πριν απ’ όλα, για ζήτημα ηθικής τάξης και η όλη εκστρατεία αποσκοπεί στο να κλείσουν οι πληγές του παρελθόντος”.

Ιδού το βίντεο που παίζει στο μετρό:

 

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΦΩΤΟ (ΑΡΧΕΙΟ): ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ, eurokinissi

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΥΡΙΖΑ

Στέφανος Κασσελάκης: «Αλέξη, έλα πάνω» – Η στιγμή που ο Τσίπρας ανεβαίνει στο βήμα (video)

«Πάμε μπροστά. Αλέξη, έλα πάνω», ανέφερε ο Στέφανος Κασσελάκης με αποδέκτη τον τέως αρχηγό του…