Αναστασιάδης: Πρόοδος μόνο χωρίς τουρκικές αξιώσεις

Ευθύνες στην Τουρκία καταλόγισε εκ νέου ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης για το ναυάγιο της πρόσφατης διάσκεψης στην Ελβετία, τονίζοντας ότι κάτω από τα δεδομένα που θέτει η Άγκυρα, δεν μπορεί να υπάρξει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό.

Ο κ. Αναστασιάδης δήλωσε ότι είναι έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων «αρκεί οι προϋποθέσεις που έχουμε θέσει να ικανοποιηθούν, δηλαδή η Τουρκία να δεχθεί τον τερματισμό των εγγυήσεων, τον τερματισμό των παρεμβατικών δικαιωμάτων, τα στρατεύματα να αποχωρήσουν για να μπορέσουμε σαν ανεξάρτητο κράτος να συμβιώσουμε ειρηνικά και να δημιουργήσουμε τις προοπτικές πραγματικά ειρηνικής συμβίωσης».

«Δυστυχώς», σημείωσε, «στην Ελβετία δεν έγινε κατορθωτό να πετύχουμε αυτό που επιδιώκαμε: να απαλλαγούμε από την Τουρκία είτε μέσω εγγυήσεων είτε παρεμβατικών δικαιωμάτων είτε μονίμου στρατιωτικής βάσεως, όπως αξίωσε». Η αδιαλλαξία, πρόσθεσε, οδήγησε βεβαίως στο αδιέξοδο.

Πάντως, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι θα συνεχίσει να καταβάλλει προσπάθειες στο πλαίσιο του ΟΗΕ .

«Οποιαδήποτε δική μου θέση ήταν πάντα πως αν είναι να υπάρξει ένας συμβιβασμός με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, προκειμένου να συμβιώσουμε ειρηνικά, θα έπρεπε οριστικά να απαλλαγούμε από την παρουσία της κατοχικής Τουρκίας, (να απαλλαγούμε) από τις εγγυήσεις, από τα παρεμβατικά δικαιώματα, από τα στρατεύματα κατοχής, που θα μετονομάζονταν σε δύναμη τάχα φιλίας για να μας προστατεύσει από το εξωτερικό», κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ