Αναστασία Σακελλαρίου: Η… αγαπημένη τραπεζίτης του Στουρνάρα και του Bloomberg

Σήμερα Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 η Αναστασία Σακελλαρίου έθεσε στη διάθεση του Γιάννη Βαρουφάκη την παραίτησή της από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς το όνομά της βρίσκεται ανάμεσα στους 40 κατηγορούμενους για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η τραπεζίτης που ο Γιάννης Στουρνάρας εμπιστευόταν "με κλειστά μάτια", αφήνει τα δημόσια αξιώματα και κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενώπιον της Δικαιοσύνης.

sakelariou mr 1

Σήμερα Παρασκευή 8 Μαΐου 2015 η Αναστασία Σακελλαρίου έθεσε στη διάθεση του Γιάννη Βαρουφάκη την παραίτησή της από τη θέση της διευθύνουσας συμβούλου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), καθώς το όνομά της βρίσκεται ανάμεσα στους 40 κατηγορούμενους για την υπόθεση του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Η τραπεζίτης που ο Γιάννης Στουρνάρας εμπιστευόταν “με κλειστά μάτια”, αφήνει τα δημόσια αξιώματα και κατά πάσα πιθανότητα θα κληθεί να υπερασπιστεί τον εαυτό της ενώπιον της Δικαιοσύνης.

Τον Ιούλιο του 2014 το  Bloomberg είχε “αποθεώσει” την Αναστασία Σακελλαρίου, με εκτενές αφιέρωμά του για το πρόσωπο της. Σύμφωνα με το πρακτορείο του οποίου ο ρόλος στη μιντιακή διαχείριση της ελληνικής κρίσης έχει γίνει πέρα από ξεκάθαρος, να μιλά για τη “γυναίκα που κατάφερε να αναζωογονήσει τον τραπεζικό τομέα της χώρας μας”, ως επικεφαλής του ΤΧΣ, θέση που κατείχε από το Φεβρουάριο του 2013. 

Το Bloomberg της πίστωσε την αύξηση κεφαλαίου των μεγαλύτερων τεσσάρων ελληνικών τραπεζών, της Alpha, της Εθνικής, της Πειραιώς και της Eurobank. Συνολικά οι τέσσερις τράπεζες συγκέντρωσαν 8,3 δισ. ευρώ από ιδιωτικά κεφάλαια. Εκείνη τότε δήλωσε: “Για μένα, η πρόκληση ήταν να επιστρέψει ο τραπεζικός τομέας στη φυσιολογική του κατάσταση. Αναρωτιόμουν αν θα έβρισκα κάτι τόσο ενδιαφέρον για να εργαστώ, όταν επέστρεφα στην Αθήνα. Τελικά το βρήκα”.

Το glamourous βιογραφικό κι η υπόθεση του ΤΤ

Η Αναστασία Σακελλαρίου γεννήθηκε στην Αθήνα και αποφοίτησε από το Αρσάκειο Τοσιτσειο το 1991. Στη συνέχεια αναχώρησε για τη Μεγάλη Βρετανία και παρέμεινε στο εξωτερικό έως το 2009. Στο διάστημα αυτό ολοκλήρωσε τις σπουδές της στα πανεπιστήμια Warwick και Reading με ειδίκευση μεταπτυχιακού τίτλου στη Διεθνή Τραπεζική και τις Χρηματοπιστωτικές Υπηρεσίες ενώ η επαγγελματική της σταδιοδρομία ξεκίνησε από τον τομέα του Investment Banking στη Deutsche Bank στο Λονδίνο. Καθόλου άσχημα για πρώτη δουλειά…

Από την Deutsche Bank πήγε στην Citi και στη συνέχεια στην Credit Suisse. Μέσα από μια διαδικασία ταχύτατης εξέλιξης έγινε μια από τις νεώτερες σε ηλικία Managing Directors. Το 2009 η Αναστασία Σακελλαρίου αποφασίζει να επιστρέψει στην Ελλάδα κι εργάζεται ως σύμβουλος στην Τράπεζα Πειραιώς για ένα χρόνο. 

Το 2010 προσλαμβάνεται ως Επικεφαλής στο γραφείο Διαχείρισης Κινδύνων στο Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και με αυτή την ιδιότητα ήταν μέλος της επιτροπής επιχειρηματικών δανείων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου η οποία φέρεται – σύμφωνα με το εισαγγελικό πόρισμα για την υπόθεση – να εισηγήθηκε στην διοίκηση της τράπεζας στις 19 Ιανουαρίου του 2012 να εγκρίνει την αναδιάρθρωση δύο υφισταμένων δανείων της Demco του Δημήτρη Κοντομηνα, συνολικού ύψους 38,5 εκ. ευρώ.

Στην ίδια θέση βρισκόταν επίσης η κα. Σακελλαρίου όταν στα τέλη του 2011 κι όταν  οι τραπεζικές στρόφιγγες δεν άνοιγαν για κανέναν, η εταιρία του Βασίλη Μπακατσέλου, κουνιάδου του Ευάγγελου Βενιζέλου, πήρε ομολογιακό δάνειο από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Την υπόθεση είχε αποκαλύψει το Hot Doc στο τεύχος 45. Το εν λόγω ομολογιακό δάνειο, σύμφωνα με την επίσημη απάντηση της εταιρίας στο Hot Doc, δεν ανήκε στα μη εξυπηρετούμενα, ούτε είχε περιέλθει στην «κακή» τράπεζα. Ωστόσο τα ερωτήματα παρέμεναν και ήταν πολλά και σημαντικά, καθώς δεν αφορούσαν τόσο την ίδια την εταιρία που αιτήθηκε ένα δάνειο, όσο τον τρόπο που αυτό δόθηκε.

Στήριξη από Στουρνάρα απέναντι στη Δικαιοσύνη

Ήταν Ιανουάριος του 2014 όταν είχε γίνει γνωστό το πρώτο πόρισμα για την υπόθεση του ΤΤ, με την Αναστασία Σακελλαρίου να είναι και τότε ανάμεσα στους κατηγορούμενους. Όντς ήδη τοποθετημένη στη θέση του επικεφαλής του ΤΧΣ μετά από σχετική σύσταση του Γιάννη Στουρνάρα, ο τελευταίος έσπευσε να την υποστηρίξει:

“Έχω πλήρη εμπιστοσύνη και σεβασμό στη Δικαιοσύνη, αλλά έχω επίσης και πλήρη εμπιστοσύνη στην κ. Σακελλαρίου στο ήθος της, στην επαγγελματική της κατάρτιση και κυρίως στη δουλειά που κάνει μέχρι τώρα”, είχε πει ο τότε υπ. Οικονομικών και νυν διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, παρέχοντας πλήρη στήριξη στο πρόσωπο της.

 

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…