Aνάσα για τα νησιά η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ

Δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ η Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που υλοποιεί έως 31.12. 2018 την πρωθυπουργική δέσμευση για μειωμένo συντελεστή στα πέντε νησιά του ανατολικού Αιγαίου (Λέσβο, Λέρο, Χίο, Κω και Σάμο) που δέχονται προσφυγικές ροές.

5b374be11dc524e06f8b45ad

Σε αυτή αναφέρεται:

«Μέχρι 31.12.2018 για τα νησιά Λέρο, Λέσβο, Κω, Σάμο και Χίο, οι συντελεστές του φόρου μειώνονται κατά

τριάντα τοις εκατό (30%), εφόσον πρόκειται για αγαθά τα οποία, κατά το χρόνο που ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) βρίσκονται στα νησιά αυτά και παραδίδονται από υποκείμενο στο φόρο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,

β) πωλούνται με προορισμό τα νησιά αυτά από υποκείμενο στο φόρο, εγκατεστημένο σε οποιοδήποτε μέρος

του εσωτερικού της χώρας, προς αγοραστή υποκείμενο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο, εγκατεστημένο στα νησιά αυτά,

γ) αποστέλλονται ή μεταφέρονται προς υποκείμενο στο φόρο ή προς μη υποκείμενο στο φόρο νομικό πρόσωπο που είναι εγκατεστημένο στα νησιά αυτά, στα πλαίσια της ενδοκοινοτικής απόκτησης αγαθών,

δ) εισάγονται στα νησιά αυτά

Η πιο πάνω μείωση των συντελεστών δεν ισχύει για τα καπνοβιομηχανικά προϊόντα και τα μεταφορικά μέσα».

Η ευνοϊκή ρύθμιση βάσει του προηγούμενου νόμου έληγε σήμερα.

Πάντως, χθες ο πρωθυπουργός με δηλώσεις του από τις Βρυξέλλες, μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής για το Προσφυγικό, δεσμεύτηκε για παράταση της συγκεκριμένης ρύθμισης επ’αόριστον, λέγοντας χαρακτηριστικά «για όσο χρονικό διάστημα διαρκεί η προσφυγική κρίση και για όσο είμαι πρωθυπουργός».

Ικανοποίηση και στα Δωδεκάνησα για το μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά

«Το Επιμελητήριο Δωδεκανήσου εμμένει πιστό στις θέσεις του για ανάγκη επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στο σύνολο των νησιών της Δωδεκανήσου» τονίζει ο κ. Πάππου τονίζοντας ότι «το θέμα των μειωμένων συντελεστών για το σύνολο των νησιών μας δεν έχει κλείσει».

«Η εξαγγελία του κυρίου Πρωθυπουργού για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά μας, είναι μια θετική εξέλιξη» επισήμανε σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Κω Γιώργος Κυρίτσης αρκεί όπως είπε, «να μη συνδεθεί με τη δημιουργία νέων δομών εγκλωβισμού παράνομων μεταναστών και προσφύγων στην Κω».

Την ικανοποίησή του για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ εξέφρασε με δηλώσεις του ο δήμαρχος Λέρου Μιχάλης Κόλιας, επισημαίνοντας ότι πρόκειται για ιδιαιτέρως θετική εξέλιξη σε συνδυασμό μάλιστα με την εφαρμογή του μεταφορικού ισοδύναμου που θα ισχύσει από τις επόμενες μέρες. Δικαιούμασταν αυτή την απόφαση διότι τα πέντε νησιά έχουν σηκώσει δυσανάλογα βάρη του προσφυγικού προβλήματος επισήμανε ο κ. Κόλιας. «Δεν θα πρέπει όμως να συνδυαστεί με νέες δομές στο προσφυγικό διότι το νησί της Λέρου ήδη βρίσκεται σε οριακό επίπεδο» τόνισε ο δήμαρχος.

«Η ανακοίνωση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα από τις Βρυξέλλες, ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θα προχωρήσει στην αύξηση του ΦΠΑ στα πέντε νησιά του Αιγαίου που δέχονται προσφυγικές ρoές, δείχνει τη σοβαρή, υπεύθυνη και μεθοδευμένη πολιτική που ασκεί ο ΣΥΡΙΖΑ προς όφελος της ελληνικής κοινωνίας», αναφέρει σε δηλώσεις του ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Γάκης. «Ξέραμε ότι η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές είναι άδικη. Γι’ αυτό και καταργείται» τόνισε ο κ. Γάκης.

Την ικανοποίησή του για την εξέλιξη εξέφρασε και ο βουλευτής Δωδεκανήσου του ΣΥΡΙΖΑ Ηλίας Καματερός επισημαίνοντας: «Η ελπίδα πεθαίνει τελευταία τελικά. Οι όποιες προσπάθειες απέδωσαν έστω και με ελάχιστες ελπίδες και οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ διατηρούνται στα πέντε νησιά που δέχονται τις προσφυγικές ροές μέχρι 31/12/2018. Και βλέπουμε».

«Οι εξαγγελίες του κ. Τσίπρα για τον ΦΠΑ στα νησιά, κρύβουν τις ανομολόγητες συμφωνίες που έχει συνάψει για να μεταφερθούν στην Ελλάδα παράνομοι μετανάστες και πρόσφυγες από άλλες χώρες» τονίζει σε δήλωση του ο βουλευτής Δωδεκανήσου της Νέας Δημοκρατίας Μάνος Κόνσολας.

Έστω και την τελευταία στιγμή είναι πολύ σημαντικό ότι παραμένει ο μειωμένος συντελεστής του ΦΠΑ στα νησιά» τονίζει ο δήμαρχος Χίου Μανώλης Βουρνούς. Και συνεχίζει: «Οι παρεμβάσεις της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων του βορείου Αιγαίου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνουν να έχουν πιάσει κάποιον τόπο. Η διασύνδεση όμως της διατήρησης του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ με το προσφυγικό ήταν και παραμένει απαράδεκτη. Η μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ δεν είναι προνόμιο αλλά βασικό στοιχείο για τη διατήρηση της βιωσιμότητας της οικονομίας των νησιωτών».

«Κεκτημένο δικαίωμα και όχι προνόμιο της νησιωτικής Ελλάδας» χαρακτηρίζει ο δήμαρχος Σάμου Μιχάλης Αγγελόπουλος τους μειωμένους συντελεστές του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου. Όπως σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος «ο νομικός και πολιτικός αγώνας των νησιωτών για τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ και μετά την 31η Δεκεμβρίου του 2018 θα συνεχιστεί. Μέχρι την υιοθέτηση μονίμων μειωμένων συντελεστών για όλη τη νησιωτική Ελλάδα σύμφωνα και με τη νέα Ευρωπαϊκή οδηγία. Οποιαδήποτε σύνδεση της διατήρησης των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα πέντε νησιά με το προσφυγικό ζήτημα και το μεταναστευτικό πρόβλημα ήταν και είναι απαράδεκτη» σημειώνει ο κ. Αγγελόπουλος. Και καταλήγει: «Απαράδεκτη από τους φορείς, τους κατοίκους και τους δημότες του βορείου και νοτίου Αιγαίου. Τα νησιά δεν μπορούν έναντι οιουδήποτε άλλου ζητήματος να διατηρήσουν ό,τι δικαιούνται ως εκ της θέσης τους. Και το ανθρωπιστικό τους υπόδειγμα δεν μπορεί να αποτελέσει αιτία υποβάθμισης και περιθωριοποίησης τους».


Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

6167665

Μητσοτάκης: Σε πανικό στη Βουλή – Αντί για απαντήσεις, επίθεση και «δεν ντρέπεστε» στην αντιπολίτευση (video)

«Ουδέποτε, δόθηκε καμία εντολή για συγκάλυψη», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κοιτώντας τους συγγενείς των θυμάτων

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

6167422

Βουλή: Ο λόγος για τα άδεια έδρανα του ΚΚΕ και της Νέας Αριστεράς στην ομιλία της Κωνσταντοπούλου

Μετά την ολοκλήρωση της ομιλίας της Ζωής Κωνσταντοπούλου, οι βουλευτές των δύο κομμάτων επέστρεψαν στις…

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

InCollage 20240328 205245331

Μητσοτάκης: Όλο το παρασκήνιο για τις εκκαθαρίσεις Μπρατάκου και Παπασταύρου

O Κυριάκος Μητσοτάκης φαίνεται πως «παραίτησε» τους δύο στενούς του συνεργάτες προκειμένου να μην απολογηθεί…