Newsroom

Newsroom

Ξαναρχίζουν αύριο οι διαπραγματεύσεις

Με ζητούμενο τη γρήγορη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος, ξεκινούν από αύριο οι συναντήσεις των υπουργών της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών.

59ec848f1dc524fd1b8b4567

«

Προτεραιότητα είναι η ταχύτητα

»

  δήλωσε από την Ουάσιγκτον ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας με νόημα ότι η επιτυχία του ελληνικού προγράμματος θα είναι επιτυχία για την Ευρώπη. Κι αν τεθεί το δίλημμα μεταξύ ενός ατέρμονου γύρου διαπραγματεύσεων με το ΔΝΤ εντός του προγράμματος και μιας γρήγορης ολοκλήρωσής του με το ΔΝΤ εκτός, “σαφώς επιλέγουμε το δεύτερο” πρόσθεσε.

Πάντως, ο πρωθυπουργός είπε ότι το καλύτερο για την Ελλάδα θα ήταν να ολοκληρωθεί επιτυχώς το πρόγραμμα με το ΔΝΤ εντός, εάν αυτό σημαίνει ελάφρυνση του χρέους, και να γίνει χωρίς καθυστερήσεις.

Το ΔΝΤ μπορεί να καλύπτεται με πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ, αλλά η συμφωνία επιτάσσει 3,5% του ΑΕΠ και δεν υπάρχει υπεραισιοδοξία από την ευρωπαϊκή πλευρά για την επίτευξη του στόχου. «Εμείς εργαζόμαστε πάνω στο προσχέδιο του προϋπολογισμού του 2018» ανέφερε άλλο στέλεχος του οικονομικού επιτελείου, προσθέτοντας πως ουδείς έχει αναφερθεί σε ενδεχόμενο νέων μέτρων.

Τα τεχνικά κλιμάκια -από την ερχόμενη Δευτέρα και οι επικεφαλής- βάζουν σε υπολογιστικά φύλλα τις επιδόσεις του προϋπολογισμού μέχρι σήμερα, όπου οι αποκλίσεις στα έσοδα από ελεύθερους και επαγγελματίες και αγρότες είναι δεδομένες, όπως και η υπεραπόδοση του ΕΦΚΑ στον αντίποδα, κάτι το οποίο «ισοφαρίζει» την όλη κατάσταση. Την ίδια ώρα, εξετάζονται οι προοπτικές ανάπτυξης, τα μικρά σημάδια κόπωσης των φορολογουμένων, αλλά και οι ασφαλιστικές εισφορές.

Τόσο οι εκπρόσωποι των θεσμών, όσο και της ελληνικής κυβέρνησης, διαβεβαιώνουν ότι δεν τίθεται θέμα νέων μέτρων και διαψεύδουν τα δημοσιεύματα για ύπαρκη τρύπας στα έσοψα, ύψους 900 εκτατομυρίων ευρώ.

Ανάπτυξη 2,4% το 2018

Ο αναθεωρημένος στόχος για ανάπτυξη1,8% φέτος δεν είναι αμφίβολος σύμφωνα με τα όσα ανέφεραν αρμόδιοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου στην “Α”, ενώ ο πήχης στο 2,4% για του χρόνου θεωρείται επιτεύξιμος, ιδίως εάν επαληθευτούν οι προβλέψεις για ολοκλήρωση της αξιολόγησης μέχρι τον Ιανουάριο του 2018.

Ακόμη, τα νεότερα στοιχεία για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, τα οποία αναμένεται να παρουσιάσει το οικονομικό επιτελείο από Δευτέρα στις συναντήσεις με Βελκουλέσκου, Κοστέλο, Ντρούντι και Τζιαμαρόλι, θα βαρύνουν στη λήψη των τελικών αποφάσεων.

Το πρόγραμμα των διαπραγματεύσεων

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, επί τάπητος θα τεθούν τα δημοσιονομικά και οι επαφές θα γίνουν με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Γιώργο Χουλιαράκη.

Συγκεκριμένα, στις 15:00 θα γίνει επισκόπηση/προοπτική 2017 & 2018, ενώ στις 17:30 θα συζητηθεί η διαχείριση.

Οι επικεφαλής των θεσμών θα παραμείνουν στην Αθήνα μέχρι το τέλος της βδομάδας, ενώ αν όλα πάνε καλά θα επιστρέψουν στο τέλος Νοεμβρίου ή αρχές Δεκεμβρίου για το οριστικό κλείσιμο της αξιολόγησης.

Οι θεσμοί θεωρούν ότι είναι εφικτός ο στόχος να κλείσει η αξιολόγηση μέχρι τα Χριστούγεννα, ενώ σε κάθε περίπτωση θέλουν το θέμα να έχει τελειώσει μέχρι τον Φεβρουάριο. Κι αυτό, προκειμένου να υπάρξει χρόνος για την προετοιμασία της τελευταίας αξιολόγησης, η οποία πρέπει να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου – μαζί και η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

Υπενθυμίζεται ότι το ελληνικό πρόγραμμα τελειώνει στις 20 Αυγούστου 2018.

Την εντατικοποίηση των προσπαθειών για το ταχύτατο κλείσιμο της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος και την ολοκλήρωση των απαιτούμενων μεταρρυθμίσεων σε όλους τους τομείς ζήτησε τη Δευτέρα ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας.

Η ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΣΕ ΚΡΙΣΗ

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

profile player 960x540 20

Μεγάλες στιγμές στα μπουζούκια: Ο Γονίδης φίλησε στο στόμα τον Ζαφείρη Μελά (video)

Τους πάντες αιφνιδίασε ο Σταμάτης Γονίδης στο νυχτερινό κέντρο που δουλεύει όταν αντιλήφθηκε τον Ζαφείρη…

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

περιπολικο

Σοκ στη Θεσσαλονίκη: «Θα γινόταν φονικό» – 39χρονος απείλησε να βλάψει τη μητέρα του

Ο 39χρονος είναι χρήστης ναρκωτικών ουσιών, ενώ στο παρελθόν έχει καταδικαστεί και έχει εκτίσει ποινές…

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

5794007

Δίκη Πισπιρίγκου: Έκλαιγε στην αγκαλιά της η αδερφή της – «Το μωρό ήταν σαν να σύρθηκε στο μαξιλάρι» (Video)

Με καταθέσεις μαρτύρων συνεχίζεται η δίκη της Ρούλας Πισπιρίγκου, που καταδικάστηκε για τον φόνο της…