Αναρωτιέται ο Guardian: Αλέξης Τσίπρας ή Αντώνης Σαμαράς;

“Η Ελλάδα ξεκινά να ζυγίζει τις επιλογές της”. Έτσι συμπληρώνεται ο τίτλος του σχετικού άρθρου της Έλενα Σμιθ στο βρετανικό…

tsipras5

“Η Ελλάδα ξεκινά να ζυγίζει τις επιλογές της”. Έτσι συμπληρώνεται ο τίτλος του σχετικού άρθρου της Έλενα Σμιθ στο βρετανικό Guardian όπου παρουσιάζονται τα προφίλ των δύο υποψήφιων Ελλήνων πρωθυπουργών. 

“Ο ένας προέρχεται από τον παλιό κόσμο της Ελληνικής αστικής κοινωνίας και είναι απόφοιτος του Χάρβαρντ με τραχιές συντηρητικές θέσεις. Ο άλλος, άνθρωπος της μέσης τάξης που έχει πάει σε δημόσιο σχολείο, έχει μεγαλώσει σε έναν σαφώς νεότερο κόσμο ελευθεριακών αριστερίστικων πολιτικών”, είναι η εισαγωγική αντίστιξη μεταξύ των δύο αρχηγών στο άρθρο. Παρακάτω η ανταποκρίτρια της βρετανικής εφημερίδας στην Αθήνα επισημαίνει πως “πρόκειται για μία μάχη της οποίας το αποτέλεσμα θα επηρεάσει και την Ευρώπη”. 

“Υποστήριξη στον αριστοκράτη Σαμαρά θεωρείται ψήφος στη σταθερότητα. Η διεθνής στήριξη στον 63χρονο άλλωτε ορκισμένο εχθρό της λιτότητας, έχει αυξηθεί από τότε που η φιλο-επιχειρηματική Νέα Δημοκρατία ανέλαβε την εξουσία ως βασικός εταίρος ενός εύθραστου συνασπισμού, τον Ιούνιο του 2012. Τόσο οι αγορές όσο κι οι εξωτερικοί δανειστές που έχουν πετάξει στην παράλυτη από το χρέος χώρα ένα τεράστιο δάνειο 240 δισ. ευρώ, τον βλέπουν ως τον καλύτερο εγγυητή του μέλλοντος της Αθήνας στην Ευρωζώνη κι άρα στην Ευρωπαϊκή Ένωση”, γράφει η Σμιθ για τον Αντώνη Σαμαρά. 

Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ περιγράφεται ως εξής: “Μια συμμαχία κομμουνιστών, μαοϊστών, σοσιαλιστών, Τροτσκιστών και πρασίνων, ο ΣΥΡΙΖΑ προτάσσει διαγραφή μέρους του ελληνικού χρέους και κατάργηση των μέτρων λιτότητας που έχουν συμφωνηθεί ως αντάλλαγμα των πόρων που έρχονται από την ΕΕ και το ΔΝΤ. Και τα δύο είναι κόκκινο πανί για τους δανειστές.

Παρακάτω σημειώνεται: “Αλλά καθώς ο εργασιομανής Σαμαράς πιστώνεται πως έχει βάλει την Αθήνα σε ένα μονοπάτι επιχειρούμενης οικονομικής ανάκαμψης, έχει επίσης συνδεθεί με την σκληρή λιτότητα. Κι ενώ οι δημοσκοπήσεις τον εμφανίζουν με συνέπεια ως καταλληλότερο πρωθυπουργό, είναι σε κάθε περίπτωση μέρος της παραδοσιακής άρχουσας τάξης που στη συνείδηση του κόσμου έχει καταστρέψει την Ελλάδα”.

“Ο Τσίπρας, που έκλεισε τα 40 πέρυσι, έχει υπερβεί τις κατηγορίες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ ότι εκπροσωπεί το διεφθαρμένο πολιτικό καθεστώς που έχει προκαλέσει τη φοβερή οικονομική και κοινωνική κρίση. Ο νέος πασσιονάριος που κάποτε τον κορόιδευαν ως περιθωριακό αντικομφορμιστή με περίεργα κουρέματα, θεωρείται πλέον ακόμα κι από τους εχθρούς του ως ο ένας ταλαντούχος πολιτικός με εξαιρετική φιλοδοξία. Γιος πολιτικού μηχανικού, ζει σε νοικιασμένο διαμέρισμα σε υποβαθμισμένη περιοχή της Αθήνας μαζί με την αγαπημένη του από το λύκειο και τα δυο παιδιά τους. Ο Τσίπρας ανήκει σε μια γενιά που δεν την έχει αλλοιώσει η εξουσία”.

Αναφερόμενη στην τρέχουσα πολιτική συγκυρία, η συντάκτρια γράφει για τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ: “Αφότου η δημοφιλία του ΣΥΡΙΖΑ τετραπλασιάστηκε το 2012, ο χαρισματικός πολιτικός έχει δουλέψει σκληρά για να χτίσει την εικόνα του στην Ευρώπη, να φτιάξει δεσμούς με άλλα ακρο-αριστερά λαϊκίστικα κόμματα και να βελτιώσει τα αγγλικά του. Αντίθετα με το Σαμαρά που παρακολούθησε το Athens College, το πιο διάσημο ιδιωτικό κολλέγιο στην Ελλάδα και που μιλά άπταιστα μια σειρά από ξένες γλώσσες, ο Τσίπρας που σπούδασε πολιτικός μηχανικός δεν είχε τέτοια προσόντα”.

“Ενώ ο Σαμαράς εκπροσωπεί την παραδοσιακή άρχουσα τάξη της Ελλάδας, ο Τσίπρας είναι ο “νέος” που μαθαίνει γρήγορα”, σχολίασε χαρακτηριστικά για το άρθρο ο Ηλίας Νικολακόπουλος.

Διαβάστε ολόκληρο το άρθρο του Guardian πατώντας εδώ.

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

εβρος

Μαζική δηλητηρίαση προστατευόμενων ειδών-Νεκρά 47 ζώα από δηλητηριασμένα δολώματα

Ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων…

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

ΡΕΝΤΗ ΓΑΔΑ ΟΠΑΔΟΙ

Ρέντη: Οι σχέσεις της εγκληματικής οργάνωσης της «Θύρας 7» με τον επίσημο Ολυμπιακό!

Εντυπωσιακά στοιχεία που δημιουργούν βάσιμες ενδείξεις για σχέσεις των οργανωμένων χούλιγκανς της Θύρας 7 με…