To αναπηρικό αντιστασιακό κίνημα της Κατοχής - Μία σημαντική εκδήλωση μνήμης

Προσκλητήριο μνήμης για τους ανάπηρους αγωνιστές του ΕΑΜ. Η Κίνηση Χειραφέτηση Αναπήρων: ΜΗΔΕΝΙΚΗ ΑΝΟΧΗ διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής με αφορμή την επέτειο του πογκρόμ κατά των αναπήρων στις 30/11/43.

NewsRoom 26/11/2021 | 14:25

Στις 30 Νοεμβρίου του 2021, στις 19:00, στο Ίδρυμα Ευγενίδου, παρουσιάζουμε το σπάνιο βιβλίο του Φρίξου Β. Θεοφανίδη, «ΑΝΑΠΗΡΟΙ ΟΙ ΠΡΩΤΟΠΟΡΟΙ ΤΗΣ ΛΕΦΤΕΡΙΑΣ» που εκδόθηκε το 1946 από το εκδοτικό τμήμα της «ΦΩΝΗΣ ΤΟΥ ΑΝΑΠΗΡΟΥ».

Την εκδήλωση συντονίζουν μέλη της ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΑΝΟΧΗΣ και ο Διδάκτορας Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μενέλαος Χαραλαμπίδης.

Αποσπάσματα του βιβλίου θα αναγνώσουν οι: 

Άννα Μαρία Ελευθερία Μαντζουράνη, Απολλωνία Τσαντά, Βασίλης Κουκαλάνι, Κώστας Ξυκομηνός, Μάνια Παπαδημητρίου, Μάριος Αθανασίου, Πάνος Ζουρνατζίδης, Σάββας Στρούμπος, Σίσσυ Δουτσίου και Τάσος Σαγρής.

Το προσκλητήριο μνήμης θα πραγματοποιηθεί με ταυτόχρονη διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα. 

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί και διαδικτυακά στο λινκ: https://diavlos.grnet.gr/event/e2090 fb event: https://fb.me/e/1Wx6n8ZHv

ΣΑΝ ΠΡΟΛΟΓΟΣ

To βιβλιαράκι αυτό το ‘γραψα από μια εσωτερική ανάγκη!

Το ‘γραψα για να μάθουν όλοι οι λέφτεροι άνθρωποι όλου του κόσμου την τρομαχτική αλήθεια που ζήσαμε εμείς οι Έλληνες ανάπηροι και τραυματίες πλάι στον Ελληνικό λαό, τον καιρό της τετράχρονης σκλαβιάς!

Για να μάθουν τη συμβολή μας στον Εθνικοαπελευθερωτικό αγώνα και για να ξέρουν το πώς μας μεταχειρίστηκαν οι Γερμανοί, οι Ιταλοί και Έλληνες Κουΐσλιγκ!
Το ‘γραψα ακόμα και γι’ αυτούς που, εκτελώντας τυφλά τις διαταγές του Τσώρτσιλ, μας σκότωναν με τα βαριά εργαλεία του θανάτου τον Δεκέμβρη του 1944! Γι’ αυτούς που μας τραβούσαν στην Αφρικανική έρημο, γι’ αυτούς που μας βομβάρδιζαν και χαλούσαν τα αναπηρικά νοσοκομεία μας, αυτά πού στάθηκαν, από την πρώτη μέρα της κατοχής, οι ναοί της λεφτεριάς μα και του μαρτυρίου! Δεν είναι σωστό και δεν πρέπει να κρύβει κανείς την τρομερή αλήθεια μέσα σε καλογραμμένα και παρδαλά λογάκια ομορφούτσικης ψευτιάς.

Ίσως διαβάζοντάς το, συναντήσετε μέσα σ’ αυτό βαρβαρότητες, μα είναι ανάγκη να τις μάθετε, γιατί δεν πέρασαν ακόμα.

Λέφτεροι άνθρωποι όλης της γης, ρίχτε το βλέμμα σας στη ζωή μας, στη ζωή της σκλάβας Ελλάδας! Πρέπει να δείτε μέσα σ’ αυτή το καλό και το κακό, τους γνήσιους πατριώτες, τους ηρωικούς αγωνιστές, μα και κείνους πού πρόδωσαν και πούλησαν την ίδια τους την πατρίδα και κρέμασαν κι αφάνισαν το λαό της.

ΦΡΙΞΟΣ Β. ΘΕΟΦΑΝΙΔΗΣ Απρίλιος 1946

ΙΔΡΥΜΑ ΕΥΓΕΝΙΔΟΥ: Λ. Συγγρού 387 - 175 64 Παλ. Φάληρο (Είσοδος από Πεντέλης 11) Τηλ: 210 9469600 Ο χώρος είναι φιλικός και προσβάσιμος για ανάπηρα και εμποδιζόμενα άτομα. Διατίθεται χώρος υγιεινής για όλους/όλες/όλα. 

Προβλέπεται χώρος στάθμευσης αναπηρικών οχημάτων. Είσοδος ανοιχτού χώρου στάθμευσης, οδός Ελληνίδων 2-4 (απέναντι από το ξενοδοχείο Μετροπόλιταν/Marriot Athens). Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών είναι ευπρόσδεκτοι με τους χειριστές/χειρίστριές τους. 

Το Ίδρυμα Ευγενίδου είναι Covid free χώρος. Είσοδος με πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης.