Newsroom

Newsroom

Αναθεωρήθηκε ο σεισμός στην Κω στα 6,6 Ρίχτερ – Δύο τουρίστες νεκροί, δεκάδες τραυματίες

Αναθεωρήθηκε προς τα πάνω το μέγεθος του σεισμού που σημειώθηκε τα ξημερώματα της Παρασκευής στην Κω όπως ανακοίνωσε το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.Το αναθεωρημένο μέγεθος του σεισμού είναι 6,6 Ρίχτερ.

5971e8c61dc52417248b4e4e 1

Αρχικά το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο έκανε λόγο για 6,4 Ρίχτερ, ωστόσο, στη συνέχεια αναθεώρησε προς τα πάνω με μια ανακοίνωση που εξέδωσε. 

Δύο νεκροί και πάνω από 100 οι τραυματίες είναι τα θύματα του σεισμού στην Κω που σημειώθηκε στις 1:31 π.μ. και ήταν 6,4 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ.

Οι δύο νεκροί, σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, καταπλακώθηκαν από τοίχο που κατέρρευσε από τον σεισμό, ενώ πολλοί άνθρωποι τραυματίστηκαν από πτώση οροφής σε μπαρ. Όπως ανέφερε ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γιώργος Χατζημάρκος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, οι δύο νεκροί είναι τουρίστες, ένας 39χρονος από την Τουρκία και ένας 27χρονος από τη Σουηδία, που βρήκαν τραγικό θάνατο ενώ διασκέδαζαν σε μπαρ

Τέσσερις σοβαρά τραυματίες, δύο Έλληνες και δύο ξένοι, μεταφέρθηκαν με ελικόπτερο Σινούκ από την Κω στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου στην Κρήτη. Το πιο σοβαρό περιστατικό αφορά σε ένα άτομο που είναι διασωληνωμένο, ενώ σε άλλη περίπτωση υπάρχει ακρωτηριασμός.

Το ελικόπτερο θα μεταβεί ακολούθως πάλι στην Κω, από όπου θα παραλάβει άλλους δύο τραυματίες προκειμένου εκ νέου να τους μεταφέρει στην 112 Πτέρυγα Μάχης.

Ο Διευθυντης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Άκης Τσελέντης ανέφερε ότι από τον σεισμό προκλήθηκε ένα μικρό τσουνάμι ύψους 70 εκατοστών.

Ο σεισμός έγινε επίσης αισθητός στην Τουρκία, και ιδιαίτερα στην Αλικαρνασσό και τη Μαρμαρίδα, όπου έχουν αναφερθεί τραυματισμοί και ζημιές σε κτίρια.

Σύμφωνα με το δήμαρχο του νησιού,

Γιώργο Κυρίτση ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο «οι υποδομές του νησιού λειτουργούν κανονικά και το μόνο πρόβλημα εντοπίζεται στο λιμάνι».

Με τον δήμαρχο Κω επικοινώνησαν και εξέφρασαν τη συμπαράστασή τους ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος και οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων.

Στο νησί έχει αρχίσει να γίνεται καταγραφή των ζημιών στα κτίρια από κλιμάκια μηχανικών της Περιφέρειας, του δήμου Κω και του Τεχνικού Επιμελητηρίου.

Μεγάλες ζημιές στο λιμάνι

Στην
Κω με αεροσκάφος C-130 έφθασαν το πρωί
οι υπουργοί Προστασίας του Πολίτη
Νίκος Τόσκας και Υποδομών Μεταφορών
Χρήστος Σπίρτζης μαζί με τον υφυπουργό
Ναυτιλίας Νεκτάριο Σαντορινιό. Στο νησί
αναμένεται επίσης δύναμη από την 1η ΕΜΑΚ
με 15 άτομα και δύο σκύλους καθώς και
κλιμάκιο μηχανικών.

Μεταξύ των κτιρίων που κατέρρευσαν είναι το Ιερό του Μητροπολιτικού Ναού του Αγ. Νικολάου και Τμήμα του Μουσουλμανικού Τεμένους στην πλ. Ελευθερίας. Οι ζημιές σε πρώτη φάση φαίνεται να περιορίζονται στην πόλη της Κω, και ειδικότερα στα παλιά κτίρια, και αναμένεται σήμερα να υπάρξει πλήρης καταγραφή και εκτίμηση της κατάστασης.  

Σοβαρές
ζημιές υπέστη
εξάλλου
λόγω της ισχυρής σεισμικής δόνησης το
λιμάνι της Κω, με αποτέλεσμα να μην
μπορέσει να καταπλεύσει στο νησί το
επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο Blue Star Paros.
Σύμφωνα με το λιμενικό σώμα το πλοίο
συνέχισε το δρομολόγιο του για Νίσυρο,Τήλο,
Σύμη Ρόδο και Καστελόριζο.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, εξετάζεται το ενδεχόμενο, επειδή το νησί δεν έχει δεύτερο λιμάνι, να χρησιμοποιηθούν φερι μποτ (παντόφλες), προκειμένου να μεταφέρουν επιβάτες και αυτοκίνητα, από και προς την Κω, σε λιμάνια γειτονικών νησιών που είναι προσεγγίσιμα από τα μεγάλα πλοία.

Ωστόσο, σύμφωνα με ανακοίνωση της Fraport ο αερολιμένας του νησιού λειτουργεί κανονικά. 

Δείτε φωτογραφίες από το kosnews24.gr:











“Απόλυτα φυσιολογική” η μετασεισμική ακολουθία

“Απόλυτα φυσιολογική “χαρακτήρισε τη μετασεισμική ακολουθία του μεγάλου σεισμού στην Κώ ο Διευθυντης του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Καθηγητης Ακης Τσελέντης με δηλώσεις του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Το γεγονός ομως, πρόσθεσε, ότι ο μετασεισμός 5.1R είναι σε γειτονική περιοχή υποδηλώνει ότι υπάρχει μια ευρύτερη σεισμική διέγερση.

Σύμφωνα με τον κ. Τσελέντη, κατά μεγάλη πιθανότητα πρόκειται για τον κυρίως σεισμό αλλά πρίν φτάσουμε σε τελικά συμπεράσματα πρέπει να παρακολουθήσουμε για λίγα 24ωρα την εξέλιξη του φαινομένου και την χωρική κατανομή των μετασεισμών.

Είναι 100% σίγουρο ότι η πλούσια μετασεισμική ακολουθία θα συνεχιστεί για εβδομάδες γιαυτο απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή.

Οι κάτοικοι να αποφεύγουν τα παλιά σπίτια που έχουν οικοδομηθεί χωρίς αντισεισμικό κανονισμό και να συμβουλεύονται τα συνεγεία μηχανικών του ΟΑΣΠ που είναι στη περιοχή.

Παρακαλούνται οι κάτοικη να μην δίνουν βάση σε ανεύθυνες διαδόσεις αλλά να συμβουλεύονται τα αρμόδια όργανα της πολιτείας.”