Αναμένονται διώξεις στην Κύπρο – συνδέουν Ζολώτα με Βγενόπουλο

Νέες διώξεις αναμένονται στην Κύπρο, σχετικά με την υπόθεση χρηματισμού του πρώην κεντρικού τραπεζίτη της Χώρας από τον επιχειρηματία Μιχάλη Ζολώτα, τον οποίο οι Κύπριοι έχουν συνδέσει με τον Ανδρέα Βγενόπουλο, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Πολίτη».

573ae2511dc524976b8b49ac

Το ποσό αυτό καταβλήθηκε τον Ιούλιο του 2007 από την εταιρία Focus του ελλαδίτη επιχειρηματία και συνεργάτη του Ανδρέα Βγενόπουλου, Μιχάλη Ζολώτα, προς την εταιρία A. C. Christodoulou Consultants Ltd. 

Η υπόθεση, για την οποία ο διευθυντής της Christodoulou Consultants Ltd πρώην υπουργός και πρώην κεντρικός τραπεζίτης της Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου εξέτισε ποινή φυλάκισης πέντε μηνών για φοροδιαφυγή, βρίσκεται σύμφωνα με τον «Πολίτη» ανάμεσα σε υποθέσεις οι οποίες πρόκειται να οδηγηθούν στη Δικαιοσύνη μετά τις βουλευτικές εκλογές της ερχόμενης Κυριακής, με τα εμπλεκόμενα πρόσωπα να κατηγορούνται για αδικήματα διαφθοράς. Άλλωστε για το θέμα πραγματοποιήθηκε χθες Δευτέρα ευρεία σύσκεψη στο πλαίσιο της οποίας οι επικεφαλής των ανακριτών της Αστυνομίας ενημέρωσαν τον γενικό εισαγγελέα της Κύπρου Κώστα Κληρίδη για τις τελευταίες εξελίξεις αναφορικά με τις έρευνες.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του «Πολίτη», το ζητούμενο στη συγκεκριμένη υπόθεση ήταν για τους ανακριτές η σύνδεση του Ανδρέα Βγενόπουλου με τη Focus η οποία έγινε γνωστή από την περίπτωση της χρηματοδότησης πολιτικών κομμάτων. Οι πληροφορίες της εφημερίδας αναφέρουν ότι οι ανακριτές έχουν πλέον στη διάθεσή τους στοιχεία τα οποία, όπως οι ίδιοι εκτιμούν, καταδεικνύουν ότι στην προκειμένη διερευνώμενη υπόθεση η Focus αποτελούσε απλώς ένα όχημα του Ανδρέα Βγενόπουλου για μεταφορά χρημάτων.

Βάσει των δεδομένων όπως έχουν πλέον διαμορφωθεί, γράφει ο «Πολίτης» είναι βέβαιο ότι στη νέα ποινική υπόθεση θα υπάρχουν κατηγορούμενοι και εξ Ελλάδος. Αν και τόσο η ανακριτική ομάδα όσο και οι πηγές της Γενικής Εισαγγελίας αποφεύγουν επιμελώς να δώσουν λεπτομέρειες ως προς τα ονόματα των εν δυνάμει κατηγορουμένων, εντούτοις θα πρέπει να θεωρείται βέβαιο πως θα έχουμε έναν νέο γύρο υποβολής προς την Ελλάδα αιτημάτων έκδοσης και πάλι ατόμων του περιβάλλοντος του Ανδρέα Βγενόπουλου.

Η υπόθεση του χρηματισμού

Αναφορικά με την ουσία της υπόθεσης του 1 εκατομμυρίου, έχει αποκαλυφθεί πως ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου Χριστόδουλος Χριστοδούλου είχε χρηματιστεί από τον Μιχάλη Ζολώτα, με τις κυπριακές Αρχές να διαρρέουν ότι ο χρηματισμός έγινε ώστε ο Χριστοδούλου να μην κάνει έλεγχο στα εταιρικά σχήματα που αγόρασαν τη Λαϊκή Τράπεζα και στα οποία συμμετείχε ο Βγενόπουλος προκειμένου να επιτρέψει την αγορά.

Ο ίδιος ο Βγενόπουλος φέρεται μάλιστα να είχε επικοινωνία με τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου όταν άρχισε η διερεύνηση της υπόθεσης. Ο πρόεδρος της MIG δεν είχε διαψεύσει τότε την επικοινωνία, αλλά ισχυρίστηκε ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από τον Χριστόδουλο Χριστοδούλου προκειμένου να ενημερωθεί ότι κάποιοι εμπλέκουν το όνομά του σε μια υπόθεση με την οποία δεν είχε καμία απολύτως σχέση. Αργότερα μάλιστα σε συνέντευξή του στην κυπριακή δημόσια τηλεόραση (ΡΙΚ) είχε υποστηρίξει ότι τον συκοφαντούν όταν μιλούν για φιλικές σχέσεις του με τον Ζολώτα, τον οποίο όπως έλεγε δεν γνωρίζει προσωπικά, παρά μόνο τον γνώρισε το 2008 με αφορμή μια αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στον Παναθηναϊκό.


Τα ψέματα Βγενόπουλου και η αλήθεια

Η αλήθεια βέβαια ήταν τελείως διαφορετική. Όπως έχει αποκαλύψει το koutipandoras.gr ο Βγενόπουλος όχι μόνο γνώριζε τον Ζολώτα αλλά από το 2006 έχουν κοινές εταιρίες. Τα στοιχεία αυτά περιέχονται στη δικογραφία που είχε σχηματίσει η Εισαγγελία Διαφθοράς και οι Εισαγγελείς Γιάννης Δραγάτσης και Αντώνης Ελευθεριάνος και η οποία αφαιρέθηκε πραξικοπηματικά από την Εισαγγελέα Εφετών Γεωργία Τσατάνη στο στάδιο της δίωξης, όταν εκλήθη να καταθέσει ο Βγενόπουλος ως ύποπτος.

Φαίνεται συγκεκριμένα από τα επίσημα στοιχεία που έχει δώσει στις ελληνικές και κυπριακές Αρχές η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς ότι η Marfin Bank χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτηθούν μέσω δανείων εταιρίες του ίδιου του Ανδρέα Βγενόπουλου αλλά και άλλες συνεταίρων του. Κάποια από τα δάνεια αυτά δόθηκαν στον εφοπλιστή Μιχάλη Ζολώτα κι έχουν φορτώσει την Τράπεζα με περίπου 730 εκατ. ευρώ, ενώ και εταιρία με το όνομα IRF η οποία δανειοδοτήθηκε με 270 εκατομμύρια, είχε μέτοχο τον ίδιο τον Ανδρέα Βγενόπουλο. Στην ίδια εταιρία εταίρος ήταν και ο Ζολώτας!

Επιπλέον, σύμφωνα με την έκθεση της Pricewater House που έγινε τον Μάιο του 2012 για την Τράπεζα Marfin ο Όμιλος Αγγελικής Φράγκου έχει πάρει δάνεια 177 εκατομμυρίων. Η Μαρία Φράγκου 28,4 εκατομμύρια και ο Νίκος Φράγκος 157 εκατομμύρια. Η εταιρία IRF έχει επίσης πάρει 173 εκατομμύρια ευρώ, ενώ ο Όμιλος Ζολώτα έχει πάρει δάνεια 595 εκατ. ευρώ. Προκύπτει πως Φράγκου, Ζολώτας και Βγενόπουλος ήταν συνέταιροι μεταξύ τους. Όπως φαίνεται μάλιστα από Έκθεση της Διεύθυνσης Εποπτείας Αγορών της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς της Ελλάδος, κατά την περίοδο 3/3/2009 έως 20/5/2008 ο Βγενόπουλος κατείχε το 4,39 % της IRF και 9,08% μέσω της offshore εταιρείας Zebra Holding Company. Στην ίδια εταιρία ο Μιχάλης Ζολώτας συμμετέχει με 570.000 μετοχές ονομαστικά και με άλλες 40.000 μετοχές μέσω των offshore εταιριών Callas Enterprises και Tsofli Enterprices.

Από άλλη έρευνα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στις 7/4/2014 προκύπτει πως Βγενόπουλος και Ζολώτας σχετίζονται τόσο ως φυσικά πρόσωπα όσο και ως νομικά μέσω εταιρειών συμφερόντων τους (Zebra Holding Company, Morstan, Nominees Ltd , Pershing Nominees). H σχέση Βγενόπουλου, Φράγκου και Ζολώτα αποδεικνύεται και από την εταιρία Greek Information Technology (GIT). Όπως προκύπτει από την Εφημερίδα της Κυβέρνησης με ημερομηνία 4/5/2007 ο Μιχάλης Ζολώτας μαζί με τον Ανδρέα Βγενόπουλο και την Αγγελική Φράγκου είναι μέλη του Δ.Σ. από το 2006. Μέλος του Δ.Σ. είναι επίσης και ο συνεργάτης του Βγενόπουλου και στέλεχος της Marfin αργότερα, Κυριάκος Μάγειρας.

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

ΓΑΓ

World Press Photo: Η Παλαιστίνια που «νανουρίζει» τη νεκρή ανιψιά της είναι η φωτογραφία της χρονιάς

«Ήταν μία δυνατή και θλιβερή στιγμή και αισθάνθηκα ότι η εικόνα συνόψιζε με την ευρεία…

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

InCollage 20240418 171302478

«Δημήτρη μου νικάμε»: Η αντίδραση του Π. Ασλανίδη για το πειθαρχικό κατά της εισαγγελέα που «έβγαλε λάδι» τον Τριαντόπουλο

«Όποιος έχει την ευθύνη για τον θάνατο τόσων ανθρώπων αλλά και για την πλήρη αλλοίωση…

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

4562797

SOS για Ελληνικά νησιά: Είναι στη λίστα με τα πιο απειλούμενα πολιτιστικά τοπία της Ευρώπης – Ποια βρίσκονται σε αυτή

Σε μια όχι και τόσο καλή λίστα βρίσκονται τρία Ελληνικά νησιά συμφωνά με λίστα της…